Næstved

Borgmester undgik politisk bombe lige inden valget

Borgmester Carsten Rasmussen (S) slap for ballade med Venstre og det lokale erhvervsliv. Prisen for manøvren var mellem 70 og 80 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Venstre vil have storken tilbage, Radikale Venstre vil rulle den bare tre år gamle skolestruktur tilbage, og Det Konservative Folkeparti lover 2.000 nye arbejdspladser, hvis de kommer til magten.

Valgkampen er vist skudt i gang i Næstved Kommune.

Vi vender tilbage til temaerne. Men først til manden i spidsen for kommunen. Carsten Rasmussen (S) er borgmester, dedikeret cykelmotionist, fritidsmusiker og så er han smart.

quote Carsten Rasmussen er en flink fyr og en pragmatisk pedel-politiker, der banker lidt på rørene, så de ikke ruster

Rune Kristensen (K), borgmesterkandidat

Meget tyder på, at han kan fortsætte Socialdemokratiets monopol på borgmesterposten i områdets største kommune. I 2019 kunne Socialdemokraterne fejre 100 år ved magten i Næstved.

Partiet fik faktisk et sløjt kommunalvalg i 2017 og gik en smule tilbage. Men Socialdemokratiet fik dog stadig 13 mandater, og hvis den loyale støtte fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre fortsætter, ved Carsten Rasmussen, hvad han skal lave de næste fire år.

Han har i de seneste fire år vist sig at være umådeligt ferm til at samle hele byrådet om de store beslutninger. Sidste år fik han hele byrådet til at gå med til et toårigt budget. Det er sjældent i kommunalpolitik. Det har afmonteret oppositionen. Alle er jo enige.

Forhindrede politisk bombe i at eksplodere

Lad os dykke ned i nogle højdepunkter fra de seneste fire år. Der er blandt andet kommet en millioninvestering i ny svømmehal og taget en beslutning om at bygge en helt ny bydel i Stenlængegård-området, hvor svømmehallen også skal ligge.

Borgmesteren forhindrede en potentiel politisk bombe i at eksplodere, da han her i valgåret skabte enighed om at flytte erhvervshavnen ud på den anden side af svingbroen til Stenbæksholm. 

Prisen var mellem 70 og 80 millioner kroner. Men så slap borgmesteren for ballade med både Venstre og det lokale erhvervsliv.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

Enigheden har lagt sig som en tung dyne hen over den lokalpolitiske debat.

Når det kniber med at finde politiske emner at slås om, må man jo gå efter manden. Det gør Rune Kristensen, der er ny spidskandidat for Det Konservative Folkeparti. Han har efterlyst visioner og fremdrift fra Carsten Rasmussen med denne karakteristik:

- Carsten Rasmussen er en flink fyr og en pragmatisk pedel-politiker, der banker lidt på rørene, så de ikke ruster.

Lige præcis Carsten Rasmussen er dog næppe ked af at blive sammenlignet med en pedel.

Helge Adams arvtager

Rune Kristensen skal fylde nogle meget store sko efter veteranen Helge Adam Møller, der dropper byrådet for i stedet at satse på regionsrådet.

Men Kristensen, der er tidligere landsformand for Konservativ Ungdom og folketingskandidat for partiet i Guldborgsundkredsen, er kommet godt for start. Han er flittig, og det virker som om, han har tilført en smittende energi til partiet.

quote Det ligner næsten en flugt

I hvert fald har Det Konservative Folkeparti formået at markere sig stort de seneste måneder. Rune Kristensen har givet den gas på erhvervsområdet, hvor han lover bedre vilkår for virksomhederne og ikke mindre end 2.000 nye arbejdspladser i kommunen, hvis han kommer til magten.

Det er lidt uklart hvordan, men i et interview til Sjællandske udtaler han, at Næstved kan lære af Høje Tåstrup, som har den konservative Michael Ziegler som borgmester.

Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017

Det ligger lidt tungere hos Venstre med Kristian Skov-Andersen i spidsen. Her siger tre veteraner stop: Kirsten Devantier, som dog fortsat stiller op til regionsrådet, Elmer Jacobsen og Søren Revsbæk.

Det ligner næsten en flugt.

Søren Revsbæk, der er er mand med mange ord, meninger og ikke mindst selvstændige meninger i strid med partilinjen, fik smækket med døren på vej ud. Han ville ikke acceptere, at han skulle skrive under på en erklæring om, at han skulle følge den linje, som gruppeformanden lægger.

Desuden var Revsbæk ærgerlig over, at hans mangeårige erfaring ikke blev brugt af partiets lokale ledelse. Det fik til gengæld Kristian Skov-Andersen til at slynge ud, at Søren Revsbæk nok passede bedst i Søren Revsbæk-partiet. Ikke ligefrem en værdig afskedssalut til en mand, der har repræsenteret partiet i årtier – også som borgmesterkandidat.

Det udløste en heftig debat, hvor Kristian Skov-Andersen blev beskyldt for at mangle format.

Venstre satser på storken

Og så er vi nået frem til storken. Kristian Skov-Andersen fortæller til Sjællandske om et nyt Venstre-slogan: Det næste Næstved har flere gæster - og en stork. Han ser for sig, at storken kan hjælpe en større satsning på turismen på vej.

- Hvis der boede en stork i Næstved, så ville vi virkelig være lykkedes med noget på biodiversitetsfronten, og det kan være med til at lokke flere mennesker til byen, lød det fra venstres borgmesterkandidat.

Hvem er i valgforbund med hinanden?

Kristian Skov-Andersen havde ikke noget bud på, hvordan han vil få den store fugl til at lande ved Susåens bredder. Det skal retfærdigvis siges, at storken bare er et element i en plan om en større satsning på naturturisme

De borgerlige partier er blevet enige om en fælles plan med 11 punkter. De vil blandt andet have mindre CO2-udledning, større biodiversitet, et stærkt kultur- og foreningsliv, mere bosætning og erhverv, flere virksomheder og en stadig forbedring af dagtilbud og skoler.

Det er der næppe nogen i byrådet, der vil sige nej til.

Hvornår kommer motorvejen?

Næstved Kommune ligger i den tunge ende både på Dansk Byggeris rangliste og på målingen fra Dansk Industri. Det er allerede blevet et tema i valgkampen. Især ovenpå skuffelsen over, at Næstveds motorvejsforbindelse til Sydmotorvejen først står færdig om 10 år.

Radikale Venstre har ført valgkampen ind på skolerne. Her vil Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Skoleudvalget, have rullet den tre år gamle skolestruktur tilbage, hvor skolerne og ledelser blev samlet.

Partiet vil gøre op med centraliseringen og give skolerne større selvbestemmelse og egne ledelser. Samtidig foreslår Lars Hoppe Søe, at der skal serveres et måltid varm mad til eleverne hver dag. Og det skal være gratis.

Carsten Rasmussen har til gengæld hilst på, spillet for, snakket med, klippet snore for, taget første spadestik med eller cyklet sammen med en stor del af de cirka 83.000 indbyggere i kommunen.

Nu lover Rasmussen også, at der skal bygges en skøjtehal til både leg og ishockey. Og der er mere fra borgmesteren i slutspurten, for han har også lanceret, at Næstved skal have et havnebad. Han bliver svær at slå. 

DEL: