Derfor lukker Danish Crown i Ringsted – coronasmitte begyndte at springe

Uventede smittetilfælde på afdelinger, der ikke hidtil har haft smittede, får nu Danish Crown til at tage konsekvensen af 14 dage med corona-udbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Smittetallet på Danish Crown-slagteriet i Ringsted fortsætter trods omfattende test af de ansatte med at stige. Årsagen til dagens beslutning om at lukke for produktionen i foreløbigt en uge udspringer dog ikke kun af, at smittetallet stiger.

Det forklarer administrerende direktør for Danish Crown, Jais Valeur, til TV2 ØST.

Blandt de nye smittetilfælde er der konstateret smitte blandt personer, der ikke har arbejdet sammen med de smittede fra andre afdelinger. Det sker selvom slagteriet har arbejdet på at isolere smitterisikoen mellem afdelingerne.

- Det, der er nyt, er, at vi er kommet i en situation, hvor vi ser nogle blive smittet, som ikke burde blive smittet, siger Jais Valeur.

quote Vi har set nogle spring fra en afdeling til en anden, som ikke burde have været der

Jais Valeu,  administrerende direktør, Danish Crown

- Vi har set nogle spring fra en afdeling til en anden, som ikke burde have været der, og nogle mennesker er blevet smittet, selvom de ikke er på kontaktlisten til en smittet. Derfor har vi taget konsekvensen og lukker slagteriet.

Hidtil har slagteriet i samråd med myndighederne fulgt en inddæmningsstrategi.

- Det vil sige, vi har identificeret dem, der har været syge og deres kontaktpersoner, og så er vi gået efter dem og har fået dem testet.

Rammes hårdt på økonomien

Beslutningen om at lukke slagteriet beror på et møde med sundhedsmyndighederne lørdag formiddag, hvor resultaterne af de seneste 600 test blandt de ansatte viste 22 nye tilfælde.

- For medarbejderne betyder det, at de skal i det, der hedder selvisolation, siger Jais Valeur.

- De skal ikke deltage i større forsamlinger, de skal være ekstra omhyggelige med alle smitteforanstaltninger og passe på sig selv endnu mere end os andre. Og så bliver de testet et par gange i løbet af den næste uge, så vi er sikre på, at alle er smittefri eller har identificeret, hvem der er smittet.

Danish Crown beskæftiger normalt 1.000 ansatte på slagteriet i Ringsted, som dagligt håndterer 5.000 svin.

At lukke en sådan produktion ned er selvsagt omkostningstungt, men slagteridirektøren afviser, at situationen her og nu vil afstedkomme fyringer.

- Det rammer os selvfølgelig rigtig hårdt, men lige nu er nummer et prioritet hensynet til medarbejderen – og så må vi tage det andet bagefter.

Normalt bliver der kørt 35.000 svin ind til slagtning i Ringsted. Produktionen er i forvejen på halvt blus, men skal nu lukkes helt ned i løbet af mandagen.
Normalt bliver der kørt 35.000 svin ind til slagtning i Ringsted. Produktionen er i forvejen på halvt blus, men skal nu lukkes helt ned i løbet af mandagen. Foto: TV2 ØST

Imens medarbejderne er hjemsendte, vil de stadig blive opfordret til at møde op til test på slagteriet, forklarer Jais Valeur.

Her er der blevet opsat et midlertidigt testcenter for medarbejderne på Danish Crown.

- Vi skal have dem ind for at blive testet, så vi ved præcis, hvor de her smittekæder er og få dem brudt.

Selvom der foreløbigt er tale om en nedlukning på en uge, så vil den endelige beslutning om at genåbne først blive truffet efter den kommende uges test af medarbejderne.

- Jeg håber, vi kan have langt de fleste tilbage, og vi kan komme i gang igen, om en uge – det er ikke sikkert, det bliver sådan – vi kommer til at følge smitttal og den teststrategi, vi har lagt. Når den er på plads, træffer vi den beslutning, siger Jais Valeur.


Nyhedsoverblik