Terrorsag fra Holbæk: Politiet finder våben og bombemateriale

Et terrorangreb i Danmark eller Tyskland har været under planlægning, oplyser PET og Midt- og Vestsjællands Politi på et pressemøde fredag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet mistænker fængslede personer i terrorsag for at planlægge terrorangreb i Danmark eller Tyskland.

Det oplyser fungerende politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi på et pressemøde fredag formiddag, der bliver afholdt i Politiets Efterretningstjenestes (PET) hovedkvarter i Søborg. 

Hun kan dog ikke fortælle, præcis hvor et muligt angreb skulle finde sted.

I sagen er 13 personer, fem kvinder og otte mænd, aktuelt varetægtsfængslet i Danmark. 

Syv af dem er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror. De er også sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof eller våben eller have medvirket hertil. De er foreløbig varetægtsfængslet til den 2. marts.

De seks øvrige er foreløbig varetægtsfængslet til den 23. februar. Hvad de er sigtet for, ønsker politiet ikke at oplyse.

Grundlovsforhørene har været holdt for dobbeltlukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke har haft adgang til retsmøderne. På fredagens pressemøde oplyser myndighederne dog, at personerne relaterer sig til det samme sagskompleks.

Også en mand i Tyskland er anholdt og sidder fængslet i samme sag. Her har tysk politi ransaget i hvert fald en adresse.

Fundet våben og ingredienser til at bygge en bombe

Sidste weekend tiltrak to aktioner i Holbæk sig stor opmærksomhed.

Det er offentligt kendt, at politiet har ransaget to adresser i Holbæk, den ene i Apotekerhaven, der er et nyere boligområde, den anden på Anders Larsens Vej.

I forbindelse med ransagningerne har politiet fundet en lang række våben, fortæller operativ chef for PET Flemming Drejer, der også deltager i pressemødet. 

- Vi har fundet de ingredienser, der skal til for at lave en bombe. Vi har også fundet våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er nogle fund, som bekymrer os, siger han.

Dertil kommer tændsnore og andre komponenter, der kan bruges til fremstilling af bomber.

Der er dog intet, der indikerer, at der var en nærliggende fare mod befolkningen, lyder det videre fra Flemming Drejer. Med andre ord var de mulige bomber endnu ikke konstrueret.

Politiet mener, at der er tale om terrorplaner med et islamistisk motiv.

Det skyldes blandt andet, at man ved ransagningerne har fundet et IS-flag, fortæller den operative chef for PET.

- Det er både interessant og bekymrende, at der er de relationer til en terrororganisation, siger Flemming Drejer, som ikke vil oplyse, om flaget er fundet i Danmark eller Tyskland. 

Politidirektør Lene Sørensen oplyser, at politiet også har ransaget adresser og anholdt personer andre steder på Sjælland, men vil ikke gå nærmere i detaljer med hvor. 

Avis: Tre brødre fra Syrien er hovedmænd

Ifølge den tyske avis Spiegel menes tre syriske brødre at være hovedmænd i sagen. To af brødene er blandt de anholdte i Danmark, mens den tredje er blevet anholdt i Dietzenbach i den tyske delstat Hessen. Oplysningerne er ikke blevet bekræftet af myndighederne. 

Spiegel skriver, at tysk politi i sidste uge kom på sporet af brødrene, da den ene, som er 33 år og bor i Danmark, over nettet foretog en mistænkelig bestilling hos en forhandler i Polen.

Bestillingen lød på fem kilo svovl og fem kilo aluminiumspulver, som skulle leveres til hans 36-årige storebrors adresse i Tyskland.

Da politiet dukkede op hos den 36-årige, var der dog hverken spor af de bestilte kemikalier eller storebroren. Man fandt til gengæld kilovis af kanonslag, tændsnore og andet fyrværkeri.