To mænd idømt fængsel på livstid for brutale drab

To mænd er kendt skyldige og idømt fængsel på livstid for de brutale drab på to møntsamlere i henholdsvis Ruds Vedby og Vemmelev i 2019.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fængsel på livstid.

Sådan lyder dommen over 37-årige Stefan Lawaetz Danielsen og 46-årige Søren Elo Pedersen. Ifølge et nævningeting i Østre Landsret er det bevist, at det var de to mænd, der i 2019,  i forening og forsætligt, slog møntsamler Kiehn Georg Andersen og pensionist Poul Frank Jørgensen ihjel.

quote De skal have lovens strengeste straf, der er ingen formildende omstændigheder

Emil Folker, senioranklager

Ved skyldkendelsen tirsdag formiddag blev begge mænd kendt skyldige i drabene, ligesom de blev kendt skyldige i at have sat ild til de dræbtes huse. De er også kendt skyldige i usømmelig behandling af lig. 

VIDEO: Jack Andersen, søn af Kiehn Georg Andersen, er lettet efter dommen. Men tabet af faren fylder fortsat meget for familien:

Syv ud af ni nævninge samt de tre juridiske dommere fandt, at det var begge mænd, der var skyldige. To nævninge mente ikke, at det var bevist, at Stefan Lawaetz Danielsen var skyldig i drab.

Læs også
Hvad betyder fængsel på livstid?
Læs også
Hvad betyder fængsel på livstid?

I byretten blev de to venner idømt fængsel på livstid, og under sin strafprocedure i Østre Landsret sagde senioranklager Emil Folker, at han var enig i den straf, som Retten i Næstved havde udmålt.

 - Grænsen for fængsel på livstid er så rigeligt overskredet i den her sag. De skal have lovens strengeste straf, der er ingen formildende omstændigheder, sagde anklageren og pegede på, at der tværtimod er adskillige skærpende  omstændigheder i sagen:

- Stefan Lawaetz Danielsen og Søren Elo Pedersen har dræbt to ældre mænd på baggrund af berigelse, spænding og lyst. De har skændet deres lig og efterfølgende sat ild til deres ejendomme, lød det.

Tabte kondomer i møntsamlers indkørsel

Det første drab blev begået om aftenen den 20. april 2019 i Ruds Vedby, da den 68-årige møntsamler Kiehn Georg Andersen blev slået ihjel. Det andet drab skete den 16. juni 2019, da pensionist Poul Frank Jørgensen fik skåret halspulsåren over. Efterfølgende blev hans lig brændt.

68-årige Kiehn Georg Andersen blev fundet dræbt i Blæsinge grusgrav ved Slagelse.
68-årige Kiehn Georg Andersen blev fundet dræbt i Blæsinge grusgrav ved Slagelse. Foto: Michael Nordborg

Politiet blev opmærksom på de to mænd allerede efter det første drab i Ruds Vedby. Ved en ransagning af møntsamlerens grund på Kalundborgvej fandt politiet blandt andet to uåbnede kondompakker i indkørslen. En analyse viste, at der på pakkerne var DNA fra Stefan Lawaetz Danielsen, der er tidligere kriminel.

quote Grænsen for fængsel på livstid er så rigeligt overskredet i den her sag

Emil Folker, anklager

Ifølge obduktionsrapporten blev Kiehn Georg Andersen udsat for grov vold. Han døde af de læsioner, han fik i halsregionen, formentlig på grund af tramp og spark. Derefter stjal de hans møntsamling.

Kiehn Georg Andersen blev på brutal vis slået ihjel i 2019
Kiehn Georg Andersen blev på brutal vis slået ihjel i 2019

Efterfølgende blev han kørt til Blæsinge Grusgrav, hvor de to drabsmænd lagde sten i hans tøj og stak ham i maven med en skarp genstand. 

Derefter svømmede Stefan Lawaetz Danielsen, der er tidligere elitesvømmer, liget af møntsamleren ud i søen og lod det synke til bunds, ligesom de geværer, de to mænd havde stjålet fra huset på Kalundborgvej, blev smidt i søen. Møntsamlerens hus satte de to mænd ild til.

Satte ild til hus, mens liget lå i stuen

Politiet iværksatte på baggrund af DNA-sporet på kondomerne aflytning af Stefan Lawaetz Danielsen. Efter få uger, hvor politiet kunne konstatere, at der var en tæt kontakt med Søren Elo Pedersen, satte politiet også aflytning på ham. Hverken aflytning eller overvågning af mændene gav dog resultat.

