Offer for hjemmerøveri i retten: - Min mand ville slet ikke snakke eller spise

Et ældre ægtepar var i slutningen af maj 2017 udsat for et voldsomt hjemmerøveri i deres hjem i Rødby. I dag afgav kvinden forklaring i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Min mand blev aldrig den samme igen.

Sådan lød det i dag i Retten i Nykøbing Falster, da en 82-årig kvinde afgav forklaring, om det hjemmerøveri hun og hendes mand var udsat for den 29. maj 2017.

Dengang trængte to gerningsmænd i deres hjem i Rødby og var meget voldsomme over for ægteparret.

En af dem slog manden i ansigtet med en knytnæve to gange, truede med at stikke ham med en kniv i maven, de bandt det ældre ægtepar og stak af med et stort kontantbeløb. Og manden blev så mærket af det, at han aldrig kom sig.

- Det var jo en ganske forfærdelig oplevelse for min klient, fordi hendes mand aldrig kom til sig selv igen. Han var lidt svag inden, men ikke mere end man er, når man er over 80 år gammel, sagde Jeppe Søndergaard, der er bistandsadvokat for kvinden, efter vidneafhøringen.

- Vi har fremsat et erstatningskrav på 25.000 kroner, som vi mener, at hun (kvinden, red.) er berettiget til, fordi det har været en meget voldsom oplevelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeppe Søndergaard er bistandsadvokat for den ældre kvinde. De har fremsat et krav på 25.000 kroner i krænkelsesgodtgørelse.
Jeppe Søndergaard er bistandsadvokat for den ældre kvinde. De har fremsat et krav på 25.000 kroner i krænkelsesgodtgørelse. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Manden var meget chokeret

Kvinden ønskede ikke selv at stille op til interview. Hendes mand afgik ved døden små tre måneder efter den voldsomme oplevelse.

quote Det var jo en ganske forfærdelig oplevelse for min klient, fordi hendes mand aldrig kom til sig selv igen

Jeppe Søndergaard, bistandsadvokat for offer i hjemmerøversag

- Min mand ville slet ikke snakke eller spise. Han var rigtig i chok, forklarede hustruen i retten.

Gerningsmændene truede blandt andet med at stikke manden med en kniv eller en machete, hvis ikke ægteparret fandt penge frem til dem.

Jeg stikker dig, jeg stikker dig, fik manden at vide, hvortil han svarede, at det måtte de gerne, så længe de ikke gjorde hans kone fortræd. Det fremgik i hvert fald af afhøringsrapporten, der blev lavet lige efter hjemmerøveriet.

OM SAGEN:

Seks tiltalte i sagen

På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere - fem familiemedlemmer og en ven af familien - som er tiltalt for 26 hjemmerøverier på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland. De er også tiltalt for flere indbrud og bedrageri.

I forholdet om det ældre ægtepar i Rødby er fire personer tiltalt - familiens far, mor og to sønner. Det er anklagemyndighedens påstand, at det var de to sønner, der udførte røveriet.

Men ægteparret kan ikke sige meget om, hvem det var, der overfaldt dem i deres hjem.

- Jeg kunne kun se deres øjne. De havde huer på og var helt dækkede over det hele. Jeg så aldrig deres ansigter, sagde den ældre kvinde i retten.

Direkte adspurgt af anklager Susanne Bluhm gættede kvinden på, at gerningsmændene var i starten af tyverne.

- Hvorfor gætter du på det, ville anklageren vide.

- Det var deres højde og drøjde. Man kunne godt se, om de gik hurtigt til den, og det gjorde de, da de tømte skuffer og sådan, svarede kvinden.

Hun kunne dog sige, at gerningsmændene ikke var danskere. De talte i hvert fald indbyrdes på et sprog, som hun ikke kunne forstå.

- Det var hverken engelsk eller tysk, sagde kvinden i retten.

DE ER TILTALT I SAGEN:

Havde mange kontanter i huset

Inden gerningsmændene gik, brækkede de håndtaget af døren til det værelse, hvor det ældre ægtepar opholdt. De var bundet med iturevet lagen og bælter på hænder og fødder, og det tog dem noget tid at komme fri, da de var blevet ladt alene. Ifølge anklageskriftet var de frihedsberøvet i omkring to timer.

- Da jeg var kommet fri, fik jeg min mand fri. Så ringede jeg til politiet, og jeg ringede til vores søn, sagde kvinden i retten.

quote Hun var lettet bagefter. Efter omstændighederne har hun det godt, men hun vil jo have et varigt ar på sjælen i sådan en situation

Jeppe Søndergaard, bistandsadvokat for offer i hjemmerøversag

Hverken hun eller hendes mand kunne forklare, hvorfor de to var blevet udset som ofre. Kvinden havde kort før røveriet hævet godt 4.000 kroner i Lollands Bank, som hjemmerøverne tog med sig. Men de fik aldrig fat i yderligere 45.000 kroner, som ægteparret havde i et pengeskab, og som skulle bruges til at betale nogle håndværkere, der skulle komme næste dag.

- Var der nogen, der kendte til de penge, spurgte anklager Susanne Bluhm.

- Nej, kun min mand og mig. Det virkede ikke til, at de vidste, vi havde de penge, sagde kvinden.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Per Rasmussen
Sådan så der ud i Rødby, efter ægteparret var udsat for hjemmerøveri i maj 2017.
Sådan så der ud i Rødby, efter ægteparret var udsat for hjemmerøveri i maj 2017. Foto: Per Rasmussen

Var meget lettet

Efter vidneafhøringen forlod den ældre dame retssalen. Og det var en stor lettelse for hende, at hun havde fået fortalt sin side af sagen, lød det fra hendes bistandsadvokat.

- Hun var lettet bagefter. Efter omstændighederne har hun det godt, men hun vil jo have et varigt ar på sjælen i sådan en situation, sagde Jeppe Søndergaard.

Der er afsat 20 retsdage i sagen mod de seks tiltalte, der nægter sig skyldige i at have begået de mange hjemmerøverier. Næste retsdag er torsdag den 29. november.

Der forventes at falde dom den 17. januar.