Næstved

Tema: KV21 - Det lovede de
uniE095 Mere om tema

Næstved-borgmester brød valgløfte og lukkede skoler 

Ved kommunalvalget i 2017 lovede Carsten Rasmussen (S), at der ikke skulle lukkes en eneste skole i kommunen. Fire år efter har han stemt for og drejet låsen om på to.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Carsten Rasmussen, vil du være med til at lukke skoler?

Sådan lød spørgsmålet til den daværende borgmester den 30. oktober 2017 under TV2 ØSTs valgdebat kort før kommunalvalget.

Svaret på spørgsmålet var klart og ikke til at tage fejl af. Dengang lød det nemlig sådan her fra socialdemokraten Carsten Rasmussen:

- Nej, jeg vil ikke lukke skoler i den næste periode. Ikke en eneste matrikel, lød løftet.

Carsten Rasmussen (S) ville ikke lukke "en eneste matrikel", sagde han i TV2 ØST valgdebat før sidste valg i 2017. Han var dog med til at lukke to skoleafdelinger i kommunen.
Carsten Rasmussen (S) ville ikke lukke "en eneste matrikel", sagde han i TV2 ØST valgdebat før sidste valg i 2017. Han var dog med til at lukke to skoleafdelinger i kommunen. Foto: TV2 ØST

Men bare et ét år senere, i december 2018, blev et stort flertal i Næstved byråd enige om at lukke landsbyskolen i Holme-Olstrup og Kobberbakkeskolens afdeling Uglebro i Næstved by. 

24 ud af 31 byrådsmedlemmer stemte for. Én af dem var den genvalgte borgmester, Carsten Rasmussen, der blot ét år tidligere havde lovet vælgerne, at han ikke ville stemme for en eneste skolelukning.

quote - Vi havde brug for et bankende hjerte, der kunne samle os i byen

Martin Kielsgaard, Holme-Olstrup

Ifølge Carsten Rasmussen var det dengang et krav fra Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, at der skulle kigges på skolestrukturen, hvis partierne skulle bakke op om ham som borgmester.

Så du svigtede dine vælgere for at beholde borgmesterkæden?

- Det kan man godt sige. Sådan er det jo, når man mister et mandat. Jeg skal også lytte, når jeg får 13 mandater, og der er 31 byrådsmedlemmer - så har jeg ikke flertal. Jeg har heller ikke fået halvdelen af vælgerne med. Så skal jeg jo prøve som borgmester at sige, hvad kan vi så samles om? Derfor var jeg også nødt til at gå på kompromis med at lukke nogle matrikler, som jeg havde håbet, vi kunne fortsætte med, lyder forklaringen fra Carsten Rasmussen i dag i TV2 ØST's valgprogram Det lovede de.

Giver ikke meget for borgmesterens løfter

Lukningen af Holme-Olstrup skete i sommeren 2019. 

Eleverne fra 0.-6. klasse blev samlet på Holmegaardskolens afdeling i Toksværd, mens eleverne fra 7.-9. klasse blev flyttet fra Toksværd til afdelingen i Fensmark.

Eleverne fra Holme Olstrup skal nu - alt efter klassetrin - til Toksværd eller Fensmark for at kunne komme i skole.
Eleverne fra Holme Olstrup skal nu - alt efter klassetrin - til Toksværd eller Fensmark for at kunne komme i skole. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Martin Kielsgaard bor i Holme-Olstrup. Hver dag cykler hans søn til Fensmark og datteren til Toksværd.

Da han så valgdebatten for fire år siden, var han helt sikker på, at det skulle fortsætte, og at der kun var få 100 meter i skole for hans to børn.

- Det, han sagde for fire år siden, det troede jeg jo på. Jeg var overbevist om, at der ikke skulle lukkes skoler, lyder det fra Martin Kielsgaard.

- Det er et løftebrud, det er det jo. For mig virker det som om, at en politiker gerne vil sige det rigtige under en valgkamp for at få stemmer nok til at blive valgt ind. Efterfølgende er det mindre vigtigt, hvad der blev sagt.

Martin Kielsgaards søn Marcus skal nu cykle den lange vej til Fensmark for at komme i skole.
Martin Kielsgaards søn Marcus skal nu cykle den lange vej til Fensmark for at komme i skole. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Forstår du, hvis vælgerne føler sig forrådt?

- Det kan jeg sagtens forstå. Det er jo det, vi tit oplever, især os borgmestre. Folk får politikerlede og siger: I lover og lover, og når valget så er overstået, så gør I noget andet. Så det kan jeg godt forstå, siger Carsten Rasmussen. 

- Jeg er jo selv med til at bære brænde til det bål, for jeg kunne jo ikke holde det.

Ifølge borgmesteren var han sikker på, at han ikke ville stemme for, at der skulle lukkes skoler, da TV2 ØST spurgte ham tilbage i 2017.

- Men da jeg stod og så virkeligheden i øjnene, der var det én af de store kameler, jeg måtte sluge. Skal jeg virkelig være med til at lukke to matrikler? Det var bestemt ikke en rar beslutning, men engang i mellem skal man rykke sig mod hinanden og ikke stå stædigt på et synspunkt, for sådan er det også at være politiker, siger han.

