Danish Crown lukker slagteri i Ringsted – 800 ansatte skal gå i isolation

Smittetallet fortsætter med at stige, og som en konsekvens lukker Danish Crown nu for hele produktionen i Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danish Crown oplyser i en meddelelse lørdag eftermiddag, at slagteriet lukkes ned som en konsekvens af, at antallet af coronatilfælde fortsætter med at stige blandt personalet.

Lørdag morgen stod det klart, at yderligere 22 medarbejdere på slagteriet er testet positive for covid-19. Dermed er næsten 142 nu konstateret smittede.

quote Det er voldsomt at stå i en situation, hvor næsten 150 medarbejdere er smittede, og hvor mange af dem er syge

Jais Valeur, administrerende direktør, Danish Crown

På et møde lørdag formiddag mellem sundhedsmyndighederne og Danish Crown blev det besluttet, at slagteriet i Ringsted lukkes ned i foreløbigt en uge.

- Samtidig skal alle medarbejdere på slagteriet nu betragte sig selv som nære kontakter til smittede. Det vil sige, at de skal følge myndighedernes anvisninger omkring selvisolation og test, står der i en meddelelse fra slagteriet.

Ser ikke anden udvej

Det betyder, at yderligere 600 ansatte, som skulle være mødt på arbejde mandag, nu i stedet for skal gå i selvisolation. I forvejen er 120 smittede sendt i isolation foruden yderligere 75 nære kontakter.

Jais Valeur
Læs også
Derfor lukker Danish Crown i Ringsted – coronasmitte begyndte at springe
Jais Valeur
Læs også
Derfor lukker Danish Crown i Ringsted – coronasmitte begyndte at springe

Grundet ferieperiode er der cirka 200 medarbejdere, som ikke har været på slagteriet i perioden, fra det første tilfælde blev konstateret den 26. juli frem til i dag.

Dermed er 795 ansatte ud af en samlet medabejderstab på 1.000 i Ringsted sendt hjem med besked om at blive hjemme og aflyse alle besøg og så vidt muligt holde afstand til dem, man bor sammen med og undgå fysisk kontakt som kys og kram.

- Det er voldsomt at stå i en situation, hvor næsten 150 medarbejdere er smittede, og hvor mange af dem er syge. Det gør ondt på os alle i Danish Crown, siger Jais Valeur, administrerende direktører for Danish Crown i en meddelelse.

Læs også
Tillidsmand for Danish Crown-ansatte: - Folk er ved at være bange nu
Læs også
Tillidsmand for Danish Crown-ansatte: - Folk er ved at være bange nu

Efter første testrunde nåede det samlede antal smittede hos Danish Crown i Ringsted i torsdags op på 120.

Alle tidligere COVID19-negative blev testet igen i løbet af torsdagen, og med nu yderligere 22 smittede, så hverken Danish Crown eller sundhedsmyndighederne anden udvej end at lukke slagteriet, hedder det i en meddelelse.

Oprydning venter mandag

Selvom slagteriet nu lukkes ned, vil produktionen mandag køre næsten rutinemæssigt. Det sker for at undgå madspild, forklarer Jens Hansen, pressechef i Danish Crown til TV2 ØST.

- Der hænger op mod 3.000 grise i kølerum fra fredagens arbejde, som vi skal have forarbejdet i større og mindre grad og sendt ud af slagteriet, inden vi lukker ned for den kommende uge.

Hver uge slagtes der 35.000 svin i Ringsted. Da slagteriet for en uge siden meddelte, at man gik ned på halv kraft, kunne det løses ved dagligt at sende 2.500 svin til Jylland, men nu bliver der brug for yderligere en håndsrækning fra både jyske medarbejdere og svineproducenterne, der udgør slagteriets ejerkreds.

Mandag skal slagteriet i Ringsted lukkes helt ned i foreløbigt syv dage.
Mandag skal slagteriet i Ringsted lukkes helt ned i foreløbigt syv dage.

- Vi har i en besked til ejerne gjort det klart, at vi får brug for noget fleksibilitet, og på samme måde skal vi tale med medarbejderne på de jyske slagterier om overarbejde, siger pressechefen.

Pres på isolationsboliger

I Ringsted Kommune har man hele ugen arbejdet på at finde boliger, som kan tilbydes de slagterimedarbejdere, der bor i kommunen og ikke har mulighed for at gå i isolation i hjemmet.

- Vi har været i dialog med både Danish Crown og sundhedsmyndighederne om, at det her kunne ske, så vi har forsøgt at opgradere hen over den seneste uge – men vi kommer til at skulle kigge efter endnu flere isolationsboliger nu, siger Henrik Hvidesten (V) borgmester i Ringsted.

Anette Olsen - talsmand - fabrik 3 DC Ringsted
Læs også
Talsmand for Danish Crown-ansatte: - Der er faldet en sten fra vores hjerte
Anette Olsen - talsmand - fabrik 3 DC Ringsted
Læs også
Talsmand for Danish Crown-ansatte: - Der er faldet en sten fra vores hjerte

Det samme forventer borgmesteren vil blive tilfældet i flere af nabokommunerne, hvor flere af slagterimedarbejderne pendler fra til job.

Han medgiver, at der kan blive rift om isolationsboliger til dem, som ikke har mulighed for at gå i selvisolation derhjemme. Men hvor mange, der bliver brug for, vil bero på en konkret vurdering.

- Man skal også huske, at mange kan isolere sig i eget hjem. Det skal vurderes, hvem der kan det. Det arbejde går i gang nu.

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, fortæller, at kommunen nu skal ud og finde endnu flere boliger til selvisolation til dem, der ikke kan isolere sig i eget hjem.
Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, fortæller, at kommunen nu skal ud og finde endnu flere boliger til selvisolation til dem, der ikke kan isolere sig i eget hjem. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Ringsted Kommune har for nuværende 13 pladser, og tidligere har kommunen været ude at låne pladser hos nabokommunerne.

Plejecenter Førslev
Læs også
Nabokommuner klar til at hjælpe Ringsted: Tidligere plejehjem kan blive brugt til coronasmittede
Plejecenter Førslev
Læs også
Nabokommuner klar til at hjælpe Ringsted: Tidligere plejehjem kan blive brugt til coronasmittede

Mange af de ansatte på Slagteriet i Ringsted bor dog i kommunen og er også forældre til børn, som skal starte i skole i den kommende uge.

- Vi har været i tæt dialog med sundhedsmyndighederne omkring, om der skulle gøres yderligere tiltag fra kommunens side – for eksempel i forbindelse med skolestart i næste uge.

- Som situationen er lige nu, skal vi ikke gøre yderligere, men det kan være, det ændrer sig.

Dog vil børn af forældre, som er testet positive, skulle blive hjemme, siger borgmesteren.


Nyhedsoverblik