Små to måneder senere, den 16. juni 2019 mellem klokken 8.30 og 9.00 om morgenen, blev Poul Frank Jørgensen i Vemmelev slået ihjel med mindst 13 knivstik. Den 80-årige pensionist fik blandt andet skåret halspulsåren over. Efter drabet blev der sat ild til hans hus på Slagelse Landevej, mens liget af pensionisten lå i stuen. 

Læs også
Beskrev drab i detaljer, men nægter sig skyldig
Læs også
Beskrev drab i detaljer, men nægter sig skyldig

Politiet sikrede sig efter drabet på Poul Frank Jørgensen overvågningsmateriale, blandt andet fra genboens kamera. Her kunne de konstatere, at en hvid VW UP, svarende til den bil, Stefan Lawaetz Danielsen stod som ejer af, havde kørt omkring i området på gerningstidspunktet. Derefter blev de to mænd anholdt og huset på Sneslev Stationsvej, hvor de boede, ransaget.

Huskeliste til drab

I kælderen fandt politiet på en reol flere masker, et oversavet jagtgevær, knojern, en jammer (apparat til at blokere telefonsignaler, red.) og en notesbog med en huskeliste. 

På listen stod der masker, gummihandsker, strips, geværer plus ”bønner”, dirksæt, kikkert, hammer, tændvæske, tændblokke, kniv og jammer.

Anklagemyndigheden mener, at det er en huskeliste til drab. Stefan Lawaetz Danielsen har i retten forklaret, at huskelisten kan være til et seksuelt møde, eftersom han og Søren Elo Pedersen i fællesskab tændte på masochistisk sex, som de dyrkede sammen med kvinder, de fandt på internettet. 

I kælderen i det hus, hvor de to mænd boede, blev der ved politiets ransagning under en seng fundet remedier til fastspænding.

Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter
Læs også
Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter

Stefan Lawaetz Danielsen har i retten erkendt at have opbevaret et oversavet jagtgevær i huset i Sneslev. Han har nægtet sig skyldig i alle andre forhold i sagen.

Søren Elo Pedersen har afgivet mange forskellige forklaringer. I de seneste forklaringer, han er kommet med, har han erkendt, at han var med ude hos møntsamler Kiehn Georg Andersen, men siger, at det var Stefan Lawaetz Danielsen, der slog møntsamleren ihjel. 

Han har også fortalt, at det var Stefan Lawaetz Danielsen, der slog Poul Frank Jørgensen ihjel, og at han ikke var til stede, da det skete.

Østre Landsret har lagt vægt på dele af Søren Elo Pedersens forklaring. Blandt andet tegnede han detaljeret Poul Frank Jørgensens hus for politiet kort tid efter drabet.  Retten har dog valgt at tilsidesætte den del af Søren Elo Pedersens forklaring, der handler om, at han ikke selv deltog i drabet. 

Forsøg på hjemmerøveri

Anklager Emil Folker omtalte i retten de to drab som rovmord. Altså at selve motivet til drabet formentlig har været, at man ville stjæle fra de ældre mænd. 

I perioden mellem de to drab har de to mænd da også begået flere former for berigelseskriminalitet, herunder et forsøg på hjemmerøveri. Blandt andet forsøgte de at røve en midaldrende mand i Skibby ved at pege på ham med et oversavet jagtgevær.

Poul Frank Jørgensen brændte i forbindelse med forbrydelsen.
Poul Frank Jørgensen brændte i forbindelse med forbrydelsen. Foto: René Lind - Lind Foto

Ifølge den forurettede, der efterfølgende har udpeget Søren Elo Pedersen og Stefan Lawaetz Danielsen via fotokonfrontation, truede de ham med geværet og ville med ind i hans hus, så de to mænd kunne se, hvad der var af værdi, fordi de ”havde rockergæld”.

Læs også
Tiltalt for brutale drab på ældre: Jeg er bange
Læs også
Tiltalt for brutale drab på ældre: Jeg er bange

Den forurettede har i retten forklaret, at da de to gerningsmænd hørte, at der var børn i huset, trak de sig tilbage. Søren Elo Pedersen har erkendt, at han var til stede ved huset i Skibby og har undskyldt overfor den forurettede, da manden skulle vidne i Retten i Næstved.

