Tidligere Herlufsholm-rektor retter hård kritik mod bestyrelse

Herlufsholm har afleveret en ny redegørelse, hvor skolen erkender en negativ elevkultur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Herlufsholms bestyrelse vidste i detaljer, hvad der foregik på skolen.

Det har den tidligere rektor frem til 2019, Flemming Zachariassen, fortalt til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).

Noget, som fremgår af et telefonnotat, TV 2 har fået aktindsigt i.

Her kan man se, at Flemming Zachariassen – ugen efter at TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' blev vist – havde en samtale med vicedirektøren i STUK, hvor han kom med både nye detaljer og med en hård kritik af Herlufsholms daværende bestyrelse.

Frederikke Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm-student står frem med sin historie: - Skolen stod for det største svigt
Frederikke Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm-student står frem med sin historie: - Skolen stod for det største svigt


Det har ellers lydt fra både bestyrelsesformanden Torben von Lowzow og den nu fyrede rektor Mikkel Kjellberg, at de ikke vidste noget om den voldskultur, der blev afdækket i dokumentaren.

Bortvisninger skulle forhandles

Telefonnotatet har ni pointer, som Flemming Zachariassen har fortalt til STUK. Blandt andet springer det i øjnene, at den tidligere rektor siger, at der i hans kontrakt stod, at bortvisninger af elever skulle ”forhandles med bestyrelsesformanden”.

Da han var rektor på skolen, var det erhvervsmanden Jens Moberg, som var bestyrelsesformand. Det var han fra 2011 til 2019, og han siger til TV 2:

- Når der var en overtrædelse af reglerne, som kunne medføre bortvisning, skulle forstanderen orienteres. I min tid som forstander blev jeg orienteret om de bortvisninger, der var, siger Jens Moberg.

Jens Moberg var forstander og bestyrelsesformand på Herlufsholm fra 2011 til 2019.
Jens Moberg var forstander og bestyrelsesformand på Herlufsholm fra 2011 til 2019. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Flemming Zachariassen, der i notatet er omtalt som FZ, indikerer her også, hvor tætte bånd der er mellem skolen og visse forældre:

- FZ oplyste, at han i konkrete elevsager, hvor han havde sanktioneret elever, blev bedt om at finde en løsning, som forældrene til de sanktionerede var tilfredse med, står der.

Læs også
Herlufsholm-forældre efter dokumentar: Vores børn bliver chikaneret
Læs også
Herlufsholm-forældre efter dokumentar: Vores børn bliver chikaneret

Den tidligere formand Jens Moberg siger til det punkt i notatet, at man skal passe på eleverne og sørge for, at der er et godt og trygt miljø.

- Og hvis der sker noget, der er i modstrid med det, kan en bortvisning være en mulig konsekvens. Så skal forældrene orienteres. Og det er ikke altid, at forældrene er enige i en bortvisning, siger Jens Moberg.

20210520-112423-L-5186x3455ma
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Men hvad mener Flemming Zachariassen med, at forældrene skulle være tilfredse?

- Jeg har som forstander aldrig forventet, at alle i en konfliktsituation kunne være tilfredse.

Vicedirektøren i STUK skriver i notatet, at ”FZ tegnede generelt et billede af en bestyrelse, som i detaljer ved, hvad der foregik på skolen, og som var i tæt kontakt med forældre til elever på skolen, herunder via erhvervsnetværk som forretningsforbindelser.”

Skulle modernisere

Flemming Zachariassen blev ansat som rektor på Herlufsholm i 2016. Han kom til som en ”outsider”, siger han ifølge telefonnotatet.

Han skulle modernisere og videreudvikle skolen, men han fik ikke opbakning fra bestyrelsen, lyder det.

Herlufsholm Kostskole
Læs også
Herlufsholm Kostskole søger ny rektor
Herlufsholm Kostskole
Læs også
Herlufsholm Kostskole søger ny rektor

Men efter tre år i stillingen blev han afskediget af den dengang nytiltrådte bestyrelsesformand, Torben von Lowzow, der i dag stadig er på posten.

Den 16. maj sendte von Lowzow STUK en ny redegørelse, som TV 2 også har fået aktindsigt i. Denne skulle indeholde forklaringer på de sager og den kultur, der blev afdækket i TV 2-dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’.

Stadig ingen kendskab til sager

Det er Torben von Lowzow, der har forfattet den nye redegørelse.

Her gentager han, at han selv var klar til at trække sig, men også at bestyrelsen på et møde 7. maj – to dage efter at dokumentaren var blevet vist – havde forholdt sig til, om den samlet skulle gå af.

Men den vurderede også, at der var taget ”de rigtige beslutninger” for at forbedre trivslen blandt elever, og at det var ”ro omkring skoleorganisationen”.

12. maj trak bestyrelsesmedlem Noemi Katznelson sig dog som den hidtil eneste.

Torben von Lowzow er afgående bestyrelsesformand på Herlufsholm.
Torben von Lowzow er afgående bestyrelsesformand på Herlufsholm. Foto: TV 2

I Herlufsholms nye redegørelse benægter Torben von Lowzow stadig at have haft kendskab til de sager, der kommer frem i dokumentaren – på nær dem, der allerede indgår i skolens tilsynssag.

Men bestyrelsesformanden erkender også, at alle episoderne ”tegner et alvorligt billede af et element af elevkulturen på Herlufsholm, som bestyrelsen ikke kan acceptere og vil ændre.”

Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane
Herlufsholm
Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane

Han skriver også, at man vil ”forbedre elevkulturen og ikke mindst, de for bestyrelsen ukendte negative subkulturer, på Herlufsholm".

Herlufsholms nuværende bestyrelsesformand, Torben von Lowzow, har ikke ønsket at kommentere telefonnotatet og den kritik, der ligger i det.

Flemming Zachariassen skriver i en sms, at han har tavshedspligt og ikke kan udtale sig foreløbigt.


Nyhedsoverblik