Anholdt mand løsladt i sag om overgreb på hest: - Det er sindssygt utrygt

Politiet har valgt at løslade den mand, der tirsdag blev anholdt i sagen om et formodentligt seksuelt overgreb på en hest i Holbæk Rideklub. Manden er dog fortsat sigtet i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lettelsen i Holbæk Rideklub var stor, da politiet tirsdag eftermiddag anholdt en 41-årig mand i sagen om en mishandlet hest.

Men dagen derpå er glæden knap så stor.

- Politiet har valgt ikke at fremstille ham i grundlovsforhør. Det vil sige, at han er på fri fod nu, og det er sindssygt utrygt for os, fortæller Eileen Bouchet, der er næstformand i Holbæk Rideklub.

Læs også
Rideklub rystet over endnu et overgreb på en hest: - Hvordan kan mennesker være på den måde?
Læs også
Rideklub rystet over endnu et overgreb på en hest: - Hvordan kan mennesker være på den måde?

Natten til tirsdag i sidste uge gik en mand ind i stalden og forgreb sig på hesten Florica. Han opholdt sig i hestens boks i halvanden time, og overvågningsbilleder viser, at han gik ind til hesten nøgen.

Da Floricas ejer Mette Stentoft dagen efter kom ud i rideklubben, bemærkede hun hurtigt, at noget var galt. Boksen var rodet, og Florica kom ikke til hende, som hun plejer. Derudover var hun meget åben bagtil og havde rifter omkring skedeåbningen, fortalte Mette Stentoft fredag til TV2 ØST.

Så ham i byen

Det var Ida Vikkelsø Rasmussen, der er bestyrelsesmedlem i Holbæk Rideklub, der tirsdag opdagede manden nede i byen. Hun genkendte ham fra overvågningsbillederne, og da hun så ham igen senere på dagen, besluttede hun sig for at reagere.

- Da jeg så ham, kunne jeg bare se, at han passede fuldstændigt på signalementet. Den måde, han gik på, og det tøj han havde på. Han blev så væk, men jeg sagde til min datter, at vi var nødt til at prøve at se, om vi kunne finde ham, fortæller Ida Vikkelsø Rasmussen.

De kørte mod stationen, men på vejen fik de øje på manden i en sidegade.

- Han sad på en trappe nede ved havnen, og så ringede jeg til politiet og havde dem i røret, indtil de kom og anholdt ham, fortæller hun.

Politiet har oplyst, at den 41-årige mand var lettere beruset, da de anholdt ham. Ifølge Ida Vikkelsø Rasmussen så det ud til, at han tog anholdelsen roligt.

- Han gjorde ikke ret meget modstand, fortæller hun og håber, at anholdelsen kan få sat en stopper for dyreplagerierne. 

- Nu er han godt nok løsladt igen, men nu ved politiet, hvem han er, og hvor han bor, siger Ida Vikkelsø Rasmussen.

Rideklubbens medlemmer var tirsdag aften samlet på et i forvejen aftalt møde for blandt andet at tale om sagen. 

- Der var stor forløsning over, at han var blevet anholdt, men samtidig er vi også utrygge ved, hvad vi nu skal stille op. Vi er i gang med at sikre stalden yderligere, men der går nogen tid, før den er helt klar, og vi tør ikke stille hestene ind igen lige nu, siger Eileen Bouchet.

Læs også
Efter sexovergreb på hest: Politiet har nyt signalement af gerningsmanden
Læs også
Efter sexovergreb på hest: Politiet har nyt signalement af gerningsmanden

Floricas ejer er ligesom de øvrige medlemmer i rideklubben lettet over, at en mand er anholdt i sagen.

- Jeg er glad for, at han er fundet og sigtet, siger Mette Stentoft, der fortæller, at Florica efterhånden er kommet sig oven på sidste uges hændelse.

- Hun er blevet en glad hest igen og er tæt på at være, som hun var før, det skete, så det er dejligt, siger Mette Stentoft, der også kan fortælle, at de fysiske skader er helet.

Kigger på sammenhæng

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter overfor TV2 ØST, at den 41-årige mand er løsladt efter en grundig afhøring.

- Han er sigtet for overtrædelse af dyreværnslovens almindelige bestemmelser, og det er af vores jurister vurderet, at der ikke er grundlag i loven for at varetægtsfængsle ham. Derfor blev han løsladt igen, fortæller Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi.

Når grundlaget for en varetægtsfængsling ikke er til stede, skyldes det blandt andet, at det ikke er vurderet, at den 41-årige kan påvirke hverken efterforskning, vidner eller sagens beviser, og at der i forhold til det såkaldte proportionalitetsprincip ikke er lovhjemmel til en varetægtsfængsling.

- Det betyder, at man skal se på, hvad han vil kunne forvente at få af straf, hvis han skulle blive dømt, og der har juristerne altså ikke vurderet, at den straf vil være høj nok til, at man kan varetægtsfængsle ham i sagen. Selv om der er mange følelser i spil hos især hesteejere, så er vi hos os nødt til at se på, hvad der ligger af lovgivning på området og forholde os til det, siger Martin Bjerregaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var blod i Carlis boks, efter at en mand sidste år opholdt sig i den i flere timer og forgreb sig på hesten seksuelt.
Der var blod i Carlis boks, efter at en mand sidste år opholdt sig i den i flere timer og forgreb sig på hesten seksuelt. Foto: Privatfoto

I september sidste år blev hesten Carli udsat for et seksuelt overgreb. Skaderne på hende var så voldsomme, at hun efterfølgende måtte aflives. 

Politiet kigger nu på, om den 41-årige har været involveret i den sag.

- Det er naturligt at se på, om der er en sammenhæng med den sag, og det bliver efterforsket nu, lyder det fra Martin Bjerregaard. 

Han kan dog ikke sige, hvad tidshorisonten er i forhold til, hvornår det er besluttet, om der også kan rejses tiltale og føres en retssag mod den 41-årige mand. 

VIDEO: Den 11. september 2020 blev hesten Carli også mishandlet, hvilket betød, at hesten måtte aflives. Dengang var det en skræmmende oplevelse for klubbens medlemmer.


Nyhedsoverblik