Udbrud med smitsom mutation i børnehave i Haslev

Fire børn og fire personaler fra daginstitutionen Lillebo i Haslev er blevet smittet med en mere smitsom coronavariant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børnene på de tre børnehavestuer i den integrerede daginstitution Lillebo i Haslev er sendt hjem på en ufrivillig vinterferie i denne uge.

Søndag valgte leder Louise Lund at lukke børnehavedelen ned fra mandag morgen, efter et enkelt barn var konstateret smittet med coronavirus. Siden er fire personaler og yderligere tre børn blevet konstateret smittet med en muteret coronavariant, som er mere smitsom. Samtidig har et barn i vuggestuen symptomer på coronavirus.

quote Vi har aldrig haft så stort et udbrud før

Henrik Reumert, centerchef, Faxe Kommune.

- Vi ved, at det er en muteret variant. Vi kan ikke vide, om det er den britiske, eller en anden form, men det er en mere smitsom variant, fortæller Louise Lund.

Styrelsen for Patientsikkerhed betegner det som et decideret udbrud, fordi mere end fem er smittede. Og det er ikke sikkert, det stopper her.

- Det, vi er blevet oplyst om, hos Styrelsen for Patientsikkerhed, er, at de fleste først bliver testet positive ved anden test, og der er en del af børnene, der får foretaget anden test i dag, fortæller Louise Lund.

- Så det er for tidligt at vi ånder lettet op endnu.

Første coronaudbrud i daginstitution i Faxe Kommune

Det er første gang, at der er et decideret coronaudbrud i en daginstitution i Faxe Kommune.

- Vi har aldrig haft så stort et udbrud før, siger Henrik Reumert, som er centerchef i Børn og Unge-afdelingen i Faxe Kommune.

corona-podning-mutation
Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?
corona-podning-mutation
Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?

Han mener, det understreger, at kviktest bliver et vigtigt fundament for genåbningen af blandt andet skolerne.

- Når den her variant har bredt sig sådan blandt de små i Lillebo, så kan det jo tænkes, at det ville kunne brede sig endnu mere og endnu hurtigere på en udskolingsafdeling, siger Henrik Reumert.

Milde symptomer hos børnene

De fleste af de smittede i Lillebo har forholdsvis milde symptomer.

- Børnene har en lille smule feber, noget forkølelse eller noget hovedpine. Jeg har også personale, som har fortalt, at hvis de ikke havde fået en positiv test, så var de mødt på arbejde alligevel, mens andre har influenzalignende symptomer, siger Lillebos daglige leder.

 - Jeg har ikke hørt om nogen med vejrtrækningsproblemer fastslår hun.

quote Jeg tager udgangspunkt i ”better safe, than sorry”. Vi vil hellere gøre for meget, end gøre for lidt

Louise Lund, leder, Lillebo

De smittede børn og voksne kommer fra alle tre stuer i børnehaven. Det kan måske undre i en tid, hvor børnene skal holdes meget opdelt på stuerne, men ifølge retningslinjerne må man gerne samle børnene i ydertimerne, og det bliver de også i Lillebo.

- Om det er to forskellige smittekilder, eller om det er én samlet, hvor børn og personale har været på tværs, det er en lille smule svært at afgøre.

- Man kan sige, vi holder os jo som udgangspunkt opdelt på hver stue og har ikke noget med hinandens børn at gøre, men omvendt så kan man på legepladsen også godt være nødt til at tørre et andet barns næse fra en anden stue. Om det lige er i sådan en situation, der er sket en eller anden udveksling af smitte, det ved vi ikke, siger Louise Lund.

Corona_podning_gif2
Læs også
Skal vi bekymre os om sydafrikansk variant? Få tre eksperters svar
Corona_podning_gif2
Læs også
Skal vi bekymre os om sydafrikansk variant? Få tre eksperters svar

Kan blive nødt til at holde åbent i færre timer

På mandag åbner børnehaven op igen. Men det er ikke sikkert, det bliver med fuld åbningstid, for der mangler formentlig noget personale. Derfor er Louise Lund ved at ringe rundt til forældrene for at høre, hvad de har af pasningsbehov i næste uge.

- Hvis der ikke kommer ret mange børn, så kan vi højst sandsynligt godt tilgodese alle forældrenes behov og holde åbent i fuld åbningstid. Hvis der kommer en del flere børn, må vi se på, hvornår behovet er størst, og så dimensionerer vi indenfor den tidsramme (indskrænker åbningstiden, red.), siger Louise Lund.

Den daglige leder af Lillebo i Haslev har haft en travl uge med mange opkald, efter det første tilfælde af coronavirus blev konstateret hos et barn i søndags
Den daglige leder af Lillebo i Haslev har haft en travl uge med mange opkald, efter det første tilfælde af coronavirus blev konstateret hos et barn i søndags Foto: Privat foto.

Første tilfælde af coronavirus i Lillebo

Det er første gang, at Lillebo har coronavirus indenfor dørene, og Louise Lunds telefon har ringet mange gange siden hun hørte om første coronatilfælde i søndags og lukkede børnehaven fra mandag.

- Da vi lukkede ned, lukkede vi ned på baggrund af én smittet og nogle, der havde symptomer, og der kunne jeg da godt mærke nede i maven, at jeg lukkede børnehaven på baggrund af noget, som måske var noget. Det er det der med at turde stole på mavefornemmelsen, fortæller Louise Lund.

- Jeg tager udgangspunkt i ”better safe, than sorry”. Vi vil hellere gøre for meget, end gøre for lidt.

Nu ser lederen af Lillebo bare frem til, at børnehaven åbner igen på mandag.

- Jeg glæder mig til at få nogle glade, raske børn ind, som helt sikkert har savnet at være i børnehave, siger hun.
Nyhedsoverblik