Mønt er vigtigt bevis

Udover dele af Søren Elo Pedersens forklaring har nævningetinget lagt vægt på  overvågningsbilleder og nummerpladegenkendelse af Stefan Lawaetz Danielsens to biler. Disse beviser spiller en rolle, fordi det sandsynliggør, at de to drabsmænd er kørt til gerningsstederne på tidspunkterne for drabene. 

Møntsamler Kiehn Georg Andersens hus blev sat i brand i Ruds Vedby i 2019. Arkivfoto.
Møntsamler Kiehn Georg Andersens hus blev sat i brand i Ruds Vedby i 2019. Arkivfoto. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Desuden spiller en mønt fra den 68-årige møntsamlers samling en væsentlig rolle i sagen. Politiet fandt den i en afbrændt olietønde i Sneslev ved en ransagning. Der er tale om en såkaldt Shell-mønt, som er en reklamemønt fra benzinselskabet, der i 1970’erne udgav 20 mønter med hver sit motiv fra månelandingen i 1969.

Læs også
Drabssag nærmer sig enden: Er de tiltalte skyldige?
Læs også
Drabssag nærmer sig enden: Er de tiltalte skyldige?

Ifølge møntsamlerens søn havde faren alle 20 Shellmønter i et chartek, men da sønnen efter drabet i farens hus fandt chartekket, var der kun 19 mønter i. Den mønt, der er fundet i olietønden hos Stefan Lawaetz Danielsen, bar det motiv, der manglede i møntsamlerens chartek.

Derudover har anklager Emil Folker fremlagt flere chatbeskeder mellem de to mænd. Retten har især lagt vægt på, at de to mænd op til drabene har skrevet om, at de ville tage på bukkejagt om natten, de har skrevet om måder at komme af med noget vrede på, ligesom de har skrevet om, at der skal tændes op i tønden dagen efter det ene drab.

Retten har desuden lagt vægt på at Stefan Lawaetz Danielsens kondomer er fundet ved den 68-årige dræbtes hus.

Drabsdømt: Politiet har stillet mig nogle trickspørgsmål

Forsvarer Jane Ranum påstod en tidsbestemt straf på 16 år for Stefan Lawaetz Danielsen. 

- Jeg tager til efterretning, at retten har fundet min klient skyldig, og derfor skal han have en lang straf. Men det er ikke ham, der har været voldsaktiv. Søren (Elo Pedersen, red.) har ved flere gange indrømmet, at det var ham, der udførte drabene, sagde Jane Ranum til nævningene før strafudmålingen.

Drab Ruds Vedby
Læs også
Tårerne trillede hos drabstiltalt: - Jeg hader, at han skal have et lorteliv
Drab Ruds Vedby
Læs også
Tårerne trillede hos drabstiltalt: - Jeg hader, at han skal have et lorteliv

Ligeså påstod forsvarer Karoline Døssing Normann en tidsbestemt straf for Søren Elo Pedersen. 

- Der er altså ikke taget stilling til, hvem der har udøvet volden. Der er taget stilling til, at de har gjort det her i forening, sagde hun.

Til sidst fik de to mænd selv lov til at komme med et par sidste ord, inden retten skulle udmåle straffen.

quote Jeg er rigtig skuffet over, at jeg er blevet dømt

Søren Elo Pedersen, drabsdømt

Stefan Lawaetz Danielsen afstod fra at sige noget. Søren Elo Pedersen havde til gengæld en del på hjerte: 

- Jeg er rigtig skuffet over, at jeg er blevet dømt. Der er så mange beviser for, at jeg ikke har gjort det, og ingen, for at jeg har gjort det. Politiet har stillet mig nogle trickspørgsmål. Hvilke bukser havde han på? Hvilken skjorte havde han på? Hvor stak du ham i kroppen? Jeg har svaret forkert på alle spørgsmålene, sagde han og fortsatte: 

- Min ven, min søster og min ekskæreste har vidnet, de giver mig et alibi, men man tilsidesætter dem som løgnere. Der er telefonopkald, der beviser at jeg ikke var med. Det er fandme langt ude. Jeg er fandme ked af det.

- Og så vil jeg gerne nævne overfor Kiehns familie – det var sgu Stefan, der gjorde det. Det har i krav på at vide, sagde Søren Elo Pedersen, før retsformanden brød ind og stoppede ham med en klar besked:

- Vi har afgjort skyldsspørgsmålet.

Retten har ved udmåling af straffen lagt vægt på sagens alvorlige karakter.