Drabstiltalts søster: - Min bror kom med en pose med 2.800 kroner i mønter

Familie og kærester vidnede i retten i sagen om drab, brandstiftelse og usømmelig behandling af lig i Ruds Vedby og Vemmelev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var vanskeligt for den spinkle kvinde at træde ind i retssal 6 i Retten i Næstved. Hun var indkaldt som vidne i retssagen om drabene på to ældre mænd i Ruds Vedby og Vemmelev, som hendes 43-årige bror og hans 35-årige ven er tiltalt for at stå bag.  

quote For helvede, det er mord, det her! Jeg vil ikke dække over løgne

Søster til 43-årige tiltalte

Da anklager Susanne Bluhm kaldte søsteren ind, lød der nogle høje hulk ude fra gangen. Anklageren gik derefter ind igen og sagde til retsformanden, at der vist var brug for en lille pause.

Efter pausen var søsteren klar i vidneskranken. Da hun skulle rejse sig op for retten, rystede hun så meget på benene, at hun dårligt kunne stå op. Hun græd og fik en serviet. Derefter kunne hun svare på anklagerens spørgsmål.

Læs også
Søn til dræbt mand vidnede i retten: - Jeg gik i chok
Læs også
Søn til dræbt mand vidnede i retten: - Jeg gik i chok

Kvinden forklarede, at hendes bror 24. april 2019 ankom til deres mors fødselsdag. Det var fire dage efter drabet på møntsamler Kiehn Georg Andersen i Ruds Vedby. Med sig havde han en pose med 2800 kroner i mønter.

- Har du knækket en automat? spurgte hun sin bror.

Gik i panik

Den 43-årige fortalte hende, at han havde afleveret en masse flasker, og derfor havde han de mange mønter. Kvinden blev nervøs. Hun tænkte, at man ikke får udbetalt 2.800 kroner i mønter, når man afleverer flasker, og at det var en usand historie, hendes bror kom med.

Søsteren vidste godt, at møntsamler Kiehn Georg Andersen var forsvundet, og at hans hus var brændt. Politiet var begyndt at lede i grusgraven. Hun vidste det, fordi hendes kærestes familie kendte den 68-årige mand og af og til drak kaffe med ham.

I retten forklarede hun, at hun gik så meget i panik, at hun lovede sin mor tæsk. Hun kunne ikke forstå, hvorfor der skulle fortælles løgne om de flasker, hvorfor det var nødvendigt. Hun fortæller, at hun er træt af familiens løgne, som der er mange af.

- For helvede, det er mord, det her! Jeg vil ikke dække over løgne. Min bror er brilliant til at lyve. Min mor blev kaldt i skolen allerede i 0. klasse, fordi han løj. Jeg har siddet og grinet i mange år, men nu har jeg sagt stop. Jeg dækker ikke længere over dem, og derfor har de slået hånden af mig, fortalte kvinden og fortsatte:

- Der sidder nogle mennesker her, der fortjener at få at vide, hvad der skete. Og min bror fortjener at få hjælp.

- Men ved du noget konkret? spurgte brorens forsvarer, Lars Urup.

- Nej, ikke med beviser. Men der er nogle pile, når man kender min bror, sagde kvinden.

Legede i Blæsinge Grusgrav som barn

Hun vidste, at da den 43-årige tiltalte boede hos den medtiltalte 35-årige ven og hans kæreste i Ruds Vedby, boede de tæt på den dræbte møntsamler. Desuden fortalte søsteren, at hendes bror på et tidspunkt havde været hjemme hos den 80-årige Poul Frank Andersen for at hente sin svigerfars båd. Hun var også selv med.

Ifølge kvinden havde den 43-årige tillige et udmærket kendskab til Blæsinge Grusgrav, hvor Kiehn Georg Andersen blev fundet død i søen. Søskendeparret voksede op omkring Slagelse- og Blæsinge-området og har ofte leget sammen i Blæsinge Grusgrav som børn.

blaesinge_grusgrav.jpg
Læs også
Tiltalt for dobbeltdrab ændrede forklaring igen: Vi er begge uskyldige
blaesinge_grusgrav.jpg
Læs også
Tiltalt for dobbeltdrab ændrede forklaring igen: Vi er begge uskyldige

Deres far var urolig for, om der skulle ske dem noget, eftersom hun som barn havde været ved at drukne. Derfor fortalte faren børnene, at søen var bundløs. Ifølge kvinden troede de på ham, og hendes bror har sagt til hende, at grusgraven var et godt sted at gemme noget eller nogen.

Anklageren spurgte kvinden, om hun talte med sin bror, efter hun hørte, at den 80-årige mand var blevet slået ihjel. Hun fortæller, at hun ikke har talt med ham.

- Hvad tænkte du, da du hørte, at Poul Frank Jørgensen var død? spørger anklageren.

- Må jeg godt lade være med at svare? spørger vidnet.

Da hendes bror 21. juni 2019 var blevet anholdt, ringede hun selv til politiet og bad dem om at komme og afhøre hende. Hun ville gerne fortælle om, at broren havde haft posen med mønter med til morens fødselsdag.

Kæreste pålagt at afgive forklaring

Det var ikke kun den 43-åriges søster, der syntes, at det var vanskeligt at skulle afgive forklaring i retten. Også den tiltaltes kæreste – som han stadig er kæreste med – var ked af at skulle vidne. Den mørkhårede kvinde græd, da hun satte sig i vidneskranken.

- Har du brug for lidt vand? spurgte den 43-årige stille.

Kvinden rystede på hovedet og bad retsformanden om at måtte slippe for at skulle vidne mod sin kæreste. Hun forklarede, at hun var bange for dette, men havde dog svært ved at redegøre for hvorfor. Det var ikke den 43-årige, hun er bange for, sagde hun, og fortalte, at situationen var vanskelig i forvejen.

Artiklen fortsætter under video.

Knap to måneder efter drabet i Ruds Vedby blev 80-årige Poul Frank Jørgensen dræbt i sit hjem i Vemmelev. Også han blev offer for flere knivstik, og hans hus blev sat i brand. Hans lig lå i huset.

- Der var nogle, der forsøgte at køre min svigermor ned (den tiltaltes mor, red.), og de råber også efter os, der hvor vi bor, sagde kvinden i retten.

Hun blev dog pålagt at vidne, eftersom det var vigtigt for, at sagen blev ordentligt belyst. Den 43-åriges kæreste forklarede, at også hun havde bemærket, at den tiltalte havde en stor pose med mønter med til morens fødselsdag. Det var penge for husleje, sagde hun, og fortalte, at den tiltalte havde sagt til hende, at mønterne stammede fra en krukke, som han og den 35-årige medtiltalte havde stående.

Har fem personligheder

Kæresten fortalte, at hun havde sagt til den 43-årige, at hun ikke ønskede at hans nu medtiltalte 35-årige ven skulle komme i deres fælles hjem. Hun brød sig ikke om ham, han var arrogant og dominerende, og hun følte, at den 35-årige havde en kedelig indflydelse på den 43-årige. Hun fortalte, at den 35-årige ofte nærmest hidkaldte den 43-årige, som måtte afsted, uanset at kæresteparret havde andre planer.

Den 43-årige har selv forklaret i retten, at han er skizofren. Adspurgt om kærestens helbredstilstand svarede kvinden, at hendes kæreste har fortalt hende, at han har fem personligheder. Han fik nogle piller igennem den 35-årige, muligvis mod skizofreni. Hun har dog selv primært oplevet, at han havde fysiske helbredsproblemer.

Retssagen fortsætter fredag, og der forventes dom den 9. september.