Freder museumsdirektør trods møgsager

Der er fortsat tillid til museumsdirektør Keld Møller Hansen efter en række kritiske historier om nepotisme, inhabilitet og dårligt arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bestyrelsen for Museum Sydøstdanmark har fortsat tillid til museumsdirektør Keld Møller Hansen.

Det oplyser bestyrelsesformand Torben Nielsen til TV2 ØST efter et møde onsdag morgen, hvor museet skulle behandle en række anklager om et hårdt og ubehageligt arbejdsmiljø på museet.

- Bestyrelsen har haft en indgående drøftelse af situationen, og vi anerkender, at der er en række forhold, som vi ikke har været bevidste om, og som nu er bragt frem, siger Torben Nielsen.

quote Det er ubehagelig læsning, vil jeg sige

Torben Nielsen, bestyrelsesformand, Museum Sydøstdanmark

Han understreger, at bestyrelsen har tillid til direktøren, men at man vil lave en undersøgelse af arbejdsmiljøet.

- Det må vi selvfølgelig drøfte, og på basis af det har vi besluttet, at vi vil igangsætte en uvildig undersøgelse af trivslen på Museum Sydøstdanmark, siger formanden.

Bestyrelsesformand Torben Nielsen har fortsat tillid til museumsdirektøren, der de seneste uger har været udsat for omfattende kritik.
Bestyrelsesformand Torben Nielsen har fortsat tillid til museumsdirektøren, der de seneste uger har været udsat for omfattende kritik. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Museum Sydøstdanmark er et kulturhistorisk museum, der driver en række museer i Køge, Vordingborg og Næstved kommuner, heriblandt Holmegaard Værk i Fensmark og Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

Tidligere ansat: - Det nedbryder dig som menneske

Museet har de seneste uger været genstand for omfattende kritik. Kritikken kulminerede torsdag den 9. marts, da TV2 ØST og mediet Frihedsbrevet kunne berette om voldsomme anklager om et hårdt og brutalt arbejdsmiljø. Dagen efter fratrådte museumschef Thorbjørn Kolbo sin stilling.

 - Det er et sted, man bliver syg af at være. Der er et arbejdsmiljø, som er så forfærdeligt, at det nedbryder dig som menneske, lød det blandt andet fra Sanne Jakobsen, der er tidligere kommunikationsmedarbejder hos Museum Sydøstdanmark.

Sanne Jakobsen, tidligere kommunikationsmedarbejder, Museum Sydøstdanmark, fortæller, at hun blev syg af sit arbejde på museet.
Sanne Jakobsen, tidligere kommunikationsmedarbejder, Museum Sydøstdanmark, fortæller, at hun blev syg af sit arbejde på museet. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Bestyrelsesformanden vil ikke svare indgående på kritikken fra tidligere medarbejdere, men understreger dog, at han er ærgerlig over situationen.

- Det er ubehagelig læsning, vil jeg sige, og det er meget ubehageligt, at nogle opfatter tingene på den måde, siger Torben Nielsen.

Bestyrelsen vil dog ikke foretage sig yderligere i sagen, før de ved mere. 

- Vi er nødt til at få en fuldkommen undersøgelse af, hvordan tingene fungerer i museet, og før det foreligger, vil jeg helst ikke træffe nogen konklusion, siger Torben Nielsen til TV2 ØST.

Foruden anklager om et hårdt psykisk arbejdsmiljø har museets direktør og den nu fratrådte museumschef også været kritiseret for problemer med nepotisme og inhabilitet.

Museumschef Thorbjørn Kolbo fratrådte fredag sin stilling efter flere ugers kritik i medierne.
Museumschef Thorbjørn Kolbo fratrådte fredag sin stilling efter flere ugers kritik i medierne. Foto: TV2 ØST


Chef solgte Lyngvild-værker i egen virksomhed

Kritikken begyndte i forrige måned, da mediet Frihedsbrevet kunne fortælle, hvordan museumschefen havde eneret på at sælge værker af Jim Lyngvild i sin private kunsthandel , alt imens netop Jim Lyngvild udstillede på Museum Sydøstdanmark.

Flere eksperter påpegede i den forbindelse, at museumschefens private kunstsalg i den konkrete sag udgjorde en potentiel interessekonflikt, fordi man med udstillingerne af Lyngvild kunne øge værdien af hans værker.

Kunstneren Jim Lyngvild har samarbejdet med Museum Sydøstdanmark og haft sine værker udstillet der, alt imens museumschefen i sin private virksomhed har haft eneret på at forhandle værker af kunstneren.
Kunstneren Jim Lyngvild har samarbejdet med Museum Sydøstdanmark og haft sine værker udstillet der, alt imens museumschefen i sin private virksomhed har haft eneret på at forhandle værker af kunstneren. Foto: Per Rasmussen/Museum Sydøstdanmark

Kunstsalget var godkendt af museets direktør, Keld Møller Hansen, der i den forbindelse sagde:

- Jeg er virkelig ked af, at det her er sket, og at det er gået ud over Thorbjørn Kolbo, da jeg har givet tilladelse til det. Vi vurderede, at det var i orden, han solgte kunst ved siden af sit job, da vi er et kulturhistorisk museum og ikke er et kunstmuseum.

Dengang oplyste Keld Møller Hansen, at sagen ikke ville få konsekvenser for Thorbjørn Kolbo, og at museumsdirektøren i øvrigt havde fuld tiltro til ham i hans hverv som museumschef.

Ansatte chefs far, mor, fætter og svoger

Siden har Frihedsbrevet kunne fortælle, at Thorbjørn Kolbo har opfordret til at lade familiemedlemmer ansætte i stillinger ved Museum Sydøstdanmark, der ikke var slået op. Formelt var det dog museumsdirektøren, Keld Møller Hansen, der havde ansat Thorbjørn Kolbos mor, far, fætter og svoger.

I en orientering til Vordingborg Kommune fremgik det, at museumsdirektøren heller ikke i dette tilfælde havde fundet grund til at sætte foden ned. Han vurderede i den forbindelse ikke, at ansættelserne var problematiske, da Thorbjørn Kolbo ikke havde ansat sine forældre, og da forældrene heller ikke refererede til ham.

- Praksis er, at den bedst kvalificerede ansættes, lød det videre i et skriftligt svar fra Keld Møller Hansen.


Nyhedsoverblik