Ældre mænd blev brutalt dræbt - nu starter ankesag

En sag om drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig begynder for anden gang i Østre Landsret

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De pårørende til Kiehn Georg Andersen og Poul Frank Jørgensen har måttet væbne sig med tålmodighed. Det samme gælder de to mænd, der er tiltalt for at slå den 68-årige møntsamler og pensionisten på 80 år ihjel for tre og et halvt år siden.

Den 29. september 2020 blev de to mænd idømt fængsel på livstid ved Retten i Næstved. De blev dømt for drab, usømmelig behandling af lig og ildspåsættelse.

Landsretten tog hul på sagen sidste år, men endte med at aflyse og beramme den igen, da flere centrale parter var blevet smittet med covid-19 og adskillige retsdage var blevet aflyst. Mandag påbegyndes ankesagen i Østre Landsret, tre og et halvt år efter drabene blev begået.

De tiltalte er i dag 37 og 46 år. De nægter sig begge skyldige i drab.

Drabene

Det første drab blev begået om aftenen den 20. april 2019 i Ruds Vedby. Her blev Kiehn Georg Andersen slået ihjel. Det andet drab fandt sted den 16. juni 2019, da Poul Frank Jørgensen fik skåret halspulsåren over. Efterfølgende blev hans lig brændt.

Jack Andersen
Læs også
Søn i chok - indbrudstyve på spil i dræbt fars hus
Jack Andersen
Læs også
Søn i chok - indbrudstyve på spil i dræbt fars hus

Politiet kom på sporet af de to mænd allerede efter det første drab i Ruds Vedby. Ved en ransagning på møntsamlerens grund på Kalundborgvej fandt politiet blandt andet to uåbnede kondompakker i indkørslen. En analyse viste, at der på pakkerne var DNA fra den dengang 35-årige, der er tidligere kriminel og derfor var at finde i DNA-registeret.

Ifølge obduktionsrapporten blev møntsamleren udsat for grov vold. Han døde af de læsioner, han fik i halsregionen, formentlig på grund af tramp og spark.

Møntsamler Kiehn Georg Andersen. (Privatfoto)
Møntsamler Kiehn Georg Andersen. (Privatfoto)

Efterfølgende blev han kørt til Blæsinge Grusgrav, hvor der blev lagt sten i hans tøj. Han blev stukket i maven med en skarp genstand. Hans lig blev smidt i søen, ligesom de geværer, der blev stjålet fra huset på Kalundborgvej, blev smidt i søen. Huset blev der sat ild til.

Fik skåret halspulsåren over

Politiet iværksatte på baggrund af DNA-sporet aflytning af den dengang 35-årige mand S. Efter få uger, hvor de kunne lytte sig frem til, at der var en tæt kontakt med en dengang 43-årig ven, som vi på TV2 ØST omtaler som S.E., satte politiet også aflytning på vennen. Men hverken aflytning eller overvågning af mændene gav resultat.

Små to måneder senere, den 16. juni 2019 mellem klokken 8.30 og 9.00 om morgenen, blev Poul Frank Jørgensen i Vemmelev slået ihjel. Pensionisten blev stukket flere gange med kniv og fik skåret halspulsåren over. Efter drabet blev der sat ild til hans hus på Slagelse Landevej, mens liget lå i stuen.

Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere
Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere

Efter drabet på Poul Frank Jørgensen sikrede politiet sig overvågningsmateriale, blandt andet fra genboens kamera. Her kunne de konstatere, at en hvid VW UP,  svarende til den bil, S. stod som ejer af, havde kørt omkring i området på gerningstidspunktet. Derefter blev de to mænd anholdt, og ejendommen, S. stod som lejer af, blev ransaget.

Huskeliste til drab i kælderen

I hjemmet hos S. fandt politiet i kælderen på en reol blandt andet masker, et oversavet jagtgevær, knojern, en jammer (apparat til at blokere telefonsignaler, red.) og en notesbog med en huskeliste. På huskelisten stod der masker, gummihandsker, strips, geværer plus ”bønner”, dirksæt, kikkert, hammer, tændvæske, tændblokke og en kniv.

S. forklarede i byretten, at det formentlig var en huskeliste til et seksuelt møde, eftersom han og vennen S.E. begge tændte på masochistisk sex, som de i fællesskab dyrkede med kvinder, de fandt på internettet. Anklager Susanne Bluhm understregede overfor nævningene i byretten, at det ifølge hendes overbevisning var en huskeliste til drab.

200930_paaroerende_drab.jpg
Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage
200930_paaroerende_drab.jpg
Læs også
Søn lettet efter drabsdom: - Det er fint, men jeg vil helst have min far tilbage

S. har under sagens behandling i byretten erkendt at have opbevaret et oversavet jagtgevær i sit hus i Sneslev. Derudover har han siden sin anholdelse nægtet sig skyldig i samtlige forhold i sagen.

Udpegede ven som drabsmand

Den nu 46-årige S.E. har afgivet mange forskellige forklaringer, men han nægter sig skyldig i drab. Den seneste forklaring afgav han umiddelbart efter, at beviserne var blevet lagt frem i byretten, og anklager Susanne Bluhm skulle til at procedere.

Her fik den høje, brede mand lov til at tage ordet, og her erkendte han, at det var ham selv og den medtiltalte S., der havde været hos møntsamleren den 20. april 2019. Han forklarede, at det var vennen S., der slog Kiehn Georg Andersen ihjel, men at han selv var til stede på gerningstidspunktet. 

