Anklager og forsvarere kommer med de sidste bemærkninger i stor hjemmerøversag

Forsvarer Henrik Rasmussen og anklager Susanne Bluhm procederede i dag. Foto: TV ØST

Retssagen mod seks kroatiske statsborgere tiltalt for en række hjemmerøverier nærmer sig sin afslutning. I dag procederede anklager og to forsvarere.

De afsluttende bemærkninger ved en stor sag om hjemmerøverier ved Retten i Nykøbing Falster er efterhånden ved at falde.

Her er seks kroatiske statsborgere bestående af en mor, en far og deres tre sønner samt en bekendt af familien tiltalt for at stå bag 26 hjemmerøverier og en lang række indbrud. De nægter sig skyldige.

Alle beviser er fremlagt, og i dag afholdt anklager Susanne Bluhm og to af de tiltaltes forsvarere, Flemming Boye og Henrik Rasmussen, procedurer, hvor de fremlagde sagen, som de ser den.

Anklageren fik lov til at starte med at fremlægge sine pointer, og gennem retsdagens første fem timer gennemgik hun de vigtigste beviser i hvert enkelt af sagens 45 forhold.

Blandt andet fremhævede hun ved et hjemmerøveri begået mod en ældre mand på Møn, at der blev fundet sålaftryk på gerningsstedet. Ved et af aftrykkene er der stærke indicier på, at aftrykket er lavet med sko, som politiet har fundet i de tiltaltes fælles hjem i Guldborg på Falster.

Alle forhold er begået mod ældre og syge mennesker, der har været særdeles nemme ofre

Susanne Bluhm, anklager

Et andet bevis, som anklageren fremhævede, var teledata. Et af de tiltaltes telefonnumre blev registeret på en telefon i området ved gerningsstedet fire timer før hjemmerøveriet, hvorefter telefonen var tilbage i Guldborg for så at returnere til Møn, hvor den blev registreret fem minutter før gerningstidspunktet.

Anklager: Gerningsmænd brugte samme metode

Gennem samtlige forhold pegede anklager Susanne Bluhm på, at der var brugt metoder ved indbruddene og røverierne, som mindede om hinanden.

- Alle forhold er begået mod ældre og syge mennesker, der har været særdeles nemme ofre. I mange af forholdene er den måde, man er blevet bundet på, sket på samme både, altså med tape og strips og bælter, sagde hun i retten i dag.

- Gerningsmændene har typisk været ude efter penge og guld, særligt interesseret har man været i pengeskabe, uanset om de forurettede havde pengeskabe eller ej.

Anklageren sagde også, at gerningsmændene ved røverierne var kritiske over, hvilke ting de ville have med. De gik op i, om der var tale om to- eller tretårnet sølv, eller om et smykke var ægte guld.

DE ER TILTALT I SAGEN:

 • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
 • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
 • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
 • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
 • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
 • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke er mentalt alderssvarende.
Se mere

Handlede i fælles forståelse

Og netop de stjålne genstande spiller en væsentlig rolle i anklagemyndighedens bevismateriale. På de tiltaltes adresse i Guldborg blev der nemlig fundet tyvekoster fra 21 ud af 26 røverier og fra 11 ud af 12 indbrud. Og anklageren mente ikke, der kan være tvivl om, at personerne, der har begået røverierne, boede på de tiltaltes adresse.

Der har været en fælles forståelse for, at det var sådan, man finansierede sine ting

Susanne Bluhm, anklager

- Det, der gør sagen særlig, er, at der er tale om mange personer, der bor i samme hus, og hvor der er fundet koster fra røverierne i samtlige rum. Samme personer har adgang til samme bil, telefonerne bliver brugt af forskellige personer, der er ikke klar opdeling om, hvis tøj og sko der er hvis, og der er visse lighedspunkter i deres DNA, fordi de er i familie. Det besværliggør at klarlægge, hvem der rent faktisk har været inde på gerningsstederne, sagde anklageren.

- Men der har været en fælles forståelse for, at det var sådan, man finansierede sine ting.

Nægter at have kendskab til tyvekoster

Men lige netop dét med at have begået røverierne i fælles forståelse, protesterede den tiltalte fars forsvarer, Henrik Rasmussen, over i sin procedure. Hans klient er ikke tiltalt for at have udført hjemmerøverierne, men derimod for at have været med til at planlægge dem og i øvrigt for at være fuldt vidende om, hvad sønnerne angiveligt gik og foretog sig.

- Min klient forholder sig til, sådan som det også er blevet forklaret af familien og af andre vidner, at der er foregået noget handel, noget krejleri, kald det hvad du vil. Men det er noget, som sønnerne har gjort over et års tid, og min klient gik ud fra, at det var lovligt, sagde forsvareren til TV ØST efter dagens retsmøde.

Artiklen fortsætter under billedet...

Forsvarer Henrik Rasmussen mener ikke, at hans klient kan findes skyldig i at planlægge de mange hjemmerøverier. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Han påpegede blandt andet, at selvom anklageren brugte fem timer på at gennemgå hvert enkelt forhold i sagen, så var der især to tiltalte, som aldrig rigtig blev nævnt.

- Vi gennemgik 45 forhold, og jeg tror ikke, hun (anklageren, red.) overhovedet nævnte min klient eller for den sags skyld hans hustru i forbindelse med proceduren på skyldsforholdet på tyverierne og røverierne, sagde Henrik Rasmussen.

Der er foregået noget handel, noget krejleri, kald det hvad du vil. Men det er noget, som sønnerne har gjort over et års tid, og min klient gik ud fra, at det var lovligt

Henrik Rasmussen, forsvarer

Under sin procedure stillede han spørgsmålet: Er der ført bevis for, at den tiltalte sammen med sine to sønner og hustru har siddet hjemme ved middagsbordet har planlagt det her? Han svarede selv prompte ”nej” og understregede, at der hverken var rumaflytninger eller overvågning, der kunne bevise anklagemyndighedens påstand.

Kan ikke tale dansk eller engelsk

Heller ikke forsvareren for den 37-årige tiltalte i sagen mener, at anklageren har bevist, at hans klient er skyldig i de tre hjemmerøverier begået i Jelling og Christiansfeld, som han er tiltalt for.

Flemming Boye gjorde blandt meget ud af at understrege, at hans klient slet ikke er så gode venner med den tiltalte familie, som anklageren har lagt op til.

- Han var på besøg for at hjælpe med at renovere huset, men han og den tiltalte familie havde ikke fælles hjem - de havde blot fælles adresse, sagde han i proceduren.

Derudover anfægtede han politiets brug af en ny DNA-metode, fordi den ikke er officielt anerkendt af den officielle instans på området, ligesom han påpegede, at ingen af de forurettede i Jylland har beskrevet en gerningsmand, der ligner den 37-årige mand, som er skaldet og ret lille af statur. Ofrene havde også beskrevet gerningsmænd, der talte enten dårligt dansk eller engelsk, men den 37-årige mand kan kun tale kroatisk, lød det fra hans forsvarer.

Torsdag skal de resterende fire forsvarere procedere, før de tre dommere og seks nævninge skal fælde dom i sagen. Dommen falder den 17. januar.

OM SAGEN:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 
 

 • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
 • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
 • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
 • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
 • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
 • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
 • 21. august 2017 i Stege på Møn
 • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
 • 4. september 2017 i Stege på Møn
 • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
 • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App