DF-profil fyret efter udtalelse til TV2 ØST

DF-politiker Martin Henriksen er blevet fyret fra sit job efter udtalelser til TV2 ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Folkepartis spidskandidat på Stevns, den landskendte politiker Martin Henriksen, er blevet fyret fra sit job i partiet. Det skyldes udtalelser, politikeren torsdag kom med til TV2 ØST

Det bekræfter Martin Henriksen over for TV2 ØST.

- Jeg kan bekræfte, at jeg har modtaget besked om, at jeg er fyret på baggrund af de udtalelser, som jeg er kommet med i forbindelse med et vælgermøde i Rødvig. Jeg har ikke yderligere kommentar, siger Martin Henriksen til TV2 ØST.

quote Jeg har bemærket - ligesom andre givetvis har - at Pia Kjærsgaard ikke var helt tilfreds

Martin Henriksen (DF) til TV2 ØST


I et interview med TV2 ØST, der blev bragt fredag, udtaler Martin Henriksen sig om den uenighed mellem ham selv og partistifter Pia Kjærgsgaard under partiets årsmøde, der blev afholdt i MCH Herning Kongrescenter, i september. 

Her viste partistifteren sin tydelige uvilje mod Martin Henriksens linje, da hun vendte tommelfingeren nedad under hans tale.

Efter et vælgermøde på Stevnsk bad TV2 ØST Martin Henriksen om at kommentere på den uenighed, der tidligere har vist sig mellem ham og partitoppen.
Efter et vælgermøde på Stevnsk bad TV2 ØST Martin Henriksen om at kommentere på den uenighed, der tidligere har vist sig mellem ham og partitoppen. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

- Jeg har bemærket - ligesom andre givetvis har - at Pia Kjærsgaard (DF) ikke var helt tilfreds. Men jeg er er jo ikke i politik for at gøre en eller anden tilfreds. Jeg er i politik, fordi jeg vil gerne gøre en forskel for de borgere, der har tillid til mig og har stemt på mig, sagde Martin Henriksen, da TV2 ØST spurgte ham til episoden under et vælgermøde i Sydstevnshallen i Rødvig.

Et års ballade i Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti har haft et år præget af alskens uro på de indre og ydre linjer. Det fortsætter mandag, hvor Martin Henriksen er blevet fyret fra sin stilling som konsulent i partiet efter sin kritik af partistifter Pia Kjærsgaard og om, at udlændingepolitikken ikke er hård nok.

Få et overblik over det, der har plaget partiet i årets løb:

Kong Kristian

 • I september 2020 udkommer bogen Kong Kristian om Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Bogen baserer sig i høj grad på anonyme kilder.
 • Bogen beskriver, hvordan partistifter Pia Kjærsgaard har udtrykt sin utilfredshed med Kristian Thulesen Dahl og i stedet ønsker næstformand Morten Messerschmidt som formand.
 • Pia Kjærsgaard måtte siden understrege sin støtte til formanden offentligt. Samtidigt med bogens udgivelse blev partiets magtfulde koordinationsudvalg lukket. Dermed røg Pia Kjærsgaard ud af ledelsen.


En ny bog truer

 • I februar 2021 udkommer en ny bog om Dansk Folkeparti med titlen Skaberen, Taberen, Frelseren?. Den beskriver Dansk Folkepartis storhed og tilbagegang.
 • I den sidste del af bogen beskrives et ulmende oprør mod Kristian Thulesen Dahl fra en gruppe i partiet, der beskrives som Skyggeholdet.
 • Også denne bog kan citere fra ellers lukkede møder i Dansk Folkeparti.


Hårde anklager.

 • Efter bøgerne kritiserer hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen offentligt de mange lækager fra hovedbestyrelsen.
 • Han skriver, at unavngivne medlemmer af hovedbestyrelsen lækker skadelige informationer for at undergrave Kristian Thulesen Dahl.


Dom over næstformanden

 • I august bliver næstformand og kronprins Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel. Sagen handler om svig med EU-midler og dokumentfalsk.
 • Han er dømt for at have søgt og fået penge fra en EU-fond til en ikkeeksisterende EU-konference, der lå samtidigt med partiets sommergruppemøde i 2015.
 • Dommen saboterer samtidig Morten Messerschmidts mulighed for at blive formand inden for en overskuelig fremtid.


