Landsretten har talt - kroatisk familie kendt skyldig i flere hjemmerøverier

Østre Landsret har netop dømt fire kroatiske familiemedlemmer og en ven af familien skyldige i at have begået en stribe hjemmerøverier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem kroatiske statsborgere er netop blevet kendt skyldige i at have begået flere hjemmerøverier forskellige steder i vores region. Der er tale om fire familiemedlemmer samt en ven af familien.

Det har Østre Landsret slået fast.

Det er jo helt fucked up, siger den 24-årige ældste søn under domsafsigelsen.

Han ryster på hovedet, mens de andre står helt stille.

Retten har frikendt to forældre og to sønner for fire ud af 45 forhold. Det drejer sig om et hjemmerøveri i Rønnede, to hjemmerøverier i Stege og et indbrud.

De unge udførte røverierne

I januar sidste år blev den kroatiske familie og en af deres bekendte dømt skyldige i Retten i Nykøbing Falster for at stå bag en række hjemmerøverier begået på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland henover en periode fra november 2016 og et år frem.

Dermed er Østre Landsret delvist enige med Retten i Nykøbing Falster i skyldkendelsen.

I retten blev der ifølge reporter Jessica Skovmose lagt vægt på de tekniske beviser såsom DNA og sålaftryk. Derudover har de lagt vægt på de mange vidneforklaringer, der har været i sagen, og så har de især lagt vægt på, at de tiltalte ikke selv har haft nogen plausibel og troværdig forklaring på, hvorfor deres hus var fyldt med tyvekoster, der stammer fra de her hjemmerøverier.

Landsretten mener, at hjemmerøverierne er begået i forening med forældre og brødre. Landsretten mener som byretten, at det var de unge, der udførte røverierne. 

Der er tale om flere hjemmrøverier af særlig grov karakter. Under et hjemmerøveri i Nykøbing Falster blev beboerne blandt andet tildelt skub i brystet og knytnæveslag i ansigtet. Derefter blev de placeret på et værelse, hvor de blev bundet med gaffatape samt fik en klud i munden, så de ikke havde mulighed for at tilkalde hjælp og først blev fundet af hjemmehjælpen over fire timer senere.

SÅDAN LYDER SKYLDKENDELSEN:

Yngste bror frikendt

I oktober 2015 bosatte den kroatiske familie sig i Guldborg i et lejet hus. De har forklaret, at de kom til Danmark for at tjene penge og få et bedre liv. Udover de nu tiltalte boede også tre yngre søskende i huset på Falster. Ifølge anklageren begyndte de to ældste sønner snart at begå indbrud i lokalområdet.

En yngre bror på 18 år har tidligere været tiltalt for at have været med til et par af hjemmerøverierne i sagen, men han blev frikendt ved Retten i Nykøbing Falster, da dommere og nævninge ikke med sikkerhed kunne slå fast, at det var ham, der deltog. Det kunne have været en anden, lød forklaringen. 

Denne gang var den yngste bror ikke tiltalt.

Ældre blev slået og bagbundet

Ofrene for hjemmerøverierne var ældre og svage borgere.

Under retssagen i byretten blev der ført 60 vidner. Mange af dem havde været udsat for et hjemmerøveri. De havde genkendt en eller flere af de genstande, politiet fandt i den tiltalte families hus i Guldborg. En efter en blev de ført ind og forklarede om de timer, da de rædselsslagne blev truet, slået og bagbundet af hjemmerøverne. 

Mange har fortalt i retten, at de har alvorlige psykiske mén efter at have været udsat for hjemmerøveriet. Flere kan ikke sove om natten, har PTSD, andre er flyttet fra deres bolig, fordi de ikke længere tør bo der. Derfor har anklageren valgt, at en del af dem ikke er blevet genindkaldt. Til gengæld er deres forklaring fra byretten blive læst op i Østre Landsret.

Anklager går efter højere straf

Foruden hjemmerøverierne er familien også blevet kendt skyldige i at have begået en stribe indbrud, ligesom brødrene er kendt skyldige i langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse i forbindelse med hjemmerøverierne.

For et hjemmerøveri får man normalt omkring 5,5 års fængsel, og idet her tilfælde er de fire familiemedlemmer dømt for 22 hjemmerøverier.

Ifølge anklager Charlotte Skovmand har landsretten lagt vægt på nogle skærpende omstændigheder, da der er tale om økonomisk vinding og langvarig frihedsberøvelse.

I byretten blev brødreparret idømt 15 års fængsel for at have udført 24 hjemmerøverier, og deres forældre fik 12 års fængsel. Alle dømte blev tilmed udvist af Danmark.

Anklager Charlotte Skovmand anker til skærpelse og mener, at straffen bør være endnu højere end de 15 år, som de blev idømt i byretten.

Strafudmålingen i ankesagen bliver afsagt tirsdag eftermiddag.