Måling sender DF ud af Folketinget

Den borgerlige blok risikerer et massivt stemmespild, hvis Dansk Folkeparti ikke kommer i Folketinget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

11. marts 2023.

Det er datoen, hvor Dansk Folkeparti kan fejre sølvbryllup som parti valgt ind i Folketinget.

Men en kedelig gæst i form af den seneste Voxmeter-måling kan spolere festlighederne for partiet.

quote Det er vigtigere end nogensinde at stemme på DF

René Christensen (DF)

Gennem flere måneder har Dansk Folkeparti i flere meningsmålinger danset omkring spærregrænsen på to procent.

Den nyeste måling fra Voxmeter foretaget for Ritzau spår nu, at partiet kommer under spærregrænsen på 1,8 procent af stemmerne. Det er første gang, at Voxmeter sender partiet ud af Folketinget.

- Jeg havde gerne været den måling foruden, siger René Christensen (DF).

Den statistiske usikkerhed i målingen er på 0,8 procent. Målingen er foretaget fra den 16. oktober til 18. oktober og er baseret på telefoninterviews med 1.008 personer.

Læs også
Færre valgsteder på grund af besparelser
Læs også
Færre valgsteder på grund af besparelser

Det er ikke første gang, at Dansk Folkeparti i en meningsmåling roder rundt under spærregrænsen. 

Den 2. oktober 2022 fik partiet en opbakning på 1,9 procent i en Gallup-måling. Tre dage senere den 5. oktober viste en måling fra Epinion, at 1,8 procent af vælgerne ville stemme på Dansk Folkeparti.

Forventer et noget mindre DF

René Christensen påpeger dog, at andre målinger har placeret Dansk Folkeparti lidt over spærregrænsen.

- Vi ligger et sted i den nedre ende, siger han og fortsætter:

quote Det bliver et slagsmål mellem to koryfæer i Dansk Folkeparti

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

- Derfor er det vigtigt at sige til vores vælgere, at det er vigtigere end nogensinde at stemme på DF og stemme personligt, fordi vi bliver ikke et meget, meget stort parti i Folketinget. Vi bliver et mindre parti, og så skal vi bygge op derfra.

Ved det seneste folketingsvalg i 2019 fik Dansk Folkeparti 16 mandater valgt ind på Christiansborg.

- Det ville vi da gerne have igen, men det tror jeg ikke, at vi får, siger René Christensen.

Messerschmidt tager dystre målinger med ro

Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, er rolig omkring, at hans parti for første gang ryger under spærregrænsen i Voxmeter-måling.

- Det tager jeg helt roligt. Vi har en opadgående tendens i de gennemsnitlige målinger, og det har vi haft i en længere periode.

- Jeg har en god fornemmelse, i forhold den valgkamp vi er i gang med, og er sikker på, at Dansk Folkeparti får et fint resultat, siger han til Ritzau.

Læs også
SF afsætter milliarder til velfærdsjob
Læs også
SF afsætter milliarder til velfærdsjob

Pia Kjærsgaard tager ligesom Morten Messerschmidt målingen med ro.

- Jeg tror, at vi kommer over spærregrænsen i den næste (måling, red.), fordi det er en usikker tid, når man er i valgkamp, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan slet ikke koncentrere mig, hvis jeg skal tænke på, at vi ikke skulle komme ind – og når jeg spørger folk, om de kunne forestille sig et folketing uden Dansk Folkeparti, så svarer de nej. Det, synes jeg, er opmuntrende.

Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med
Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med

Dansk Folkeparti blev stiftet i efteråret 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartiet. Det var Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Ole Donner og Poul Nødgaard.

Partiet kom første gang i Folketinget ved valget den 11. marts 1998, og har lige siden været repræsenteret på Christiansborg.

- Jeg tager målingen alvorligt. Men det gør ikke, at jeg tænker, at vi ikke skal fejre sølvbryllup, for selvfølgelig skal vi det, siger René Christensen.

Koryfæer kæmper mod hinanden på spærregrænsen

Netop når Dansk Folkeparti balancerer på spærregrænsen, forudser TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen, at kampen om det muligvis eneste DF-mandat i Sjællands Storkreds bliver mellem Pia Kjærsgaard og René Christensen.

- Det bliver et slagsmål mellem to koryfæer i Dansk Folkeparti. På den ene side partistifteren Pia Kjærsgaard og René Christensen på den anden side, siger Ivan Nielsen og fortsætter:

Læs også
Valgkamp på sociale medier - flere politikere har succes på TikTok
Læs også
Valgkamp på sociale medier - flere politikere har succes på TikTok

- René er umådelig populær og har en enorm gennemslagskraft i Guldborgsund Kommune, i nabokommunen og lidt op i det sydsjællandske. Problemet for ham er, at han er oppe imod Pia Kjærsgaard, som alle kender. Så hvis man skal udpege en favorit i det slagsmål, må det være Pia Kjærsgaard.

Ifølge Ivan Nielsen er der, når man kigger ned over opstillingslisten fra Dansk Folkeparti, ikke andre kandidater, som for alvor kan blande sig i kampen om det måske eneste mandat her i kredsen.

Læs også
Partier bliver fravalgt til valgdebatter: - Det er hamrende udemokratisk
Læs også
Partier bliver fravalgt til valgdebatter: - Det er hamrende udemokratisk

En joker kan være Merete Dea Møller Larsen, der stillede op som kompromiskandidat i partiets formandskamp. Hun nyder ifølge Ivan Nielsen stor anerkendelse i Roskildekredsen, hvor hun er opstillet, men det vil formentlig ikke være nok til at tage kampen op mod de to andre.

Hvis Dansk Folkeparti ikke kommer over spærregrænsen, når vælgerne skal sætte deres kryds den 1. november, risikerer den borligerlige blok ifølge Ivan Nielsen desuden et massivt stemmespild. Det kan blive afgørende i den endelige regeringsdannelse. 


Nyhedsoverblik