Åben kritik af partilinjen

 • I juni viser lækkede mails fra hovedbestyrelsen, at Peter Kofod har kritiseret medlemmerne Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen for at være for skingre i udlændingedebatten.
 • Få måneder efter kommer en video frem, hvor Martin Henriksen til et DF-arrangement åbent kritiserer partiets linje - der er lagt af folketingsgruppen - for at være for slap. Han siger, at partiet er splittet, og at der er fløje.
 • Dagen efter slår Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl ned på Martin Henriksen og siger, at linjen er, som den skal være.
 • Thulesen Dahl siger samtidig, at partiet har nogle, "der ikke kan finde ud af at holde tingene internt". Og at det skal de lære.
 • Martin Henriksen skriver efterfølgende i en lukket Facebook-gruppe, at han vil "fortsætte kampen".


Hammeren vil falde

 • Kort før landsmødet kommer det frem, at fire lokalformænd har skrevet til Pia Kjærsgaard og opfordret hende til at tage formandsposten fra Kristian Thulesen Dahl i en overgangsperiode, indtil en ny og langsigtet løsning kan findes. Det afviser hun dog.
 • På årsmødet midt i september slår Kristian Thulesen Dahl fast, at de åbne diskussioner og læk til pressen skal ophøre med årsmødet, eller vil hammeren falde.
 • På samme årsmøde holder Martin Henriksen en voldsom tale, hvor han taler dunder mod tonen i partiet og politikken. Trods tydelig utilfredshed fra Pia Kjærsgaard bliver han overvældende valgt til hovedbestyrelsen.
 • I november blev Martin Henriksen fyret fra Dansk Folkeparti efter at have italesat konflikten over for TV2 ØST.


Kilde: Ritzau.


Henriksen blev på årsmødet valgt til partiets hovedbestyrelse med flest stemmer. På årsmødet slog formand Kristian Thulesen Dahl fast, at den åbne, interne strid skulle ophøre.

- Vi trækker nu en streg i sandet. Vi har i to år efter valget i 2019 haft højlydte diskussioner.

- Men nu er vi i 2021. To måneder før valg til kommuner og regioner. Så nu ser vi fremad. Vi finder os ikke i mere offentligt fnidder, sagde formanden.

Markant profil

Martin Henriksen var indtil seneste folketingsvalg i 2019 en markant profil som Dansk Folkepartis udlændingeordfører. Ved valget gik partiet dog markant tilbage, og det kostede 21 ud af 37 mandater - herunder Martin Henriksen.

Martin Henriksen
Læs også
Fyring af DF-profil overrasker lokalformand: - Mystisk og dårlig timing
Martin Henriksen
Læs også
Fyring af DF-profil overrasker lokalformand: - Mystisk og dårlig timing

Efterfølgende blev han dog ansat som konsulent i partiet med fokus på at skærpe partiets profil. Det er denne stilling, han nu er blevet fyret fra.

Som konsulent i Dansk Folkeparti har Martin Henriksen blandt andet svaret på mails, som partiet har modtaget fra sine vælgere og modstandere, samt stået for partiets medlemskartotek.

Partistifter Pia Kjærsgaard viste sin tydelige uvilje mod Martin Henriksens linje, da hun vendte tommelfingeren nedad under hans tale.
Partistifter Pia Kjærsgaard viste sin tydelige uvilje mod Martin Henriksens linje, da hun vendte tommelfingeren nedad under hans tale. Foto: TV 2

Martin Henriksen bor i dag på Stevns, hvor han stiller op som spidskandidat for Dansk Folkeparti og går efter borgmesterposten.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis lokalbestyrelse på Stevns i forhold til, hvorvidt fyringen får konsekvenser for Martin Henriksens lokalpolitiske fremtid og rolle som borgmesterkandidat til kommunalvalget i Stevns Kommune.

20011120-172751-L-1920x1279we
Læs også
Indvandrere bliver hentet med gratis bus for at øge valgdeltagelsen
20011120-172751-L-1920x1279we
Læs også
Indvandrere bliver hentet med gratis bus for at øge valgdeltagelsen

Bestyrelsesmedlem Helene Brix Petersen har ingen kommentar og henviser i stedet til Martin Henriksen og lokalformand Lea Berg Henriksen, der i øvrigt er Martin Henriksens hustru.

Martin Henriksen vil fortsat være at finde på stemmeseddelen til kommunalvalget i Stevns Kommune, ligesom han stadig sidder i partiets hovedbestyrelse.


Nyhedsoverblik