Ældre mand udsat for voldsomt hjemmerøveri: - De ville lege russisk roulette med mig

En mand fra Møn vidnede i dag i den store sag om hjemmerøvere om et meget groft røveri, han var udsat for den 5. november 2017.

Tema: Bølge af hjemmerøverier ryster Sjælland og øerne - stod kroatisk bande bag?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ældre mand fra Møn vågnede midt om natten den 5. november 2017. Der stod fire mænd rundt om hans seng, og de ville ham ikke noget godt.

Manden fik bundet sine hænder med gaffatape, og de fremmede mænd beordrede ham ned i stueetagen.

- De sagde, at de bare ville have mine penge.

Sådan forklarede manden fredag i Retten i Nykøbing Falster, hvor fem medlemmer af en kroatisk familie bestående af mor, far og tre sønner samt en kroatisk ven af familien er tiltalt for at stå bag 26 hjemmerøverier på Sjælland og øerne og i Jylland.

De seks personer er også tiltalt for røveriet hjemme hos den ældre mand på Møn. Og den nat udviklede det sig ret hurtigt i en voldelig retning, forklarede manden i retten.

- Jeg fik flere slag på overkroppen. Gerningsmændene hamrede deres knæ ind i mit lår. De råbte og skreg op om, hvor min bankboks var, sagde han.

DE ER TILTALT I SAGEN:

Pegede gevær mod hans fod - og trykkede af

Men han havde ikke nogen bankboks i huset, og det var gerningsmændene ikke tilfredse med. Den ældre mand så dem finde hans eget jagtgevær frem og putte patroner i.

- Så ville de åbenbart lege russisk roulette med mig, forklarede manden.

quote De siger, at så kan de da klippe tissemanden af mig

Vidne i retten

En af gerningsmændene pegede skydevåbnet ned mod mandens fod og sagde: ”Nu skyder vi”. Han trykkede af.

- Der skete ikke noget. Men jeg var sikker på, at det her ville komme til at give blod. De gjorde det for at få fat i den bankboks, sagde den ældre mand.

Og gerningsmændene var ikke færdige med at komme med voldsomme trusler. For da våbnet ikke gik af, lød en ny fra en af gerningsmændene.

- De siger, at så kan de da klippe tissemanden af mig, sagde vidnet og forklarede, at en af gerningsmændene tog en fåresaks og holdt den rundt om mandens penis. Ifølge en personundersøgelse lavet efter røveriet, fik den ældre mand et snitsår på sit kønsorgan, da hjemmerøveren truede med at klippe det af.

- Var du bange for at dø, spurgte anklager Susanne Bluhm den ældre mand.

- Nej, det var jeg egentlig ikke. Jeg havde bestemt, at de ikke skulle have styringen, svarede han.

Gennemlever det hver nat

Det var ikke store værdier, det lykkedes gerningsmændene at stikke af med under hjemmerøveriet på Møn. De stjal blandt andet et maleri af en pige i en lyseblå kjole, et antikt gammelt spejl, fire mønter fra borgerkrigstiden og en masse frossent lammekød, som den ældre mand selv producerer og sælger i sin gårdbutik.

quote Ver er gået 400 nætter siden dengang. Jeg gennemlever det her hver nat

Vidne i retten

Men noget andet var, hvad røveriet har gjort ved manden rent psykisk. Efter de voldsomme trusler, og mens gerningsmændene ledte videre efter værdier i huset, blev manden bundet på hænder og fødder. På et spørgsmål fra anklageren om, hvor lang tid røveriet stod på, svarede manden:

- Jeg fornemmer, at røveriet varede halvanden time, og at jeg derudover var bundet i halvanden time. Men jeg havde ikke noget ur. Det var svært at fornemme.

- Men der er gået 400 nætter siden dengang. Jeg gennemlever det her hver nat, sagde han.

Da manden var kommet fri af rebene, ringede han til sin datter, og politiet blev alarmeret. De kom ”efter to cigaretter”, som vidnet sagde det i retten.

SAGEN KORT:

Havde hver deres rolle

Mændene, der trængte ind i den ældre mands hjem, var maskerede, så derfor kunne han ikke beskrive gerningsmændene i detaljer. Han forklarede, at de var mørke og unge, og de var nok mellem 18 og 29 år. De var heller ikke så høje.

Dog slog vidnet fast i retten, at én af gerningsmændene skilte sig ud fra de andre.

- Den mindste af dem stod halvanden meter væk, da de andre slog mig. Han stod med et koben, som han hele tiden slog ned i noget foran sig, forklarede manden i retten, og da anklageren senere spurgte, om det virkede til, at gerningsmændene havde gjort noget lignede tidligere, sagde han:

- Ja, det var helt tydeligt. De virkede til at have deres roller. Der var én, der var boss. Men ikke den mindste. Han havde det ikke godt. Det virkede som om, han følte, at de var lidt på afveje.

På jagt efter Adrian

Små to uger efter hjemmerøveriet på Møn anholdt politiet flere af de tiltalte, og de ransagede også deres fælles hjem i Guldborg på Falster.

Her fandt politiet flere af de ting, som den ældre mand fik stjålet under røveriet – blandt andet mellem 150 og 200 kilo kød fra hans gårdbutik, maleriet og en af de forsvundne mønter. Der er også fundet ting fra flere andre røverier og indbrud.

quote Der var én, der var boss. Men ikke den mindste. Han havde det ikke godt. Det virkede som om, han følte, at de var lidt på afveje

Vidne i retten

Men de tiltalte nægter at have noget med hjemmerøverierne og indbruddene at gøre. De har tidligere forklaret, at alle de stjålne ting kommer fra én af de tiltalte sønners venner, som hedder Adrian.

Den 23-årige tiltalte søn har forsøgt at forklare politiet, hvem Adrian er. Han er fra Georgien og har en dansk kæreste, som han bor sammen med i Husum, forklarede den tiltalte i retten. Men det er ikke lykkedes politiet at finde frem til Adrian – hverken gennem Google-søgninger, søgninger i CPR-registret eller i politiets egne systemer.

Det er heller ikke lykkedes at finde Adrian på en såkaldt påvisningstur, som politiet har haft den tiltalte med på i november. Her ledte den tiltalte politiet hen til nogle boligblokke i Herlev, hvor han fortalte, at han tidligere havde mødtes med Adrian. Men politiet kunne altså hverken finde en af det navn eller med kærestens navn i boligblokkene.

Den tiltaltes forsvarer påpegede i øvrigt i retten, at hans klient var blevet taget med på påvisningsturen, uden at den tiltalte selv og hans forsvarer var blevet orienteret. Derfor kaldte forsvareren det ”et ulovligt efterforskningsskridt”.

Med dagens retsmøde har det sidste vidne afgivet forklaring i retssagen. Tilbage er lidt resterende bevisførelse, før forsvarere og anklageren i starten af januar skal procedere. Dommen falder den 17. januar.