¨

Ældre og syge udsat for voldsomme hjemmerøverier - nu starter ankesag mod kroatisk familie

Ruth Bonde fra Dianalund (tv), Jytte Hansen fra Kirke Saaby og Margit Steffensen (th) fra Falster var alle udsat for hjemmerøveri og vidnede, da sagen var i byretten. Foto: TV ØST

Torsdag starter ankesagen mod fem kroatiske statsborgere i Østre Landsret. Byretten fandt dem i januar skyldige i stribevis af grove hjemmerøverier.

Frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse.

Sådan lyder nogle af sigtelserne mod den kroatiske familie, der i januar blev kendt skyldig i stribevis af hjemmerøverier flere steder i landet.

Den 16. januar fandt Retten i Nykøbing Falster fire familiemedlemmer og en ven af familien skyldige i adskillige hjemmerøverier. Familien, der oprindelig er fra Kroatien, har boet i Danmark siden slutningen af 2015 og blev fundet skyldige i 24 hjemmerøverier, heraf 11 i TV2 ØST's sendeområde.

Alle fem ankede sagen med det samme først og fremmest til frifindelse og dernæst til en mildere straf.

Torsdag formiddag begynder ankesagen i Østre Landsret mod de fem kroatiske statsborgere.

OM SAGEN:

Disse 11 hjemmerøverier begået i TV2 ØST's sendeområde har været en del af sagen: 
 

 • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
 • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
 • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
 • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
 • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
 • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
 • 21. august 2017 i Stege på Møn
 • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
 • 4. september 2017 i Stege på Møn
 • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
 • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover indgik hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland i sagskomplekset.

 

I alt var der 26 hjemmerøverier i anklageskriftet.

 

Foruden hjemmerøverierne var anklageskriftet også fyldt med flere indbrud, bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven. Der er 45 forhold i sagen.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Se mere

Ofre for hjemmerøveri var stærkt medtaget

Sagen kørte ved retten i Nykøbing fra den 30. oktober 2018, til dommen blev afsagt den 16. januar 2019.

De mange retsdage var fyldt med en lang række vidneforklaringer, for hele 60 vidner var indkaldt i sagen. Nogle af ofrene for hjemmerøverierne var dog så medtagede, at de blev fritaget for at vidne.

Vi kunne ikke tale sammen. Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille

Magit Steffensen, Falster

Røverierne blev alle begået om natten mod ældre og syge mennesker, der i mange tilfælde blev kneblet og bundet af gerningsmændene, inden de forlod gerningsstedet. Udbyttet ved røverierne var primært guldsmykker og kontanter, men i en del tilfælde ligeledes porcelænsfigurer og andre pyntegenstande fra hjemmene.

Et af forholdene i sagen var et hjemmerøveri begået mod Leif og Margit Steffensen den 9. november 2016 i deres daværende hjem i Tingsted på Falster. Midt om natten brød to mørkklædte mænd ind, de slog Margit Steffensen i ansigtet, og ægteparret blev bagbundet med strips og kneblet med et tørklæde, så de ikke kunne råbe om hjælp. Først fire timer senere blev parret fundet af hjemmeplejen.

- Vi kunne ikke tale sammen. Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille, sagde Margit Steffensen i sin vidneforklaring.

VIDEO: Hør Margit Steffensen fortælle om efterveerne efter det hjemmerøveri, hun og hendes mand var udsat for i deres daværende hjem i Tingsted på Falster.

04:25

Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Luk video

TV2 ØST talte under sagen i byretten med flere af ofrene for de mange hjemmerøverier. Fælles for dem alle var, at de var meget mærkede af sagen og den voldsomme oplevelse, de havde været ude for.

Fik op til 15 års fængsel

Byretten fandt det bevist, at røverierne er blevet begået af familiens to sønner, der nu er henholdsvis 20 og 23 år. Retten fandt også, at røverierne er begået i forening med sønnernes forældre, idet de havde en forudgående aftale om, at sønnerne skulle begå røverierne, og at forældrene skulle have del i udbyttet, ligesom de i fællesskab opbevarede kosterne på familiens fælles bopæl.

Også en 37-årig mand, der er ven af familien, blev kendt skyldig i tre hjemmerøverier og fik otte års fængsel.

De to brødre på 20 og 23 år fik 15 års fængsel og blev kendt skyldige i at have begået 24 hjemmerøverier på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland. Brødrene blev også dømt for langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse i forbindelse med hjemmerøverierne. De er også dømt for en stribe indbrud.

De to brødres forældre fik 12 års fængsel for at have været med til at planlægge de mange hjemmerøverier og for at få del i udbyttet fra dem. Der var syv stemmer for at tage paragraf 88 i straffeloven i brug og give 12 års fængsel. Bestemmelsen giver mulighed for at sprænge strafferammen i sager med særligt skærpende omstændigheder.

De dømte blev alle udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandigt. De har alle anket dommene til frifindelse og nægter sig i vidt omfang skyldige. Sønnerne erkender dog at have handlet med hælervarer.

Der er afsat retsdage frem til den 21. januar, men der falder muligvis dom før. 

SÅDAN LØD DOMMEN I BYRETTEN:

 • En 37-årig mand blev kendt skyldig i tre hjemmerøverier. Det er vennen af familien. Han fik otte års fængsel.
 • En 48-årig mand - faren i familien - blev kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han fik 12 års fængsel.
 • En 23-årig mand - den ældste søn - blev kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
 • En 20-årig mand - den mellemste søn - blev kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
 • En 51-årig kvinde - moren i familien - blev kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Hun fik 12 års fængsel.
 • En 19-årig mand - den yngste søn - blev blevet frikendt i alle tre forhold, han var tiltalt i.
   

Alle de dømte valgte at dømme sagen til frifindelse i landsretten.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App