Nabo til terrormistænkte: - Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt

Saskia Hansen, der bor i Apotekerhaven, kalder weekendens antiterroraktion for voldsom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter i knap en uge at have forholdt sig tavst åbnede Politiets Efterretningstjeneste (PET) på et pressemøde fredag en lille smule op for, hvad der lå til grund for den storstilede og langvarige politiaktion i dagene 6.-8. februar.

På pressemødet oplyste PET, at et planlagt terrorangreb mod et eller flere ukendt mål i enten Danmark eller Tyskland ifølge politiet er blevet forpurret.

Det blev også kendt, at politiet ved ransagningerne på danske adresser fandt pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte samt ingredienser til at fremstille en bombe.

På nuværende tidspunkt er det kendt, at Midt- og Vestsjællands Politi ransagede en adresse på villavejen Anders Larsensvej og en adresse i Apotekerhaven.

Saskia Hansen bor i Apotekerhaven, der er et nyere boligområde med lejeboliger. Hun kalder weekendens antiterroraktion for voldsom, og fortæller at den forårsagede en nervøs stemning blandt beboerne. Især fordi politiet til at starte med var fuldstændigt tavse om, hvad der lå til grund for den massive udrykning, der talte tungt bevæbnet politi, hunde, teknikere og kemiske eksperter fra Beredskabsstyrelsen.

- Jeg er virkelig glad for, at politiet har kunnet slå ned på det så hurtigt, som det har kunnet. Jeg er mest nervøs for, hvad der har foregået, før politiet kom, end at politiet har været her, siger hun til TV2 ØST.

Politiet var talstærkt til stede i Apotekerhaven i weekenden.
Politiet var talstærkt til stede i Apotekerhaven i weekenden. Foto: Michael Johannessen

Politidirektør beklager lukkethed

På fredagens pressemøde sagde fungerende politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi, at naboer og borgere i nærområdet til politiets aktion ikke skal være bekymret.

- Jeg er helt med på, at det skaber utryghed og rejser en masse spørgsmål blandt beboerne, når politiet i længere tid er til stede i bestemte boligområder. Det er vi kede af, og det er ikke sådan, vi normalt arbejder, men det har desværre været nødvendigt at holde kortene tæt til kroppen i den helt indledende fase af efterforskningen.

- Jeg kan sige, at de fund, vi har gjort, i sig selv ikke har haft en fare for dem, der bor i områderne.

Fungerende politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi beklagede, at det havde været nødvendigt at hemmeligholde aktionen så længe.
Fungerende politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi beklagede, at det havde været nødvendigt at hemmeligholde aktionen så længe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Saskia Hansen fortæller, at hun føler sig fuldstændig tryg ved at bo i Apotekerhaven.

- Sagen påvirker jo ikke min hverdag, men fordi det er sket her, hvor jeg selv bor, er jeg mere opmærksom på sagens udvikling, siger hun.

På pressemødet oplyste fungerende politidirektør Lene Sørensen, at der udover adresserne i Holbæk har været foretaget ransagninger andre steder på Sjælland.


Statsministeren takker berørte naboer

I sagen er 13 personer, fem kvinder og otte mænd, aktuelt varetægtsfængslet i Danmark.

Syv af dem er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror. De er også sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof eller våben eller have medvirket hertil. De er foreløbig varetægtsfængslet til den 2. marts.

De seks øvrige er foreløbig varetægtsfængslet til den 23. februar. Hvad de er sigtet for, ønsker politiet ikke at oplyse.

Grundlovsforhørene har været holdt for dobbeltlukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke har haft adgang til retsmøderne. På fredagens pressemøde oplyste myndighederne dog, at personerne relaterer sig til det samme sagskompleks.

Også en mand i Tyskland er anholdt og sidder fængslet i samme sag. Her har tysk politi ransaget i hvert fald en adresse.

I en pressemeddelelse takker statsminister Mette Frederiksen (S) naboer for deres tålmodighed efter politiets antiterroraktion i de seneste dage.

- Jeg er glad for, at myndighederne på pressemødet i dag også kunne oplyse, at der ikke har været fare på færde i forbindelse med udførelsen af ransagningerne. Jeg vil derfor takke alle helt almindelige og fredelige naboer for jeres tålmodighed med politiet i denne fase, siger hun.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ser anholdelserne som udtryk for, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, men også som udtryk for, at antiterrorberedskabet er stærkt.

- Vi skal være os bevidste om, at vi lever i en tid, hvor terrortruslen i Danmark er alvorlig. Man kan jo sige det sådan: Terroristerne skal jo bare være heldige én gang. Myndighederne skal ramme rigtigt hver gang, siger justitsministeren.