- Vi havde brug for et bankende hjerte, der kunne samle os i byen, lyder det fra Martin Kielsgaard i Holme-Olstrup.  Flere gange har han forsøgt at få etableret en privatskole i byen, men det er ikke lykkedes.
- Vi havde brug for et bankende hjerte, der kunne samle os i byen, lyder det fra Martin Kielsgaard i Holme-Olstrup. Flere gange har han forsøgt at få etableret en privatskole i byen, men det er ikke lykkedes. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

I Holme-Olstrup forsøgte borgerne at rykke sammen, da det blev besluttet, at skolen skulle lukkes. Martin Kielsgaard var ad flere omgange en af initiativtagerne bag at få opført en privatskole i byen.

- Vi havde brug for et bankende hjerte, der kunne samle os i byen, siger han.

I begyndelsen var der stor opbakning fra lokalsamfundet, men da de endelige underskrifter skulle sættes, forsvandt den.

Er det ikke udtryk for, at der ikke er nok elever i området til at have den her lille skole?

- Nej, det mener jeg ikke. Vi kunne godt have satset og sagt, at vi troede så meget på det med omkring 30 elever. Men der var nogle økonomiske aspekter, og der var også det med at finde den rette matrikel, siger Martin Kielsgaard.

Pressede idrætsforeninger

Med skolelukningen i Holme-Olstrup er der fulgt andre konsekvenser med i det lille lokalsamfund.

- Da man lige havde vedtaget skoleændringen, måtte vi lukke vores pige- og drengehold i den årgang. Der mærkede vi det på vores medlemmer.

Sådan lyder det fra Kenneth Sørensen, der er formand for Toksværd Olstrup Fodbold, TOF. Ved dette års kommunalvalg stiller han op for Venstre.

Kenneth Sørensen, formand for Toksværd Olstrup Fodbold, TOF.
Kenneth Sørensen, formand for Toksværd Olstrup Fodbold, TOF. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Ifølge Kenneth Sørensen skyldes faldet af medlemmer i de ældste klasser blandt andet, at transporttiden for børnene er blevet længere til og fra skole.

- De har en lang skoledag, og så bruger nogle af dem mellem halvanden og to timer på at komme frem og tilbage fra skole. Så er de trætte og har ikke lyst til at dyrke idræt, siger Kenneth Sørensen.

- Det handler om vores eksistens på længere sigt, for de årgange er supervigtige, for at vi har en fremtid til vores seniorafdeling. Mister vi dem, så vil vi miste vores fremtidige fodboldklub.

Vender vi i den forbindelse igen blikket mod valgdebatten i 2017, lød det sådan her fra Carsten Rasmussen.

- Én ting er skolen, men man skal også huske, at der er rigtig mange foreninger og aktiviteter, der foregår på en skole. Så hvis man lukker en matrikel, så risikerer du også at lukke et bysamfund.

Fire år efter erkender borgmesteren, at de med gennemførslen af en ny skolestruktur også har ramt lokalsamfundet i Holme-Olstrup.

Har du været med til at lukke et bysamfund?

- Ja, det har jeg jo også, for jeg har jo stemt for det her skoleforlig, siger borgmesteren.

quote Jeg er jo selv med til at bære brænde til det bål, for jeg kunne jo ikke holdet det

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune


Ifølge Carsten Rasmussen er det alvorligt, når man lukker skoler eller flytter overbygningselever i et landsbysamfund.

Han erkender også, at det er svært at holde børnene i lokalsamfundet efter skole, hvis de har fritidsinteresser.

- Det er noget byrådet bruger meget tid på og mange ressourcer på for at gøre skaden mindst. Jeg understreger det med at gøre skade mindst, for der er skader, når man lukker skoler eller fjerner eleverne i overbygningen.

Holme Olstrup Skole huser i dag Døgndiamanten - en døgninstitution for unge.
Holme Olstrup Skole huser i dag Døgndiamanten - en døgninstitution for unge. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Det bliver svært at lukke matrikler

Den 16. november skal borgerne i Næstved Kommune i stemmeboksen og beslutte, hvem der skal have nøglerne til borgmesterkontoret på Teatergade de næste fire år.

I Holme-Olstrup har Martin Kielsgaard ikke tænkt sig at lytte til, hvad politikerne kommer med af løfter i løbet af valgkampen, når han skal afgøre, hvem der skal have hans kryds.

- Jeg vil kigge på, hvad de har gjort de seneste fire år. Hvad har de gjort for området? Hvordan har de forvaltet embedet i byrådet? På den baggrund vil jeg tage min beslutning, siger Martin Kielsgaard. 

Om Carsten Rasmussen endnu engang kan hænge borgmesterkæden om halsen må vælgerne afgøre.

Kommer du til at lukke skoler i næste periode?

- Jeg skal jo passe på, når I netop lige har sagt: Du lovede sidst, at du ikke ville lukke skoler, og du gjorde det andet. Men jeg tør godt være mere sikker denne gang, at det bliver ikke nemt at lukke matrikler i den næste valgperiode. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg kommer til at stemme for det i næste valgperiode.

DEL: