Faldt 16 meter ned fra klatrebane - nu starter retssagen mod kendt gods

Torsdag begynder retssagen mod Kragerup Gods, hvor Midt- og Vestsjællands Politi har rejst tiltale for manglende styr på sikkerheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var den 7. november 2020, at Marie Louise Angelo Frederiksen faldt 16 meter ned fra den sorte bane, "Extreme", ved klatreparken Go High på Kragerup Gods. 

Banen går også under producentnavnet "Head Rush - Quick Jump." I dag begynder så retssagen, hvor Midt- og Vestsjællands Politi har rejst tiltale mod godset for ikke at have haft styr på sikkerheden.

quote Set fra vores side er "overvågning" af Quick Jump et fortolkningsspørgsmål ud fra dét, Teknologisk skriver i logbogen.

Henrik Pedersen, Økonomichef ved Kragerup Gods.

Tilbage i november lød det fra Charlotte Tornquist, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi:

- Der er nu rejst tiltale i sagen mod Kragerup Gods i forhold til en mangel, der var på den her bane. Altså nogle manglende sikkerhedsmarkeringer, der var på udstyret og så på, at der ikke var opsyn.

Først skal gæsten klatre op til øverste platform. Herfra skal gæsten koble sig på et frit-fald-system og springe. De første fire meter er i frit fald, hvorefter systemet skal gribe gæsten.
Først skal gæsten klatre op til øverste platform. Herfra skal gæsten koble sig på et frit-fald-system og springe. De første fire meter er i frit fald, hvorefter systemet skal gribe gæsten. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Helt præcist er Kragerup Gods tiltalt for overtrædelse af straffeloven, politiloven og bekendtgørelsen om offentlige forlystelser. Ifølge anklageskriftet var Kragerup Gods ansvarlig for, at klatrebanen blev benyttet uden at være under tilstrækkelig konstant overvågning af en ansvarlig instruktør, sådan som tilsynsbogen krævede det.

Derudover manglede der ifølge anklageskriftet en "markering af sikringspunkt" på forlystelsen. 

Sikkerhedskrav op til fortolkning

Det er planen, at Marie Louise Angelo Frederiksen torsdag skal komme med sin forklaring af ulykken i retten. 

Læs også
Marie Louise faldt 16 meter ned fra klatrebane - har fået mén for livet
Læs også
Marie Louise faldt 16 meter ned fra klatrebane - har fået mén for livet

TV2 ØST har dækket sagen, siden ulykken og har tidligere afsløret, at der i tilsynsbogen var et krav om konstant overvågning af forlystelsen. Heri står der:

Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør.

Men sådan læser Kragerup Gods ikke tilsynsbogen, der tidligere har udtalt til TV2 ØST, at frit-faldbanen ikke behøvede at have personale, når gæsterne brugte den.

- Det er ikke et krav, at der skal stå personale derhenne, forklarede hotelchef Dennis Dahl dengang.

Ifølge Hotelchef Dennis Dahl, skal der ikke konstant være personale ved banen Extreme, når gæsterne bruger den.
Ifølge Hotelchef Dennis Dahl, skal der ikke konstant være personale ved banen Extreme, når gæsterne bruger den. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Det er Teknologisk Institut, der har udformet kravene i Tilsynsbogen. Godsets økonomichef, Henrik Pedersen, tilføjede i juli sidste år i en mail: 

Set fra vores side er "overvågning" af Quick Jump et fortolkningsspørgsmål ud fra dét, Teknologisk skriver i logbogen.

Læs også
Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned
Læs også
Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned

Teknologisk Institut ønskede dengang ikke at uddybe, hvordan kravet skal forstås og henviste til, at instituttet havde et "privat kundeforhold" med godset.

Afveg fra sikkerhedsmanual

Foreningen for Erhvervsklatrere, BARA, rejste sidste år spørgsmål ved, at der i producentens sikkerhedsanvisninger står, at klatreinstruktøren skal befinde sig oppe på selve platformen, hvorfra gæsten springer. Derudover står der i manualen, at både træet og jorden under platformen skal være falddæmpet (polstret, red.) og beskyttet.

Ingen af delene var tilfældet ved Go High Extreme på Kragerup Gods.

VIDEO: Se eller gense indslaget fra dengang, Marie Louise Angelo Frederiksen faldt 16 meter ned fra den sorte bane.

Teknologisk Instituts sikkerhedskrav til banen trumfer ifølge danske regler en eventuel producents anvisninger. TV2 ØST ville dog alligevel gerne have spurgt instituttet, hvorfor deres sikkerhedsgodkendelse afveg fra producentens manual.

Dét spørgsmål ønskede Teknologisk Institut ikke at svare på. Dog skrev instituttets advokat Andras Splidt i en mail til TV2 ØST uden at begrunde påstanden nærmere:

- Vi har den klare opfattelse, at vi ikke har begået fejl i sagen. 

Politiet glemte at følge op

Det er Midt- og Vestsjællands Politi, der officielt udsteder tilladelsen til forlystelsen baseret på kravene i tilsynsbogen. Allerede halvandet år inden ulykken besøgte politiet Go High på Kragerup Gods og blev opmærksomme på, at der ikke var faste instruktører ved forlystelsen Go High Extreme, mens den var i brug. Politiet bad godset kontakte Teknologisk Institut for at undersøge, hvordan kravet skulle tolkes. 

Efterfølgende skrev Teknologisk Institut til Kragerup Gods i en mail, som blev sendt videre til politiet:

Jeg bekræfter hermed, at vi godt kan acceptere, at betingelserne ændres således at krav til overvågning af Quick Jump tilpasses de krav som anvendes på de traditionelle baner på Go High. Vi vil ved først kommende lejlighed foretage denne tilretning I tilsynsbogen.

Læs også
Marie faldt 16 meter ned - nu er Kragerup Gods tiltalt for manglende sikkerhed på klatrebane
Læs også
Marie faldt 16 meter ned - nu er Kragerup Gods tiltalt for manglende sikkerhed på klatrebane

Men nogen glemte tilsyneladende at rette tilsynsbogen til, og mailen forsvandt også hos politiet:

- Den mail bliver ikke journaliseret ind i sagen, og det er problematisk. Medarbejderen forlod os kort tid efter. Den er fundet nu, og det er en beklagelig fejl, sagde politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Michael Flemming Rasmussen, tilbage i juli sidste år. 

Der er afsat tre dage til retssagen, der forventes afsluttet fredag den 25. marts 2022. Anklagemyndigheden kræver bødestraf til Kragerup Gods. 



Nyhedsoverblik