Var udsat for hjemmerøveri: - Jeg bliver aldrig det samme menneske igen

Det har haft store konsekvenser for Margit Steffensen, at hun for to år siden var udsat for et hjemmerøveri. I dag afgav hun forklaring i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 9. november 2016 ændrede 78-årige Margit Steffensens liv sig.

Midt om natten brød to mørkklædte mænd ind i hende og hendes mands daværende hjem i Tingsted på Falster. De slog Margit Steffensen i ansigtet, og ægteparret blev kneblet med et tørklæde, fik gaffatape om hovedet og bagbundet med strips. Ægteparret blev ofre for et hjemmerøveri.

quote De har ødelagt meget i mit liv og gjort mig til sådan en pjattet og nervøs type

Margit Steffensen

- Jeg bliver aldrig det samme menneske igen. Det kan jeg lige så godt sige. De har ødelagt meget i mit liv og gjort mig til sådan en nervøs type, fortalte Margit Steffensen til TV ØST i dag.

- Det er lidt trist. Jeg har måske isoleret mig, og jeg har ellers altid været meget udadvendt. Jeg har været skuespiller og billedkunstner, men jeg rører ikke en pensel mere. Det er trist.

Vågnede på grund af en lyd

I dag vidnede Margit Steffensen og hendes mand i retssagen mod dem, som anklagemyndigheden mener stod bag hjemmerøveriet mod ægteparret. Fem medlemmer af en kroatisk familie og en ven af familien er tiltalt i sagen, der i alt handler om 26 hjemmerøverier og en lang række indbrud.

Anklagemyndigheden mener, at det er familiens to sønner på 23 og 20 år, der begik hjemmerøveriet, mens forældrene på 48 og 51 år var med til at planlægge det. De tiltalte nægter sig skyldige.

I retten i dag fortalte Margit Steffensen, hvordan hun oplevede hjemmerøveriet for to år siden. Hun fortalte, at hun vågnede den nat, fordi hun hørte en lyd i huset.

- Jeg hørte et bump og en klynkende lyd, og jeg tænkte, at min mand var gået på toilettet. Vi sov i hver vores soveværelse, sagde hun i sin vidneforklaring.

Artiklen fortsætter under videoen.

En uge efter Margit og hendes mand blev overfaldet i deres eget hus i Tingsted, stod de frem i TV ØST og fortalte om røveriet.

Da Margit Steffensen åbnede døren til sit soveværelse for at se, hvad der var sket, kom en person farende mod hende, fortalte hun. Hun forsøgte at kæmpe imod, men blev slået i venstre side af ansigtet. Hun blev skubbet i gulvet og kneblet.

- De brugte endda et af mine egne tørklæder til at kneble mig, sagde kvinden i retten.

Troede manden var død

Margit Steffensen så to personer i hjemmet, fortalte hun. Den ene var ham, der slog hende i hovedet, mens den anden bandt hendes mand.

- De havde sort tøj på, og de havde en hætte over ansigtet. Jeg kunne kun se øjnene, sagde Margit Steffensen.

quote Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille

Margit Steffensen

Både Margit Steffensen og hendes mand forklarede i retten, at de to gerningsmænd sagde noget på svensk, men at de talte et andet sprog indbyrdes. Et sprog, som ægteparret ikke kunne forstå. De fortalte også, at gerningsmændene ikke havde fundet strips og gaffatape i hjemmet, men at de havde det med, da de kom.

Hjemmerøverne lod Margit Steffensen ligge på gulvet i hendes soveværelse, mens de lagde manden i sengen. De var begge bundet og kneblet, og de fik revet smykker af sig. Røverne rev en halskæde af Margit Steffensen, mens hendes mand fik revet sin vielsesring af. De stak af sted med flere andre smykker og efterlod parret bundet og kneblet. Først fire timer senere blev parret fundet af hjemmeplejen.

- Vi kunne ikke tale sammen. Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille, sagde Margit Steffensen i sin vidneforklaring.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da politiet i november 2016 rykkede ud til ægteparrets hjem efter hjemmerøveriet.
Sådan så det ud, da politiet i november 2016 rykkede ud til ægteparrets hjem efter hjemmerøveriet. Foto: TV ØST

Store psykiske mén

Hjemmeplejen tilkaldte politiet, og ægteparret blev befriet. De blev kørt på sygehuset, hvor de begge fik konstateret store blå mærker. Blandt andet havde Margit Steffensen fået et blåt øje og en stor blodsprængning i øjet, hvor røveren havde slået hende. Det kunne man se på billeder, som anklager Susanne Bluhm viste frem i retten.

- Jeg er ret chokeret over at se de billeder, sagde Margit Steffensen.

OM SAGEN:

Men de efterfølgende psykiske mén har været større end de fysiske, fortalte hun TV ØST efter at have vidnet.

- Jeg har haft angst og posttraumatisk stress. Jeg hører nogle gange lyde i mit værelse om natten, hvor det har føltes, som om jeg er tilbage i rummet, og hvor der er nogle store lyde. Så farer jeg op. Jeg har også haft mavesår, og jeg har fået nervemedicin af min læge. Det tager jeg ellers normalt aldrig, sagde hun.

Hun og hendes mand er efterfølgende flyttet fra huset i Tingsted, hvor de ellers havde boet i mange år.

Nægter sig skyldige

Hverken Margit Steffensen eller hendes mand kunne genkende nogen af de tiltalte som gerningsmændene. De personer, der kom ind i huset, havde hætter på, og ægteparret så ikke deres ansigter.

Anklagemyndigheden mener, at de har fundet nogle af de stjålne ting fra parrets hjem under en ransagning i de tiltaltes hus i Guldborg på Falster. Der blev blandt andet fundet en medaljon, som Margit Steffensen har set billeder af. Hun mener, at det er hendes.

- Hvis man åbner den, så er der billeder af mine børn deri, fortalte hun i retten.

De tiltalte nægter at have begået hjemmerøverier eller indbrud, men siger, at tingene, som, anklagemyndigheden mener, stammer fra de kriminelle forhold, kommer fra en af sønnens venner – en mand ved navn Adrian, som politiet ikke har kunnet finde.

Familien fastholdte under deres afhøringer i sidste uge, at de ikke vidste, at tingene var stjålet.

Der er afsat 20 retsdage i sagen. Der ventes at falde dom den 17. januar.

DE ER TILTALT I SAGEN: