Partier bliver fravalgt til valgdebatter: - Det er hamrende udemokratisk

Rektor erkender, at det er et demokratisk problem, når ikke alle partier er repræsenteret i en valgdebat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kampen om taletid i valgkampen er i år ekstra hård, fordi hele 14 partier stiller op til folketingsvalget.

Derfor oplever mange partier i Sjællands Storkreds, at de ikke bliver inviteret til valgdebatter rundt omkring i regionen.

quote Det er et demokratisk problem

Pia Kjærsgaard (DF)

Under en valgdebat på Sorø Akademi tirsdag aften kunne cirka 400 gymnasieelever for eksempel kun høre fem folketingskandidater debattere. Det var kandidater fra Venstre, Danmarksdemokraterne, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre, som var udvalgt og inviteret af eleverne selv.

Torsdag arrangerede Midtsjællands Gymnasium med afdelinger i Haslev og Ringsted ligeledes to valgdebatter, hvor otte folketingskandidater fra hver deres parti var inviteret til at debattere foran i alt 650 elever.

Valg valgkamp folketingsvalg
Læs også
Hvem kan du stemme på? Se kandidaterne i Sjællands Storkreds her
Valg valgkamp folketingsvalg
Læs også
Hvem kan du stemme på? Se kandidaterne i Sjællands Storkreds her

Et af de partier, der ikke måtte deltage i valgdebatterne, var Liberal Alliance.

- Det er en hamrende udemokratisk adfærd, at man fravælger en række partier, siger Mikkel B. Dam (LA), der sidder i byrådet i Faxe Kommune og sidenhen i et længere Facebook-opslag har antændt en debat om manglende invitationer til valgdebatter.

Mikkel B. Dam (LA).
Mikkel B. Dam (LA). Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Jeg kan godt forstå, at det vil være problematisk i nogle opsætninger, hvis alle skal være der. Men folketingsvalg er så vigtigt, og det er vigtigt, at eleverne bliver præsenteret for de politiske holdninger, der er, tilføjer han.

Mikkel B. Dams partikollega og folketingskandidat Nicolai Sandager ærgrer sig over, at han ikke måtte deltage i debatterne på gymnasierne. 

Spørg om valget
Læs også
Undrer du dig over noget i valgkampen? Stil dit spørgsmål her
Spørg om valget
Læs også
Undrer du dig over noget i valgkampen? Stil dit spørgsmål her

For på ungdomsuddannelser vrimler det ifølge ham ikke med partisoldater, og der er plads til at diskutere ideologi.

- Her får vi de helt ærlige spørgsmål fra de unge, som vil vide, hvordan vi vil gøre noget godt for deres fremtid, siger han.

Finn føler sig ofte fravalgt

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, der ligesom Liberal Alliance heller ikke blev inviteret til valgdebatterne, bakker dem op.

quote Man skal ikke være smagsdommer i et folketingsvalg

Finn Andersen (KD)

- Det er ærgerligt, at vi ikke bliver inviteret til de debatter og får mulighed for at tale med de unge mennesker. Netop nu hvor nogle kan stemme, og nogle snart kan stemme, så er det vigtigt, at de hører alle synspunkter. Godt nok er vi mange partier i øjeblikket, men sådan er det i folkestyret, siger hun og fortsætter:

- Det er et demokratisk problem, hvis man kun har interesse i visse partier, som man måske i overvejende grad også er enige med. Det er forkert, fordi meninger skal brydes i en valgkamp.

Pia Kjærsgaard (DF).
Pia Kjærsgaard (DF). Foto: TV 2

Hos Kristendemokraterne oplever folketingskandidat Finn Andersen ofte, at han og partikollegaerne bliver fravalgt til valgdebatter.

- Det er dybt kritisabelt, at man fravælger nogen. Man skal ikke være smagsdommer i et folketingsvalg. Nu har man valgt seks partier fra, og vi kommer ikke til orde i debatten med de unge mennesker, hvor man skal snakke om deres fremtid, siger han.

- Konsekvensen er, at vi ikke har mulighed for at påvirke de unge mennesker i vores retning. Vi har nogle budskaber til dem, som er lige så gode som de andres budskaber, tilføjer han.

Finn Andersen (KD).
Finn Andersen (KD). Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Ifølge Finn Andersen blev han og partiet heller ikke inviteret til valgdebat på Midtsjællands Gymnasium under kommunalvalget sidste år.

- Lige meget om det er kommunalvalg eller folketingsvalg, bør vi alle sammen være repræsenteret, siger han.

Savner sine modkandidater

Ved valgdebatterne hos Sorø Akademi og Midtsjællands Gymnasium stod Sebastian Mylsted-Schenstrøm fra Danmarksdemokraterne faktisk på scenen og savnede sine partimodstandere.

- Som udgangspunkt skal alle partier have mulighed for at komme til orde. Det er meget vigtigt, at vi sikrer det. Omvendt forstår jeg også godt, at det kan være svært finde plads til alle 14 partier, siger Sebastian Mylsted-Schenstrøm, der dog har set eksempler på velfungerende debatter med helt op til 12 kandidater.

Valgdebat på Midtsjællands Gymnasium i Ringsted.
Valgdebat på Midtsjællands Gymnasium i Ringsted. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Ifølge ham efterlades vælgerne med et unuanceret billede, når ikke alle partier er repræsenteret ved valgdebatter.

- Man skal passe meget på med at antage, at partier er ens, fordi de minder om hinanden og vil det samme på nogle områder. Så jeg opfordrer til, at man gentænker formaterne i stedet for at begrænse antallet, siger Sebastian Mylsted-Schenstrøm.

Henviser andre kandidater til spisefrikvarteret

Hos Midtsjællands Gymnasium afviser rektor Lene Eilertsen, at der er tale om et demokratisk problem, når ikke alle partier er blevet inviteret til valgdebat på afdelingerne i Haslev og Ringsted.

- Vi har ikke udelukket nogen, og det er ikke noget med, at folk ikke er velkomne, siger hun.

quote 14 partier var for mange, så vi var nødt til at sortere nogen fra

Kristian Jacobsen, rektor på Sorø Akademi

Eleverne kunne til debatterne høre kandidater fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Moderaterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne diskutere med hinanden.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Alternativet og Frie Grønne var ikke inviteret.

- Vi har prøvet at få repræsenteret hele feltet, som er meget stort med 14 partier i år, siger Lene Eilertsen.

Lene Eilertsen, rektor på Midtsjællands Gymnasium.
Lene Eilertsen, rektor på Midtsjællands Gymnasium. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Ifølge hende er invitationen til de otte partier sket på baggrund af fagdidaktiske overvejelser om at få repræsenteret de tre ideologier, som eleverne arbejder med i samfundsfag. Nemlig socialismen, konservatismen og liberalismen.

Samtidig har eleverne inden valgdebatterne besvaret en række spørgsmål for på den måde at få indkredset to overordnede temaer, som de gerne vil høre politikerne tale om. Svarene fra kandidaterne kom under en times lang debat i fællessalen, hvorefter de talte med flere af eleverne ude i klasserne.

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Inger Støjberg genopliver planer om udrejsecenter på Lindholm
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Inger Støjberg genopliver planer om udrejsecenter på Lindholm

- Vi har lavet et setup, hvor vi inddrager eleverne i at stille nogle spørgsmål, politikerne giver svar, og så har vi debat i studieretningsklasserne, og det er en måde at gøre det på.

Er det den bedste måde at gøre det på?

- Lige nu er det i hvert fald den måde, som vi har valgt at gøre det på, så eleverne får en god fornemmelse af de tre store ideologier, svarer hun.

Lene Eilertsen understreger desuden flere gange, at alle folketingskandidater under valgkampen er velkomne på skolerne i spisefrikvarteret, hvor de kan tale med eleverne.

Erkender demokratisk problem

Rektoren på Sorø Akademi, Kristian Jacobsen, erkender i modsætning til sin kollega på Midtsjællands Gymnasium, at det er et demokratisk problem, når ikke alle partier er repræsenteret i en valgdebat.

quote Det var elevernes prioritering

Kristian Jacobsen, rektor på Sorø Akademi

- Sådan er det med demokrati, det er fyldt med dilemmaer og prioriteringer, så jeg forstår godt, de (kandidaterne, red.) er frustrerede, siger han.

Kristian Jacobsen forklarer, at det var skolens elever, der med vejledning fra underviserne i samfundsfag allerede i august selv udvalgte og inviterede de fem kandidater. Samtidig forberedte eleverne overordnede temaer og spørgsmål til kandidaterne under debatten.

20211214-211331-L-7713x5142ma
Læs også
Her er den mest neutrale kandidat - og resultatet overrasker ham selv
20211214-211331-L-7713x5142ma
Læs også
Her er den mest neutrale kandidat - og resultatet overrasker ham selv

Beslutningen om kun at invitere fem kandidater medførte ifølge Kristian Jacobsen en del utilfredse henvendelser fra partier, der gerne ville have deltaget i valgdebatten på Sorø Akademi. Dem brugte han en del tid på at svare.

- Jeg forklarede dem, at det var elevernes prioritering, der handler om, at 14 partier var for mange, så vi var nødt til at sortere nogen fra. Når vi har halvanden times debat, hvor alle skal have et indledende spørgsmål og mulighed for at give deres besyv med til de temaer, som eleverne vil have belyst, så bliver det simpelthen for rodet, siger Kristian Jacobsen og tilføjer:

- Det oplevede vi sidste gang, hvor vi inviterede alle (partier, red.).


Nyhedsoverblik