Sigtede i terrorsag fortsat varetægtsfængslet

Seks sigtede i terrorsagen fra Holbæk skal fortsat være varetægtsfængslet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Seks sigtede i terrorsagen fra Holbæk skal fortsat blive bag tremmer indtil den 17. marts, har Retten i Holbæk besluttet efter et seks timer langt retsmøde, hvor fem af de seks sigtede var til stedet.

Efter retsmødet blev de iført håndjern eller transportbælte og ført ud én efter én. En af de sigtede, en kvinde, reagerede på dommen ved grædende at skjule sit ansigt i hænderne.

Retten i Holbæk var under massiv politibevogtning fra morgenstunden, da de sigtede klokken 7.45 i flere biler blev kørt ned i kælderen under retslokalet. For alle seks sigtedes vedkommende udløb deres fristforlængelse tirsdag, og politi og anklagemyndighed havde en begæring om yderligere varetægtsfængsling.

Politiet slog til for lidt over to uger siden - blandt andet i Apotekerhaven i Holbæk.


De seks personer er en del af en større gruppe af sigtede, der i alt tæller 13 personer, flere af dem er i familie og har en syrisk baggrund.

Syv personer, fire mænd og tre kvinder, blev anholdt tidligt på aftenen lørdag d. 6. februar, flere af dem efter de omfattende politiaktioner i Apotekerhaven og i en villa på Anders Larsens vej i Holbæk. De er sigtet efter straffelovens 114, stk. 1., der er den alvorligste terrorparagraf, og som handler om at planlægge eller medvirke til at planlægge et eller flere terrorangreb.

Læs også
Brødre, søstre, par og forældre - tre familier er involveret i terrorsag fra Holbæk
Læs også
Brødre, søstre, par og forældre - tre familier er involveret i terrorsag fra Holbæk

Dertil kommer de seks sigtede, der tirsdag blev fremstillet i Retten i Holbæk. De blev anholdt natten til mandag d. 8 februar i år. Præcis hvad, de er sigtet for, holdes stadig hemmeligt. Indtil nu har fremstillingerne af de sigtede foregået for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder at offentligheden end ikke må få sigtelserne af vide.

Fandt våben og komponenter til bomber

I forhold til offentlighed har PET sammen med Midt- og Vestsjællands Politi afholdt et pressemøde, hvor det kom frem, at der er blevet ”gjort bekymrende fund” ved ransagningerne i Holbæk, herunder at der er fundet kemikalier og komponenter, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer.

Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt
Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt

Politiet har desuden fundet et hjemmelavet ISIS-flag og en koran med understregninger af passager om ”vantro”, hvilket kan indikere, at der er tale om såkaldt ”militant islamisme”. Desuden fandt de våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

Retsformand Kinna Eidem valgte under tirsdagens retsmøde at åbne dørene en anelse til trods for at anklager Kirsten Jensen endnu engang anmodede om dobbeltlukkede døre i sagen, hvilket både presse og de tilstedeværende forsvarsadvokater protesterede imod. Ifølge forsvarsadvokaterne er der i forvejen så meget offentlighed i sagen og desuden tale om så alvorlige sigtelser, at de mener, at deres klienter har krav på åbne døre.

Er ikke afhørt af politiet

Anklager Kirsten Jensen holdt dog fast i, at dørene skulle forblive lukkede. Hun fortalte i retten, at flere af de sigtede endnu ikke er blevet afhørt af politiet, og at de ikke skal have mulighed for at afstemme deres forklaringer.

Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tidligere drabschef om terrorsag: Det tyder på, at det er gået stærkt
Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tidligere drabschef om terrorsag: Det tyder på, at det er gået stærkt

En 40-årig mand i Tyskland, der er bror til to af de sigtede i Danmark, har været sigtet i Tyskland, fredag blev han dog løsladt, da beviserne mod ham ikke var tilstrækkelige til at holde ham fængslet. Han efterforskes stadig af politiet, har den tyske anklagemyndighed skrevet i en pressemeddelelse.

De sigtede blev varetægtsfængslet frem til 17. marts.