Borgmester efter pressemøde i terrorsag: - De sidste dage har været rigtig svære

Borgmesteren føler empati med de borgere, som er blevet bekymrede, men trøster sig også ved, at politiet har stoppet et potentielt terrorangreb i tide.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dagens pressemøde om en stor antiterroraktion i Holbæk bragte både svar, men også nye bekymrende oplysninger for borgerne i byen.

Politiet og PET kunne her fortælle, at 13 personer er anholdt mistænkt for at forberede et eller flere terrorangreb. Men det kom også frem, at der var fundet både våben og ingredienser til at fremstille bomber på adresser i Holbæk.

quote Det er ikke sjovt, når ens by bliver nævnt på den her måde

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk

- De sidste dage har været rigtig svære, og jeg kan godt forstå, hvis borgerne har været bekymrede. Vi har ikke rigtig vidst, hvad der har været op og ned i sagen, siger borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Pressemødet kommer godt en uge efter en omfattende politiaktion, der varede fra sidste lørdag og frem til mandag i denne uge, hvor politiet har holdt kortene meget tæt ind til kroppen.

- På en måde var det rigtig rart at se pressemødet i dag. Det er en dybt, dybt, dybt alvorlig sag – når det er sagt, er det rigtig rart at høre, at det ikke var sådan, at borgerne i Holbæk var udsat for fare. Det gjorde mig tryg, for det har jeg selvfølgelig været bekymret for, tilføjer borgmesteren.

Holbæk i medierne

Borgere i Holbæk, som TV2 ØST har talt med, udtrykker således lettelse over, at politiet har slået ned på planlægningen af et terrorangreb, inden bagmændene kunne nå at føre det ud i livet.

Der er gået en lille uge siden, svært bevæbnede betjente gennemførte en langvarig politiaktion, hvor blandt andet to adresser i Holbæk blev ransaget. Den lille fjordby er således kommet på landkortet både herhjemme og i Tyskland, hvor sagen også trækker tråde til.

Læs også
Terrorsag fra Holbæk: Politiet finder våben og bombemateriale
Læs også
Terrorsag fra Holbæk: Politiet finder våben og bombemateriale

- Det er ikke sjovt, når ens by bliver nævnt på den her måde, men sådan er det, desværre, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Ros til politiet

Og selvom Lene Sørensen, fungerende politidirektør fra Midt- og Vestsjællands Politi, i dag kunne berolige borgerne med, at de fund, politiet har gjort i Holbæk, ikke i sig selv har udgjort en fare, så har byens borgmester fuld forståelse for, hvis hendes bysbørn er blevet skræmte af det store politiopbud, som sagen afstedkom sidste weekend:

- Det er klart, når man er borger og bor lige i nærheden, så bliver man utryg, når man ikke ved, hvad der foregår, når der pludselig er mange politibiler, siger Christina Krzyrosiak Hansen og tilføjer:

- Når det så er sagt, så har politiet og PET ikke kunnet gøre det på nogen anden måde. Det er en sag, hvor de ikke har kunnet fortælle særligt meget – og stadigvæk ikke kan fortælle særligt meget.

Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt
Læs også
Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt

Borgmesteren er ligesom de borgere, TV2 ØST talte med i dag, glad for politiets hurtige indsats:

- Jeg er taknemlig og rigtig glad for det store arbejde, PET og politiet har gjort, det er dejligt, der blev taget hånd om det her, og nu glæder jeg mig til at følge sagen helt til dørs, og så håber jeg, der kommer tryghed for alle borgere fremadrettet.

I alt sidder 13 personer, fem kvinder og otte mænd, aktuelt varetægtsfængslet i Danmark. 

De syv er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror. De er foreløbigt varetægtsfængslet til den 2. marts.

De seks øvrige er foreløbig varetægtsfængslet til den 23. februar. Hvad de er sigtet for, ønsker politiet ikke at oplyse.