Kontroversiel DF'er går efter magten på Stevns: - Det handler om at bruge albuerne

På Stevns vil den landskendte politiker Martin Henriksen forsøge at give Dansk Folkeparti ny vind i sejlene, alt imens han ligger i konflikt med sin egen partitop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Folkeparti befinder sig i en kolossal krise. Nedturen i meningsmålingerne har været stejl. Det giver en partiet en enorm udfordring ved kommune- og regionsrådsvalget. På Stevns skal en landskendt politiker forsøge at redde partiet fra et nederlag. Men der er et problem: Det er nemlig Martin Henriksen, som har været i krig med sin egen partitop.

Hans vej til byrådet forsøger han at brolægge med en kritik af økonomien i Stevns Kommune. Kommunen har landets højeste skattestigning svarende til 2.500 kroner årligt per borger.

- Grunden til, at der kommer en skattestigning, er, at kommunen i en årrække ikke har haft en ordentlig økonomistyring, siger Martin Henriksen, der godt ved, at der nu er lagt op til verbale øretæver, lyder det fra den rutinerede politiker.

TV2 ØST var med, da der blev afholdt vælgermøde i Sydstevnshallen i Rødvig.
TV2 ØST var med, da der blev afholdt vælgermøde i Sydstevnshallen i Rødvig. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Socialdemokrat: Det hænger ikke sammen

Vi er i Sydstevnshallen i Rødvig på Stevns. Martin Henriksen bor kun få kilometer derfra. Men kritikerne mener, han er på udebane.

- Martin Henriksen lover mange forskellig ting. Men det hænger ikke sammen, når han samtidig vil sætte skatten ned, lyder svaret fra Socialdemokratiets nye spidskandidat, den tidligere lærer Henning Urban Dam.

Henning Urban Dam er tidligere folkeskolelærer. Han stiller for første gang op som spidskandidat for Socialdemokratiet i Stevns Kommune.
Henning Urban Dam er tidligere folkeskolelærer. Han stiller for første gang op som spidskandidat for Socialdemokratiet i Stevns Kommune. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

De fleste af os kender han som hårdtslående udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

Men efter 15 år i folketinget røg han ud i 2019. Nu vil han i kommunalbestyrelsen efter at boet en lille håndfuld år i kommunen.

quote Vi gerne vil sikre, at der bliver lavet frisklavet mad på plejehjemmene hver dag. Der skal dufte af mad

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti

- Hvis man som jeg og familien er kommet her gennem 15 år, og er flyttet til her for nogle år siden, så er man som i andre lokalsamfund alligevel lidt en tilflytter, siger Martin Henriksen.

Martin Henriksen
Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Han har et klart mål for sin nye politiske karriere.

- Ambitionen er, at Dansk Folkeparti bliver repræsenteret i kommunalbestyrelsen efter valget. Og at vi får noget indflydelse. Blandt andet på ældreområdet, hvor vi gerne vil sikre, at der bliver lavet frisklavet mad på plejehjemmene hver dag. Der skal dufte af mad.

- Vi vil også gerne gøre en indsats for at der kommer nogle uddannelsestilbud til de unge, og så vil også arbejde på, at kommunen får en bedre økonomi. Det har haltet, lyder det fra Martin Henriksen.

Martin Henriksen blev topscorer, da der skulle vælges nye medlemmer til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Partitoppens gunst har han dog ikke.
Martin Henriksen blev topscorer, da der skulle vælges nye medlemmer til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Partitoppens gunst har han dog ikke. Foto: TV 2

Modvilje fra partitoppen

Martin Henriksen er partiets nye spidskandidat på Stevns, men partitoppen i hans eget parti har ikke lyst til at satse på ham - tværtimod.

Det blev tydelig demonstreret på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i september, hvor partistifter Pia Kjærsgaard tydelige viste sit mishag under hans tale med en nedadvendt tommelfinger.

- Jeg har bemærket - ligesom andre givetvis har - at Pia Kjærsgaard (DF) ikke var helt tilfreds. Men jeg er er jo ikke i politik for at gøre en eller anden tilfreds. Jeg er i politik, fordi jeg vil gerne gøre en forskel for de borgere, der har tillid til mig og har stemt på mig, siger Martin Henriksen.

Partistifter Pia Kjærsgaard viste sin tydelige uvilje mod Martin Henriksens linje, da hun vendte tommelfingeren nedad under hans tale.
Partistifter Pia Kjærsgaard viste sin tydelige uvilje mod Martin Henriksens linje, da hun vendte tommelfingeren nedad under hans tale. Foto: TV 2

Ved årsmødet demonstrerede Martin Henriksen, at han har godt fat i partiets bagland. Han fik flest stemmer ved valget til partiets hovedbestyrelse.

- Vi skal snart til at tage os seriøst sammen. Ellers bliver vi til et ligegyldigt parti, lød det fra ham på talerstolen.

Ved vælgermødet i Rødvig tror flere borgerne da også på, at Martin Henriksen kan trække stemmer.

- Det tror jeg tror jeg helt bestemt, at det hjælper ham, at han er et kendt ansigt. De, der hælder mod Dansk Folkeparti, vil garanteret stemme på ham, vurderer Elisabeth Vie fra Rødvig.

Elisabeth Vie fra Rødvig er overbevist om, at Martin Henriksen kan appellere til DF-vælgerne.
Elisabeth Vie fra Rødvig er overbevist om, at Martin Henriksen kan appellere til DF-vælgerne. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Torben Bjarne Jensen, der også bor i Rødvig, er enig:

- Det er klart, at han har nogle fordele, fordi han er et kendt ansigt. De samme ser man jo også gælder for borgmestrene, der får masser af stemmer, fordi borgerne kender dem.

Torben Bjarne Jensen fra Rødvig tror, at Martin Henriksens klare landspolitiske profil kan hjælpe ham.
Torben Bjarne Jensen fra Rødvig tror, at Martin Henriksens klare landspolitiske profil kan hjælpe ham. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Men Martin Henriksen er godt klar over, at det er op ad bakke for Dansk Folkeparti ved dette valg.

- Det er op til vælgerne, og jeg har stor respekt for vælgerne. Så må man jo kæmpe kampen. Jeg ved godt, det bliver svært. Alle med øjne i hovedet kan se, at det bliver stejlt op ad bakke for os)

På den anden fløj i kommunalbestyrelsen - i Socialdemokratiet - er spidskandidaten Henning Urban Dam langt fra imponeret over sin nye og kendte kollega.

quote Det her er jo politik, derfor handler det også om at bruge albuerne.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti

- Hans entre i lokalpolitik har båret præg af, at national politik er noget andet end lokalpolitik. Mange af de dagsordner, som Martin Henriksen smider afsted, rammer lidt ved siden af skiven - nogen af dem meget. De har simpelthen ikke lokalpolitisk interesse, eller der er ikke nogen substans i dem, lyder vurderingen fra Henning Urban Dam.

Den karakteristik overrasker ikke Martin Henriksen.

- Jeg vil næsten blive skuffet, hvis han ikke siger det om mig. Det her er jo politik, derfor handler det også om at bruge albuerne. Hvis han ikke siger det om mig, synes jeg ikke, at han gør sit arbejde ordentligt, siger Martin Henriksen.


Nyhedsoverblik