Rideklub to måneder efter overgreb på hest: - Vi er blevet stærkere

To gange på kun et år blev to heste hos Holbæk Rideklub udsat for overgreb, mens de stod i deres stald. Episoderne har forandret klubben, siger formanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det har været enormt hårdt. Men når jeg ser tilbage, så tror jeg, at det har været med til at skabe et tæt sammenhold. Vi har bevist, at vi er stærkest, når vi står sammen. Det er en anden udgave af klubben. Vi har lært mere om, hvad der er vigtigt i livet.

Sådan fortæller Jette Hedemand, der er formand for Holbæk Rideklub. Klubben har det seneste års tid stået midt i en krise, efter heste i klubben er blevet seksuelt forulempet af en mand, der brød ind i klubbens stald.

Klubben kom under pres, da hesten Carli den 11. september sidste år blev misbrugt - og undervejs kom så slemt til skade, at den efterfølgende måtte aflives. Et år senere skete det igen. Den 24. august i år var det hesten Florica, der blev udsat for et overgreb.

- Da det skete første gang, blev klubben ramt af chok - og en del valgte at trække deres heste ud af klubben. Men i år var det helt anderledes. Chokket var det samme - men hvor det første gang virkede helt uoverskueligt, så var det helt anderledes denne gang. Her fyldte forargelsen mere, fortæller Jette Hedemand.

Hun beskriver reaktionerne som helt forskellige.

- I stedet for at rykke væk fra hinanden, så rykkede vi tættere sammen. Vi samarbejdede og gav plads til hinandens følelser. Vi havde det, som om vi var kørt over af et damplokomotiv - men jo mere vi samarbejdede, jo bedre gik det. Både medlemmer og pensionærer stod skulder ved skulder - og det var simpelthen så vigtigt, siger hun nu.

Jette Hedemand er formand for Holbæk Rideklub.
Jette Hedemand er formand for Holbæk Rideklub. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Genkendt fra overvågning

I 2020 valgte politiet at frigive nogle af klubbens overvågningsbilleder af den formodede indbrudstyv. Deres grynede kvalitet gjorde det dog svært at genkende manden, der misbrugte hestene. Det problem var løst i 2021, hvor der var knivskarpe billeder af gerningsmanden. De måtte dog ikke offentliggøres, fordi straframmen i sagen ikke er høj nok til det.

En række medlemmer af klubben havde dog set optagelserne - og det var da også et medlem af klubben, der endte med at genkende den formodede gerningsmand på Holbæk Havn og kunne anmelde manden til politiet. Han blev kort efter anholdt og sigtet i sagen.

- Vi var så lettede, da han blev anholdt - og endte tilsvarende i et stort hul, da han blev løsladt dagen efter. Men så måtte vi i stedet sætte vores lid til den sikkerhed, som vi var ved at opstille i stalden, fortæller hun.

VIDEO: Den 11. september 2020 blev hesten Carli også mishandlet, hvilket betød, at hesten måtte aflives. Dengang var det en skræmmende oplevelse for klubbens medlemmer.

Massiv sikkerhed

Jette Hedemand oplyser, at klubben har investeret massivt i sikkerhed i staldbygningen, hvor der blandt andet er installeret avanceret overvågning, og hvor der er opsat specialfremstillede gitterporte fra et lokalt smedefirma, der beskytter hestene effektivt mod personer, der ikke er inviteret ind i stalden.

- Det var en kæmpe, kæmpe lettelse, da det kom op. Nu kunne vi endelig sætte hestene på stald igen med god samvittighed. Indtil da havde vi hestene ude, så de ikke kunne klemmes op i en krog af en overgrebsmand. De endte med at gå ude længere end normalt og har fået en tyk vinterpels. Men nu er de i stalden, og alt er godt, siger hun.

Hun oplyser, at pengene er kommet fra klubben, og at de ikke kan erstattes. De har dog været nødvendige af hensyn til klubbens overlevelse, siger hun.

Efterforskes stadig

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser man, at sagen fortsat efterforskes og endnu ikke er overgivet til anklagemyndigheden.

En af de ting, som man gør, er at lade Det Veterinære Sundhedsråd vurdere grovheden af overgrebene. Det er et rådgivende organ bestående af dyrlæger, der blandt andet hjælper politiet med at vurdere dyreværnssager.

Herfra er der endnu ikke indløbet svar i sagen, oplyses det.

Klub i gang igen

I lang tid efter overgrebet i august var hesten Florica bange for fremmede. Når nogen nærmede sig hendes boks, så fnyste hun. Det er dog godt igen nu, siger Jette Hedemand.

- Hun har været meget nervøs, men har det godt igen og er blevet tillidsfuld, siger hun.

Hos Holbæk Rideklub har man nu indstillet fokus på at gennemføre mere almindelige ridesportsaktiviteter.

- Vi er en rideklub, der bygger helt på frivillige kræfter. Så vi er glade på igen at kunne fokusere på klubliv og hestesport - og på at nyde at være sammen med vores dyr. I den kommende tid står den blandt andet på julehygge og julestævner, fortæller hun.

Den 1. oktober holdt klubben et særligt arrangement med Marianne Florman, hvor der var op mod 90 mennesker tilstede. Og formanden er glad for, at det nu går fremad i klubben.

- Vi har fået ro i sjælen igen og kan se frem. Men vi sunder os stadig ovenpå det, der skete, siger hun.