Hård kritik af museum: - Det er et arbejdsmiljø, der nedbryder dig som menneske

Museumschef Thorbjørn Kolbo fra Museum Sydøstdanmark er igen under skarp kritik. Flere medarbejdere beretter nemlig om et psykisk hårdt arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er kun en uge siden, at museumschefen Thorbjørn Kolbo fra Museum Sydøstdanmark blev anklaget for nepotisme. Men nu vælter kritikken ned over ham igen.

Tidligere ansatte på museet står nemlig frem med beretninger om et hårdt arbejdsmiljø, hvor frygt og overfusninger var en del af hverdagen. Endnu engang peger pilen på Thorbjørn Kolbo.

- Det er et sted, man bliver syg af at være. Der er et arbejdsmiljø, som er så forfærdeligt, at det nedbryder dig som menneske, lyder det fra Sanne Jakobsen, der er tidligere kommunikationsmedarbejder hos Museum Sydøstdanmark.

quote Det var jo nærmest voksenmobning

Dennis Ejsenhardt, tidligere kommerciel chef, Museum Sydøstdanmark

Sanne Jakobsen var ansat i to år og blev opsagt i februar 2018. Efterfølgende var hun sygemeldt i fem måneder med stress.

En af de episoder, som Sanne Jakobsen særligt kan huske, var et møde med museumschefen, hvor hun havde en anden idé end ham.

- Så kommer vi ned på kontoret efter mødet. Så stiller Thorbjørn sig op og begynder at råbe og skrige ad mig fuldstændig uhæmmet og truer med, at jeg skal aldrig tale sådan. Jeg forstår slet ikke, hvad det handler om og er slet ikke vant til, at folk taler sådan til hinanden. Alle de andre sidder bare og kigger ned i bordet, for det er jo pinligt og ydmygende.

Museumschef Thorbjørn Kolbo er i forvejen udsat for kritik om nepotisme og inhabilitet.
Museumschef Thorbjørn Kolbo er i forvejen udsat for kritik om nepotisme og inhabilitet. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

En tilsvarende kritik kommer fra syv andre tidligere ansatte, som TV2 ØST har talt med. Deres kritik kommer på et tidspunkt, hvor Thorbjørn Kolbo og Museum Sydøstdanmark i forvejen har været udsat for omfattende kritik.

Det er blandt andet kommet frem via mediet Frihedsbrevet, at Thorbjørn Kolbo har solgt værker af Jim Lyngvild i sin private kunsthandel, alt imens museet samarbejdede med Lyngvild. Det er også kommet frem, at Kolbo har tjent penge på at sælge sine egne produkter i en museumsbutik, ligesom museet er blevet kritiseret for at have haft en længere række af museumschefens familiemedlemmer ansat.

Kunne ikke sige hvad man ville

Susanne Outzen har ligesom Sanne Jakobsen oplevet, at arbejdsmiljøet kunne være præget af overfusninger. Hun arbejdede som museumsinspektør i 15 år, inden hun valgte at sige sin stilling op.

- Man kunne se, at dem, der fik sagt noget højt eller ligesom gjorde modstand, de røg i næste fyringsrunde eller fik dårligere arbejdsvilkår eller blev mobbet, siger Susanne Outzen.

Susanne Outzen fortæller, at mange kollegaer skiftede job.
Susanne Outzen fortæller, at mange kollegaer skiftede job. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Den tidligere museumsinspektør understreger, at hun havde mange gode kollegaer, og at hun elskede sit arbejde. Men arbejdsmiljøet gjorde det utrygt.

- Jeg har måtte høre på folk, der blev overfuset af Thorbjørn for eksempel. Så er de blevet skældt ud.

- Jeg havde en oplevelse, inden jeg sluttede, hvor der var en, der sagde til mig bagefter "du kunne kun sige de der ting, Susanne, fordi du er på vej ud". Det siger i virkeligheden det hele om, at man kunne ikke være fri til at sige, hvad man ville, for så vidste man, at så ville man ikke være der meget længere.

Dennis Ejsenhardt, der er tidligere kommerciel chef på museet, har også haft flere ubehagelige oplevelser på Museum Sydøstdanmark. Blandt andet var han vidne til, at folk brød grædende sammen, når han snakkede med dem om deres oplevelser.

- Jeg synes, det var meget brutalt og hårdt arbejdsmiljø, og det var særligt den måde, folk blev irettesat på. Det var jo nærmest voksenmobning, fortæller Dennis Ejsenhardt.

Hvad er Museum Sydøstdanmark?

Museum Sydøstdanmark er en selvejende institution.

Museum Sydøstdanmark er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med ansvar for kulturhistorien fra ældste til nyere tid i Næstved, Køge, Solrød og Vordingborg kommuner. Museet har tillige arkæologisk ansvar i Faxe, Stevns og Greve kommuner. Inden for sit ansvarsområde har museet et særligt fokus på kunsthåndværk og industrihistorie med udgangspunkt i Næstved, Vikinger med udgangspunkt i Køge samt middelalderborge med udgangspunkt i Vordingborg.

Kulturministeriet er museets offentlige hovedtilskudsyder.

Museet omfattede i 2020 otte besøgssteder:

  • Køge Museum, Køge

  • Vikingeborgen Borgring, Lellinge

  • Holmegaard Værk, Fensmark

  • Helligåndshuset, Næstved

  • Køng Museum, Køng

  • Danmarks Borgcenter, Vordingborg

  • Møns Museum, Stege

  • Museumsgården, Keldbylille

Kilde: Museum Sydøstdanmark

Beskyldt for nepotisme

Museum Sydøstdanmark har i skrivende stund omkring 151 medarbejdere fordelt på 98 årsværk. Siden 2014 er mindst 54 medarbejdere stoppet eller blevet opsagt.

- En god og stabil arbejdsplads gør, at man rigtig gerne vil være der. Når der er stor udskiftning, så er det jo fordi, at der er noget galt, siger Susanne Outzen.

- Der var mange, der skiftede job. Jeg havde en kollega, hun holdt nogle måneder, så sagde hun til mig, "Susanne, jeg kan ikke holde ud at være her. Arbejdsmiljøet er simpelthen så hårdt". Nogle gange havde jeg det sådan, når der startede en ny, måske en forholdsvis ung en, så tænkte jeg "gad vist hvor længe vedkommende holder til arbejdsmiljøet".

Læs også
Endnu et familiemedlem ansat på museum - stillinger blev ikke slået op
Læs også
Endnu et familiemedlem ansat på museum - stillinger blev ikke slået op

Thorbjørn Kolbo har tidligere været udfordret på habiliteten, da han i sin private kunsthandel solgte værker af Jim Lyngvild. Det skete samtidig med, at Jim Lyngvild var en del af udstillingerne på Museum Sydøstdanmark.

I sidste uge blev museumschefen beskyldt for nepotisme, da det kom frem, at hans svoger, fætter, far og mor var ansat i organisationen i stillinger, der aldrig var blevet slået op. Museets bestyrelse besluttede dog, at de forhold ikke ville få konsekvenser.

- På en måde er det også lidt synd for dem selv, fordi vi rendte jo rundt og tænkte, de er her jo kun, fordi de er i familie med Thorbjørn. De er venner med Thorbjørn, det er derfor, de kan være her, lyder det fra Susanne Outzen. 

- Enten så lyver han, eller også er han blind

TV2 ØST har talt med otte tidligere ansatte ved Museum Sydøstdanmark. Fem af dem har ikke lyst til at stå frem, men beretter alle om et hårdt psykisk arbejdsmiljø, hvor de samstemmende peger på ledelsen som årsagen.

- Jeg oplevede flere gange, at der var nogle af mit personale, der måtte lægge sig syge, fordi de simpelthen var blevet overfuset, og så kunne de ikke arbejde, fordi de blev så kede af det. Så skulle jeg jo så bruge ressourcer på at prøve at samle dem op igen, fortæller Dennis Ejsenhardt.

Læs også
Museumschef anklaget for dobbeltrolle: - Det er en misforståelse
Læs også
Museumschef anklaget for dobbeltrolle: - Det er en misforståelse

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Direktøren for Museum Sydøstdanmark Keld Møller Hansen skriver til TV2 ØST, at han ikke kan genkende de situationer, som tidligere ansatte beskriver, og han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere på nuværende tidspunkt.

- Enten så lyver han, eller også er han blind. For jeg har hørt om nogle, der har sagt til ham "jeg bliver behandlet dårligt". Og så har han sagt "det var jeg ikke klar over", siger Susanne Outzen.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, at han kan blive ved med at feje det væk og sige, der er ikke noget. Der er ikke nogen, der har oplevet noget. Det er bare dem selv, der forestiller sig noget. Jeg er et eller andet sted vred over, at bestyrelsen kan blive ved med at bakke op, og jeg er ked af, at politikerne bakker op, og det berører mig helt vildt.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Thorbjørn Kolbo.


Nyhedsoverblik