Tillidsmand for Danish Crown-ansatte: - Folk er ved at være bange nu

Smittetallet stiger og det samme gør utrygheden blandt medarbejderne på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, der nu har rundet 120 smittede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end hver tiende medarbejer på Danish Crown-slagteriet i Ringsted er nu konstateret smittet med coronavirus. Den seneste opgørelse fra Danish Crown viser, at yderligere 41 er konstateret smittet de seneste tre døgn, hvilket bringer det samlede antal smittetilfælde på slagteriet op på 120 ud af cirka 900 ansatte.

Flere ansatte, som TV2 ØST har talt med, fortæller, at de er utrygge ved situationen – et billede, som tillidsrepræsentant på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, Jan Bruno Christensen, kan bekræfte:

- Folk er sgu ved at være bange nu. Det er der ikke noget at sige til, siger han og tilføjer:

- Vi havde måske forventet en lille stigning – men at det skulle stige så meget – det havde vi ikke forventet.

De mange nye tilfælde er opdaget i forbindelse med, at Danish Crown allerede i sidste uge lancerede test af alle medarbejdere, efter første smitteudbrud blev konstateret 26. juli.

Anette Olsen, talsmand, fabrik 3, Danish Crown Ringsted, fortæller, at de ansatte begynder at føle sig både magtesløse og bange, når smittetallet fortsætter med at stige.
Anette Olsen, talsmand, fabrik 3, Danish Crown Ringsted, fortæller, at de ansatte begynder at føle sig både magtesløse og bange, når smittetallet fortsætter med at stige. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Ind til nu har stemningen ifølge tillidsmanden været "okay" blandt medarbejderne.

- Men det er klart, når vi får sådant et tal i dag, så er det sjove ved at ryge lidt af.

Læs også
Ny stor stigning:
Yderligere 41 ansatte på Danish Crown smittet med coronavirus
Læs også
Ny stor stigning:
Yderligere 41 ansatte på Danish Crown smittet med coronavirus

Blandt de 41 positive coronatest stammer de 25 fra medarbejdere, som allerede var hjemsendte eller sendt i karantæne.

Det betyder med andre ord, at man har fundet 16 nye tilfælde blandt medarbejdere, der indtil i dag har stået side om side med deres kollegaer på slagteriet i Ringsted.

Godt mod afløst af frygt

Talsmand for fabrik tre på slagteriet i Ringsted, Anette Olsen, fortæller, at der blandt de ansatte spreder sig en voksende bekymring for situationen. Alle føler, at de gør alt, hvad der står i deres magt for at bryde smittekæderne, men alligevel stiger smittetallet.

quote Vi bader os snart i sprit derinde, så selv vores beskidte tanker er rene

Anette Olsen, talsmand, fabrik 3, Danish Crown Ringsted

- Vi kan snart ikke gøre mere. Vi bader os snart i sprit derinde, så selv vores beskidte tanker er rene. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre mere andet end de forholdsregler, der er, siger hun og tilføjer:

- Mine kolleger har faktisk været ved godt mod, men man kan mærke derinde i dag, at nu snakker de endnu mere – og de bliver endnu mere bange for, hvad de rører ved, og hvem de snakker med.

Viggo Patij 2
Læs også
Smittet slagteriarbejder: - Danish Crown skulle have reageret hurtigere
Viggo Patij 2
Læs også
Smittet slagteriarbejder: - Danish Crown skulle have reageret hurtigere

Blandt de ansatte er der forskellige opfattelser af situationen. Nogle synes, slagteriet helt burde lukke som følge af situationen, andre ser corona-epidemien som en influenza, der skal overstås – men ifølge Anette Olsen, så oplever hun blandt flertallet af kollegaerne, at de bliver mere og mere utrygge ved at gå på arbejde.

- Det kan man ikke bebrejde dem, fordi vi er mennesker, og vi bliver bange.

Men selvom Anette Olsen forstår den bekymring, der spreder sig, finder hun det også svært at pege på, hvad der kunne gøres yderligere for at afværge situationen med stadig flere smittede.

- Hvis man ikke kan styre det, og det bliver ved med at stige, bliver man vel nødt til at lukke ned og få det renset helt op. Men problemet er bare, du kan gå ud dagen efter i Netto og blive smittet med corona og få det med ind på fabrikken, og så er vi lige vidt. Vi har også grise, vores arbejdspladser og vores økonomi, vi skal tænke på. Der er så mange ting i spil.

- Men det må myndighederne tage stilling til.

Lukning af Ringsted på tale

Ifølge slagteriets ledelse, så har overvejelser om at lukke hele slagteriet i Ringsted helt eller delvist ned været på tale siden det første udbrud. Indtil videre har man dog i samråd med sundhedsmyndighederne fundet testvejen som den mest effektive.

Pressechef Jens Hansen, Danish Crown, forklarer, at styrket testindsats skal danne et endnu mere præcist billede af smittesituationen på slagteriet i Ringsted - oplysningerne skal også bruges til en vurdering af en potentiel nedlukning af slagteriet.
Pressechef Jens Hansen, Danish Crown, forklarer, at styrket testindsats skal danne et endnu mere præcist billede af smittesituationen på slagteriet i Ringsted - oplysningerne skal også bruges til en vurdering af en potentiel nedlukning af slagteriet. Foto: TV2 Østjylland

- Overvejelser om at lukke slagteriet har været med, hver eneste gang vi har sat os ned, siden vi fik det første udbrud, siger pressechef Jens Hansen, som understreger, at indsatsen mod smittespredning på slagteriet sker i tæt dialog med myndighederne.

- Vi kigger på alle faktorer, der spiller ind – og der er det selvfølgelig også oppe at vende, om vi skal lukke virksomheden.

quote Vi forestår udmærket, det er utrygt, og at man bliver nervøs i den her situation

Jens Hansen, pressechef, Danish Crown

Foreløbigt har det dog ifølge Danish Crown været vurderingen, at den mest effektive indsats til at bryde smittekæderne er intensive test.

- I den sammenhæng giver det fortsat mening, at folk møder på arbejde, for så kan vi få testet alle medarbejderne to gange om ugen.

Resultaterne vil indgå i det videre arbejde med at stoppe smitteudbrudet samt i den løbende vurdering af, om slagteriet skal lukke ned, forklarer Jens Hansen.

Samtidig bliver røsterne om utryghed blandt de ansatte mødt med stor forståelse.

- Vi forestår udmærket, det er utrygt, og at man bliver nervøs i den her situation. Vi har også meldinger om, at det blev taget meget positivt op, da medarbejderne fik at vide, at nu skal alle testes igen, siger pressechefen og tilføjer:

- For den bedste sikkerhed, du kan få som medarbejder, når du går på arbejde, det er at få et testsvar, hvor der står ikke påvist.

Blandt de første smittede, forventes de første 10-12 raskmeldte medarbejdere at kunne vende tilbage til jobbet fra på mandag, oplyser de ansattes tillidsrepræsentant.


Nyhedsoverblik