Syrisk mand var mistænkt i terrorsag fra Holbæk - nu er han løsladt i Tyskland

Efterforskningen mod den løsladte fortsætter, oplyser tysk anklagemyndighed. Hans to brødre og forældre er fortsat varetægtsfængslet i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 40-årig mand, der har været varetægtsfængslet i Tyskland i forbindelse med terrorsagen fra Holbæk, er blevet løsladt.

Det oplyser anklagemyndigheden i Naumburg i en pressemeddelelse.

Manden blev løsladt fredag, fordi der ikke var nok beviser mod ham til at opretholde varetægtsfængslingen, oplyser den tyske anklagemyndighed.

- En kvalificeret mistanke mod ham kunne ikke underbygges, og en vurdering af de fundne spor har ikke ført til tilstrækkelige beviser, som kunne give fornøden sikkerhed for, at den 40-årige var meddelagtig i gerningen, står der i pressemeddelelsen.

Han har været fængslet siden begyndelsen af februar, hvor både dansk, tysk og svensk politi gennemførte omfattende aktioner og anholdt 14 personer og ransagede en række adresser.

Efterforskningen mod løsladt fortsætter

Den nu løsladte mand har syrisk oprindelse og bor i delstaten Hessen.

Han er ifølge TV 2s oplysninger bror til to syriske mænd, der er varetægtsfængslet i Danmark, ligesom brødrenes forældre også er varetægtsfængslet i sagen. De er alle sigtet for at have forsøgt at planlægge et eller flere terrorangreb eller medvirket til det.

Den løsladte mand var mistænkt for at være "meddelagtig i planlægning af en alvorlig, samfundstruende voldshandling", står der i pressemeddelelsen.

Anklagemyndigheden i Naumburg oplyser til TV 2, at manden ikke er sigtet for noget, men at efterforskningen mod ham fortsætter.

TV 2 kunne i sidste uge fortælle, at den pågældende tidligere har skrevet Facebook-opslag, der ifølge eksperter har karakter af jihadisme og ekstremisme. Han har blandt andet skrevet, at der er "ingen islam uden jihad".

Fandt genstande til sprængsatser i brors lejlighed

Den ene af den løsladtes to brødre, der fortsat er varetægtsfængslet i Danmark, har adresse i Tyskland, nærmere bestemt i Dessau.

Ifølge anklagemyndigheden i Naumburg blev der i forbindelse med politiaktionerne i begyndelsen af februar fundet genstande til at fremstille sprængsatser i Danmark og i den nu løsladtes brors lejlighed i Dessau.

Artiklen fortsætter under videoen.

Politiet anholdte personer på flere forskellige adresser på Sjælland. De slog blandt andet til i Apotekerhaven i Holbæk.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har også oplyst, at der i forbindelse med politiaktionerne i Danmark og Tyskland blev beslaglagt kemikalier og andre remedier, der kan bruges til at fremstille en bombe, samt våben i form af pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

Derudover blev der beslaglagt et hjemmelavet IS-flag og en koran med overstregede citater om at bekæmpe de vantro.

13 fængslet - nyt retsmøde tirsdag

I alt 13 personer er fortsat varetægtsfængslet i forbindelse med terrorsagen.

Syv af dem er sigtet for at have forsøgt at planlægge et eller flere terrorangreb eller medvirket til det. De er varetægtsfængslet frem til 2. marts.

Yderligere seks personer har ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) tilknytning til sagen, men PET afviser fortsat at oplyse, hvad de er sigtet for. De er varetægtsfængslet frem til tirsdag 23. februar. Tirsdag er der nyt retsmøde, hvor det skal besluttes, om varetægtsfængslingen af de seks personer skal opretholdes.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, og derfor kan TV 2 ikke offentliggøre de sigtedes identiteter eller detaljerede oplysninger om dem.

Dansk politi har ingen kommentar til løsladelse

Midt- og Vestsjællands Politi afviser at kommentere, om dansk politi mistænker den løsladte i Tyskland for at være involveret i terrorsagen, selv om han nu er blevet løsladt.

Politiet afviser også at svare på, om hans løsladelse får betydning for de andre fængslede i Danmark.

- Vi ved godt, at den 40-årige er løsladt i Tyskland, men vi har ingen kommentarer til, om den løsladelse har indflydelse på de frihedsberøvelser, der er i Danmark, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter, at det heller ikke ændrer på, at de seks personer tirsdag skal for retten vedrørende forlængelse af deres varetægtsfængsling.