Utilfredshed med udspil: - Der findes temmelig mange i rød blok, der allerhelst vil lukke havnen

Det Konservative Folkeparti og Venstre støtter, at havnen skal flyttes ud af midtbyen, men de mangler en udflytningsplan og et realistisk budget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag fremlagde et rødt flertal planerne for udfasning af erhvervshavnen i inderhavnen i Næstved senest i 2034. 

Udspillet kommer fra den røde flertalsgruppe, der fredag klokken 12.00 præsenterede planen på et pressemøde på selve havnen.

quote Lukning af havnen, som de kalder en udfasning, vil jo koste mange hundrede arbejdspladser

Rune Kristensen (K), byrådsmedlem, Næstved Kommune.

Hos konservative støttes ambitionen om, at prioritere byudvikling. Men planen mangler et fokus på havnens erhvervskunder, mener Rune Kristensen (K), der er byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti. 

- Vi er enig i, at havnen skal udflyttes, og at der skal være udvikling. Vi mener bare, at der mangler et hensyn til erhvervshavn, siger han.

Udspillet mangler realisme

Havnebestyrelsen vil blive pålagt at undersøge muligheder for udflytning af havnen udenfor svingbroen. Men Rune Kristensen vil have, at udspillet skal have mere klarhed overfor de kunder, der ligger i havnen i dag, så de har en sikkerhed for, at der vil være en havn til dem i Næstved i fremtiden. 

- Vi har en erhvervshavn, og lukning af havnen, som de kalder en udfasning, vil jo koste mange hundrede arbejdspladser, og dermed også skattekroner i kommunekassen, siger han.

Rune Kristensen (K) mener, at budgettet på 100 millioner til den nye havn er urealistisk.
Rune Kristensen (K) mener, at budgettet på 100 millioner til den nye havn er urealistisk. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

I udspillet er der ingen løfter om, at der kommer et alternativt sted at flytte erhvervshavnen hen, mener Rune Kristensen. Det Konservative Folkeparti vil sikre sig, at der kommer en realistisk løsning for etablering af en havn udenfor svingbroen.

- Jeg synes, vi skal sætte gang i begge processer. Når man har truffet en beslutning om at udflytte havnen til en konkret lokation, så kan man begynde byudviklingen i god tid, siger han.

Læs også
Vil flytte erhvervshavn ud af byen
Læs også
Vil flytte erhvervshavn ud af byen

Som udgangspunkt har flertalsgruppen givet en økonomisk ramme på 100 millioner kroner til etablering af havnen, men det, mener Rune Kristensen ikke, er nok. 

- Der mangler noget realisme i det her, og jeg har det lidt som om, kunderne kommer ind i butikken og beder om en varevogn og kommer ud med en Up. 100 millioner lugter jo af den havn på Stenbækholm til 80 millioner, som blev fejet helt ned ad brættet, siger han.

Næstved Havn
Foto: Mathias Svane Kraft - TV2 ØST

Minder om Stenbækholm

Stenbækholm var et lignende projekt i 2021, hvor kommunen valgte en ny placering til havnen på Stenbæksholm – på nordsiden af Næstved Kanal, vest for Svingbroen. Der blev afsat 80 millioner kroner til at anlægge havnen, men planen mødte så meget kritik at den til sidst blev droppet.

- Havnebestyrelsen og andre interessenter sagde, det var fuldstændigt urealistisk at lave en ny havn for 80 millioner. Med det sagt så er det jo lige så urealistisk at lave en større havn for 100 millioner, siger Rune Kristensen.

- Det er kendt stof, at der findes temmelig mange i rød blok, der allerhelst vil lukke havnen. Og nogens frygt er, at det der sker på tirsdag er første skridt i den retning - og det kan vi ikke se os selv i, siger han.

Læs også
Omdiskuteret erhvervshavn flyttes muligvis igen: - Kunderne vil ikke have det
Læs også
Omdiskuteret erhvervshavn flyttes muligvis igen: - Kunderne vil ikke have det


Hos Venstre mener Kristian Skov-Andersen også, at budgettet signalerer modvilje i forhold til at bibeholde en havn i Næstved.

- Der skal ikke være noget loft over havnens størrelse og økonomi. Hvis man sætter et loft på 100 millioner kan man lige så godt sige ligeud, at man ønsker at lukke havnen. Vi kan ikke få noget som helst for 100 millioner kroner, siger han.

Aftale uden benspænd

Han fortæller, at Venstre fortsat mener, at Næstved skal have en erhvervshavn, og at det er havnens kunder, der skal afgøre størrelsen på havnen. 

- Derfor er vi imod noget, der skriver, at havnen skal lukke indenfor en årrække, og der prøver at lægge et låg på, hvordan den havn må udvikle sig, siger han. 

Dog mener Kristian Skov-Andersen heller ikke, at Næstved Havn skal ligge i Næstved by til evig tid. 

Kristian Skov-Andersen (V) mener, at havnen skal flyttes fra midtbyen, så længe den får ordentligt vilkår et andet sted.
Kristian Skov-Andersen (V) mener, at havnen skal flyttes fra midtbyen, så længe den får ordentligt vilkår et andet sted. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

- Jeg er med på, at Næstved Havn skal fjernes fra midtbyen, men det kræver, at den får nogle rimelige chancer for at etablere sig et andet sted. Men det er mest sagt for egen regning, for det er i den retning, jeg vil prøve at trække debatten, fortæller byrådsmedlemmet.

Han ønsker at støtte op om aftalen, så længe en ny havn får acceptable vilkår.

- Det synes jeg, at blå blok som helhed bør tilslutte sig, men så er det klart at der skal laves en aftale om at havnen får mulighed for at etablere sig udenfor byen og der skal ikke være nogen snubletråde eller benspænd i den.


Nyhedsoverblik