Industrien får sparket - her er de vilde drømme for den nye havn i Næstved

Et rødt flertal vil smide industrihavnen ud af Næstved by. Det kan blive en kæmpe gevinst for byen og erhvervslivet, mener både frivillige og en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kunne godt se for mig, at man lavede en cafe på toppen af siloerne. Sådan en platform, lidt helikopteragtigt.

Visionerne og ideerne er mange, når Brigitte Harslund Løvenbalk fra foreningen City Havn Næstved går gennem havneområdet i den sydsjællandske by.

Et flertal i byrådet i kommunen blev fredag enige om en aftale, der skal flytte industrihavnen ud af byen. Her har flere virksomheder ellers til huse i dag, men i fremtiden skal kajer og de gamle industribygninger blive til en integreret del af Næstveds bymidte.

Brigitte Harslund Løvenbalk er bestyrelsesmedlem i den frivillige forening City Havn Næstved. Hun håber, at havnen kan blive til et nyt eventyr for byen.
Brigitte Harslund Løvenbalk er bestyrelsesmedlem i den frivillige forening City Havn Næstved. Hun håber, at havnen kan blive til et nyt eventyr for byen. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Beslutningen fredag blev mødt af kritik fra de blå politikere i Næstved, der ikke mener, at kommunen vil bruge penge nok på at etablere en ny havn. 

Men det er helt rigtigt at skubbe industrien ud, så havnen bliver en integreret del af byen, mener Brigitte Harslund Løvenbalk. Sammen med en gruppe andre borgere fra Næstved er hun en del af foreningen City Havn Næstved. 

Læs også
Utilfredshed med udspil: - Der findes temmelig mange i rød blok, der allerhelst vil lukke havnen
Læs også
Utilfredshed med udspil: - Der findes temmelig mange i rød blok, der allerhelst vil lukke havnen

- I dag er det dybest set bare dødt land i midten af byen, siger hun.

Foreningen City Havn arbejder for at integrere havnen med byen og komme med idéer til udviklingen af den nye bydel. Det har de arbejdet med i fire år.

- Jeg synes det er en upoleret diamant der ligger her, siger Brigitte Harslund Løvenbalk, mens hun står ved Maglemølle, Næstveds gamle papirfabrik.

- Der er rigtig mange gamle industribygninger, som man måske kunne omdanne til industrilejligheder, som man kender det fra New York, hvor man udnytter gamle industribygninger og indretter boliger.


Den gamle papirfabrik ved Maglemølle kan forvandles til smarte, rå lejligheder i New Yorker-stil, mener folkene bag City Havn Næstved.
Den gamle papirfabrik ved Maglemølle kan forvandles til smarte, rå lejligheder i New Yorker-stil, mener folkene bag City Havn Næstved.

Vil modernisere havn

Borgmester Carsten Rasmussen (S) stod i spidsen fra fredagens aftale. Og han mener, at det er en god ide at få inderhavnen moderniseret.

- De fire partier, der er repræsenteret i aftalen, vil gerne sætte den retning, at havnenikke skal ligge her, siger han.

Carsten Rasmussen
Foto: TV2 ØST

Planen er, at alt skal være væk i 2034.

- Det her er simpelthen en udvidelse af bymidten i forhold til at få mere liv. Vi skal have restauranter, hoteller og nye boliger. Tænk, hvis man kunne få lystsejlere til at sejle herind og spise, tænker han højt.

Netop den udviklingen er helt oppe i tiden, siger professor Jesper Raakjær fra Aalborg Universitet, der er ekspert i havneudvikling.

- Det er noget, som man har set mange steder i Danmark og også internationalt. En havn i byen bliver populært sagt spist af bymidten. Og det kan der være mange fordele ved, siger han.

Næstved Havn lå oprindeligt lidt for sig selv, men i dag er den ganske tæt ved boliger.
Næstved Havn lå oprindeligt lidt for sig selv, men i dag er den ganske tæt ved boliger. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

- Man får nogle rigtig attraktive boligområder i de tidligere havneområder ned til noget vand - og erhvervslivet får nogle områder, hvor de kan arbejde uden de samme krav til at vise hensyn til naboerne. Tit giver det konflikter, når man har by og industri op af hinanden, siger han.

Erfaringer fra Aalborg er gode

I Aalborg har man gennem de seneste år arbejdet med at omdanne den gamle industrihavn og gøre det til en integreret del af byen.

Her har Jesper Raakjær selv været med som koncernudviklingschef for Aalborg havn - og den proces har været gavnlig for byen, siger han.

- Vi har fået en hel fantastisk havnefront i Aalborg, der gør, at byen er gået fra at være en grå by med rygende skorstene til et rigtig lækkert sted at være. Det giver mulighed for at få et helt anderledes liv i byen, siger han.

I Aalborg er der blevet bygget intenst omkring havnefronten i takt med, at den tunge industri er flyttet ud.
I Aalborg er der blevet bygget intenst omkring havnefronten i takt med, at den tunge industri er flyttet ud. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Og mere liv er altså det som City Havn Næstved håber på - de glæder sig til planerne for havnen forhåbentlig snart går i gang.

- Vi elsker Næstved. Vi vil så gerne byens bedste, og at vise dens herligheder frem. Det er der en mulighed for, hvis man omskaber den her oase, som det jo er, siger hun.


Nyhedsoverblik