S. daværende forsvarer, Eigil Strand, spurgte S.E., hvorfor han pludselig kom med en ny forklaring, der pegede på S. som drabsmand.

- Det er jo fremme, at det er ham. Der er jo alle beviserne og alting, svarede S.E., der dengang virkede, som om han selv var blevet overvældet af beviserne. Dog fastholdt han den del af sin forklaring, der handler om, at han ikke selv har slået nogen ihjel.

Læs også
Tiltalt for dobbeltdrab ændrer forklaring igen: Min ven slog dem ihjel
Læs også
Tiltalt for dobbeltdrab ændrer forklaring igen: Min ven slog dem ihjel

Inden dommen i byretten sad han varetægtsfængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling, fordi han har det, hans tidligere forsvarer Lars Urup kaldte  ”mentale udfordringer”.

Selv har han i byretten fortalt, at han er skizofren, og at han har fået medicin for sygdommen af S., der tidligere er blevet diagnosticeret med en form for skizofreni. S.E. har også fortalt, at han er selvskadende, og at han blandt andet i pressede perioder slår sit hoved ind i væggen for at skabe ro i sine tanker. 

Hvorvidt S.E. reelt har mentale udfordringer, er der dog forskellige meninger om blandt de psykiatere, der har vurderet ham i forbindelse med drabssagen. I byretten kom det frem, at han ifølge Retslægerådet er egnet til straf i et almindeligt fængsel.

Forsøg på hjemmerøveri

I byretten er de to mænd udover drab også dømt for at have begået flere former for berigelseskriminalitet, herunder et forsøg på hjemmerøveri. Ifølge anklageskriftet forsøgte de at begå hjemmerøveri hos en midaldrende mand i Skibby ved at pege på ham med et oversavet jagtgevær.

Ifølge den forurettede, der afgav forklaring i byretten, truede de ham med geværet og bad ham om at gå ind i sit hus, så han kunne vise dem, hvad der var af værdi, fordi de to mænd ”havde rockergæld”.

Læs også
Lokale undrer sig - hvorfor skulle to ældre mænd slås brutalt ihjel?
Læs også
Lokale undrer sig - hvorfor skulle to ældre mænd slås brutalt ihjel?

Den forurettede forklarede i retten, at da S. og S.E. hørte, at der var børn i huset, trak de sig tilbage. S.E. har i byretten erkendt, at han var til stede ved huset i Skibby og har undskyldt overfor den forurettede, da han vidnede i Retten i Næstved.

Møntsamling er vigtigt bevis for anklager

Desuden spiller den 68-årige møntsamlers samling en væsentlig rolle i sagen. I byretten kom det frem, at S.E. kort efter drabet på møntsamleren ankom til sin mors fødselsdag med en stor pose mønter. Penge, han skyldte moren for husleje. Derudover gav han en ven en stor møntsamling kort tid efter drabet, fordi han også skyldte vennen penge for hash.

Ganske vist fortalte S.E., at han havde arvet mønterne, men da han blev anholdt, overdrog vennen, der havde læst om drabet på møntsamleren, mønterne til politiet og forklarede, hvor de kom fra.

Sidst har politiet ved en ransagning hjemme hos S. i en afbrændt olietønde fundet en såkaldt Shell-mønt. Shell-mønten er en reklamemønt fra benzinselskabet, der i 1970’erne udgav 20 mønter med hver sit motiv fra månelandingen i 1969.

Ifølge møntsamlerens søn, Jack Andersen, havde faren alle 20 mønter i et chartek, men da han efter drabet i farens hus fandt chartekket, var der kun 19 mønter i. Den mønt, der er fundet i olietønden hos den ene tiltalte, bar det motiv, der manglede i møntsamlerens chartek.

Derudover blev der i byretten fremlagt chatbeskeder mellem de to mænd. S. har sendt billeder af en brændende karrusel, og blandt andet af drabsmanden Anders Breivik og seriemorderen Ted Bundy.

Læs også
Retssag om drab på to ældre mænd fortsætter - sendte billeder af seriemordere til medtiltalt
Læs også
Retssag om drab på to ældre mænd fortsætter - sendte billeder af seriemordere til medtiltalt

S.E. har i retten altså  erkendt, at han var til stede i huset på Kalundborgvej i Ruds Vedby, da møntsamleren blev slået ihjel, og han udpegede sin ven S. som drabsmand. Han nægter derimod at have været med ved drabet i Vemmelev, men har fortalt, at det var S., der slog pensionisten Poul Frank Jørgensen ihjel.

DNA og overvågning

Retten lagde ved skyldkendelsen navnlig vægt på de steder, hvor den 35-åriges bil har været. Der blev også lagt vægt på, at der har været et tæt forhold mellem de to venner, og at de i en periode boede sammen. Samtidig var overvågningen fra Poul Frank Jørgensens nabo også væsentlige.

I byretten lagde man også vægt på den Shell-mønt, der blev fundet i olietønden hos S., og at hans kondomer er fundet ved den dræbte møntsamlers hus.

Endelig blev der også lagt vægt på den notesbog, der blev fundet hos S., hvor der var lavet en liste over ting, der kunne være brugt ved drabene.

Byretten kom altså frem til at begge mænd var skyldige i drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig, og idømte de to mænd fængsel på livstid, til stor lettelse for de pårørende til Kiehn Georg Andersen, der havde fulgt samtlige retsmøder i sagen.

Om Østre Landsret kommer frem til et andet resultat, vil vise sig, når dommen forventes afsagt i starten af februar. 


Nyhedsoverblik