Brødre, søstre, par og forældre - tre familier er involveret i terrorsag fra Holbæk

Det er usædvanligt, at både par, søskende, forældre og ikke mindst en række kvinder er involveret i terrorsagen, siger tidligere PET-chef.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hele tre familier er involveret i terrorsagen fra Holbæk, og blandt de sigtede er både brødre, søstre, forældre og par.

Det viser TV 2s gennemgang af oplysninger om de sigtede og deres relationer.

Det er et meget usædvanligt persongalleri, vurderer Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Det er en utrolig interessant konstellation. Det er meget sjældent, at man ser hele familier være involveret i terrorsager, siger han.

14 sigtede i terrorsag

I alt er 14 personer anholdt i terrorsagen. De fordeler sig på to grupper, hvor syv af dem er sigtet for at have forsøgt at planlægge et eller flere terrorangreb. En mand er desuden anholdt i Tyskland.

Yderligere seks af de anholdte har ifølge PET tilknytning til sagen, men PET afviser at oplyse, hvad de er sigtet for. De nægter sig alle skyldige.

dc1536eb-9f02-4134-a355-483c61a5b620
Foto: TV 2

Familie 1: Syriske brødre og forældre

Den ene familie består af tre syriske brødre og deres forældre. To af brødrene har adresse i Tyskland, hvor den ene er anholdt, mens den anden er anholdt i Danmark. Den tredje bror og brødrenes forældre bor i Danmark.

Ifølge det tyske medie Der Spiegel har familien været i Tyskland og Danmark i omkring to årtier, og brødrene er i 30-40-års alderen. Faren har dansk statsborgerskab, viser oplysninger fra Retsinformation.

Familie 2: To irakiske søstre

Den anden familie består af to søstre, der har irakisk oprindelse. Den ene af de to søstre danner par og har barn med den af de tre syriske brødre, der bor i Danmark.

Den anden søster har barn med en anden mand, der også er sigtet i sagen. Han har bopæl i Malmø og svensk statsborgerskab.

Familie 3: Tre syriske søskende

I den anden gruppe er tre af de sigtede søskende i form af to mænd og en kvinde fra Syrien. Ifølge TV 2s oplysninger kom de til Danmark som flygtninge og fik ophold i midten af 2010'erne.

Kvinden er i begyndelsen af 40'erne og har børn, mens de to mænd er henholdsvis i begyndelsen af 30'erne og i midten af 20'erne.

De har været en del af et integrationsforløb og har gået på sprogskole, og den ene af brødrene har været i praktik i en dansk virksomhed i 2016.

Tidligere PET-chef: Som regel spiller kvinder mere passiv rolle

Ifølge den tidligere PET-chef er det særlig interessant, at både par og en del kvinder er anholdt i terrorsagen.

- Som regel har vi set, at kvinder har spillet en langt mere passiv rolle. Normalt ser man, at familierne måske godt er klar over, hvad der foregår, men dermed ikke sagt, at de er blandet ind i det, som det virker til, at de er her. Det er helt usædvanligt, siger Frank Jensen.

Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt
Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt

Ifølge den seneste trusselsvurdering fra Center for Terroranalyse er det ofte unge mænd, der er tilknyttet islamistiske miljøer, hvor der fysisk eller online er aktivitet, der kan have en radikaliserende indvirkning.

- Men der findes også enkelte små religiøse kvindefællesskaber, hvor der kan foregå radikalisering. Ofte vil der være personlige og/eller religiøse forbindelser mellem de pågældende mænd og kvinder, står der videre i vurderingen.

Frank Jensen understreger, at ingen er dømt i sagen, og at det er normalt, at politiet og efterretningstjenesten anholder mange i den indledende fase i en terrorefterforskning og efterfølgende løslader nogle af dem igen. Men han hæfter sig ved, at tre af kvinderne også er sigtet efter terrorparagraffen.

Sagen er mørkelagt

Sagen kører for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at offentlighedens mulighed for indsigt i sagen er begrænset.

- Da vi ikke kender sigtelserne for hver enkelt person, er spørgsmålet, hvad de er involveret i, ville have gjort eller har gjort. Lige nu ser de sigtede ud til at være en del af hele den formodede terroroperation, men det kan være, at de ikke vidste det. For eksempel den person der har leveret en jagtriffel - vidste vedkommende, hvad den skulle bruges til?, siger Frank Jensen.

Læs også
Slog til flere steder - politiet stormede forkert lejlighed under terroraktion
Læs også
Slog til flere steder - politiet stormede forkert lejlighed under terroraktion

I forbindelse med politiets aktioner i begyndelsen af februar har dansk, tysk og svensk politi ransaget en række adresser og blandt andet beslaglagt kemikalier og andre remedier, der kan bruges til at fremstille en bombe, samt våben i form af pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Derudover er der beslaglagt et hjemmelavet IS-flag og en koran med overstregede citater om at bekæmpe de vantro.

Tirsdag er der nyt retsmøde, hvor der skal tages stilling til, om varetægtsfængslingen af de seks personer i gruppe to skal opretholdes.


Nyhedsoverblik