Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv

I dag afgav en ældre kvinde vidneforklaring om et voldsomt hjemmerøveri, som hun og hendes datter var udsat for sidste år. Datteren har store mén.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var tidligt om morgenen den 20. juli 2017, det skete.

To hjemmerøvere brød ind i den gamle købmandsgård i den lille landsby Skellebjerg ved Dianalund, og den dengang 74-årige Ruth Bondes liv tog en voldsom drejning.

Den morgen var Ruth Bonde alene i huset med sin 48-årige datter, som boede hjemme, fordi hun grundet en depression og en muskelsygdom ikke kunne klare sig selv. Ruth Bondes mand var indlagt og derfor ikke hjemme.

Mens hjemmerøverne var i huset i Skellebjerg, truede de den ældre kvinde og hendes datter med en kniv, Ruth Bonde fik et slag i ansigtet, og de blev begge bundet – den ene med ledninger, den anden med et iturevet lagen. De stak blandt andet af med penge fra et pengeskab og flere smykker.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: René Lind
Sådan så det ud ved huset i Skellebjerg efter hjemmerøveriet.
Sådan så det ud ved huset i Skellebjerg efter hjemmerøveriet. Foto: René Lind

Datteren hårdere ramt

I dag vidnede Ruth Bonde i sagen mod de personer, som, anklagemyndigheden mener, står bag ikke bare det her hjemmerøveri, men også 25 andre samt en lang række indbrud. På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere, hvoraf fem af dem er i familie med hinanden. Den sidste tiltalte er en ven af familien.

quote Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt. Hun har både respirator, og hun har sonde. Hun tog meget skade af det

Ruth Bonde, Skellebjerg

- Det var helt i orden at afgive forklaring i dag, for man kan se sådan på det, at nu er det overstået. Jeg vil have det væk. Jeg nægter at tage mig af det. Det skal ikke præge resten af mit liv, siger Ruth Bonde til TV ØST.

Men hun ér mærket, og det er hun især af én grund.

- Det er meget værre for min datter, siger Ruth Bonde.

Hjemmerøvere tog kvælertag

Under hjemmerøveriet tog gerningsmændene kvælertag på datteren, og halsgrebet var sandsynligvis både kraftigt og langvarigt. Det stod der i den retsmedicinske rapport, der blev udarbejdet efterfølgende. Halsgrebet var så kraftigt, at datteren kan have været i livsfare.

- De prøvede at kvæle hende, de satte fingrene ned i halsen på hende, de holdt hende for næsen og satte et knæ i brystet på hende, siger Ruth Bonde.

quote Jeg tør heller ikke slukke lyset. Men det er det bare sådan, det er. Det kan jeg leve med. Men det med min datter har jeg store problemer med

Ruth Bonde, Skellebjerg

Og det har datteren fået meget store mén af.

- Hun har det meget slemt nu. Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt. Hun har både respirator, og hun har sonde. Hun tog meget skade af det, siger Ruth Bonde.

- Hun har slet ikke kunnet komme ind i det rum, hvor det skete, siden. Her halvandet år efter. Hun tør ikke komme ind i lokalet. Det er ganske forfærdeligt, hvad sådan nogen kan gøre.

I dag har Ruth Bonde selv svært ved at sove om natten.

- Jeg tør heller ikke slukke lyset. Men det er det bare sådan, det er. Det kan jeg leve med. Men det med min datter har jeg store problemer med, siger hun.

Nægter sig skyldige

Efter røveriet forlod gerningsmændene de to kvinder bundet i huset, men det tog ikke Ruth Bonde lang tid at komme fri, fortalte hun i dag i Retten i Nykøbing Falster.

Hun forklarede også, at gerningsmændene var udenlandske og talte et udenlandsk sprog indbyrdes, men dansk til de to ofre. Og inden de gik, sagde gerningsmændene selv, at de var arabiske og boede i København, sagde Ruth Bonde.

DE ER TILTALT I SAGEN

Nogle måneder efter hjemmerøveriet i Skellebjerg, den 13. november 2017, anholdt politiet de personer, der nu er tiltalt i sagen. I deres hjem i Guldborg fandt politiet flere genstande, som anklagemyndigheden mener, at man kan knytte til mange de 26 hjemmerøver, familien er tiltalt for.

Ruth Bonde har blandt andet kunnet genkende en indkøbspose fra Spar, som blev fundet i kroaternes hjem. Den ældre kvinde og hendes mand havde tidligere drevet netop en Spar-forrentning i hjemmet ved Dianalund.

Efter anholdelsen blev Ruth Bonde og datteren forevist nogle fotomapper af mulige mistænkte – også de tiltalte – men de kunne ikke genkende eventuelle gerningsmænd i mapperne. De tiltalte selv har forklaret, at de mange stjålne genstande i deres hjem, var nogen, der kom fra den ene søns ven, en mand ved navn Adrian.

Det er anklagemyndighedens teori, at det var familiens to sønner på 23 og 20 år, der begik hjemmerøveriet i Skellebjerg, mens forældrene på 48 og 51 år var med til at planlægge det. Foruden Ruth Bonde har flere andre, ældre mennesker fra regionen afgivet forklaring i sagen, fordi anklagemyndigheden mener, at de har været ofre for den samme hjemmerøverbande.

De tiltalte nægter sig skyldige. Der falder dom den 17. januar.

OM SAGEN