Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned

Sidste år faldt en kvinde 16 meter ned fra en forlystelse på Kragerup Gods. Men godset og politiet er tilsyneladende ikke enige om sikkerhedskravene på stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forlystelsen Extreme på Kragerup Gods skulle have været en sjov oplevelse for Marie Louise Frederiksen, da hun besøgte den i november. Men besøget endte ulykkeligt, da den unge kvinde faldt 16 meter ned.

- Jeg har knust min højre fod, brækket tre ribben, knust mit brystben, og mit bækken er brækket. Derudover har jeg brækket nogle lændehvirvler og korsben. Nærmest det midterste stykke af mig er kaput, sagde hun i januar til TV2 ØST.

quote Det er ikke et krav, at der skal stå personale derhenne

Dennis Dahl, hotelchef, Kragerup Gods

Forlystelsen Extreme er en del af klatreparken Go High, som hører til Kragerup Gods ved Ruds Vedby på det vestlige Sjælland. I forlystelsen kravler man op ad en rebstige til en 16 meter høj platform, som man skal hoppe ned fra. Herfra er man i frit fald de første tre meter, hvorefter man gribes af den snor, man er hægtet fast til.

Marie Louise Frederiksen fortalte i januar om de alvorlige mén, hun har fået efter ulykken.

Kvinden fortalte efterfølgende til TV2 ØST, at der ikke havde været personale til stede, da hun sprang. Men det er slet ikke et krav, lød det fra Kragerup Gods´ hotelchef Dennis Dahl, da Extreme igen åbnede i foråret:

- Det er ikke et krav, at der skal stå personale derhenne, sagde han.

quote Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør

Instruktionsbog for forlystelsen

Men dét svar er der ingen forståelse for hos Christian Almer. Han er næstformand i brancheforeningen BARA, som er en sammenslutning af virksomheder, der arbejder professionelt med klatring.

- Personen skal stå inde for en arms rækkevidde for dén, der skal springe. Det er den eneste måde at sikre, at værktøjerne kobles rigtigt på, at selen er spændt, og personen opfylder krav til vægt og andet, siger Christian Almer til TV2 ØST. 

I klatrebranchens forening BARA har man svært ved at forstå Kragerup Gods' procedurer. Ifølge næstformand Christian Almer
I klatrebranchens forening BARA har man svært ved at forstå Kragerup Gods' procedurer. Ifølge næstformand Christian Almer Foto: TV2 ØST

Sikkerhedskrav op til fortolkning

Banerne på Kragerup Go High betegnes officielt som forlystelser. Det er Teknologisk Institut, som laver tilsynsbøger for banerne og godkender dem i forhold til sikkerhedskravene. I tilsynsbogen for Go High Extreme, der af producenten går under navnet Quick Jump, står der blandt andre følgende krav:

"Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør. Når aktiviteten er lukket, skal det sikres, at aktiviteten ikke kan benyttes."

quote Set fra vores side er "overvågning" af Quick Jump et fortolkningsspørgsmål

Henrik Pedersen, Økonomichef ved Kragerup Gods

Kragerup Gods ønsker ikke at medvirke i et interview med TV2 ØST. I stedet skriver godsets økonomichef Henrik Pedersen i en mail:

"Alle gæster instrueres i, at de SKAL rette henvendelse til en instruktør, inden Quick Jump kan benyttes. Det sker samtidig med briefingen, hvor det samtidig kontrolleres, at gæsterne har monteret sele, hjelm m.m. korrekt og efter forskrifterne.

Set fra vores side er "overvågning" af Quick Jump et fortolkningsspørgsmål ud fra dét, Teknologisk skriver i logbogen. Vores opfattelse er, at banen er/har været under konstant overvågning når den har været/er i brug."

Med andre ord mener godset ikke, at "konstant overvågning" betyder, at der hele tiden skal være en medarbejder, som har øje på forlystelsen Extreme, når klatrebanen er åben.

Hotelchef Dennis Dahl mener ikke, at det er et krav, at der skal stå personale ved selve forlystelsen.
Hotelchef Dennis Dahl mener ikke, at det er et krav, at der skal stå personale ved selve forlystelsen. Foto: TV2 ØST

Tvivl opstod allerede halvandet år før ulykke

TV2 ØST ville gerne have spurgt Teknologisk Institut, hvordan kravet i tilsynsbogen om konstant overvågning af banen skal tolkes. Dét spørgsmål har instituttet ikke ønsket at svare på. Årsagen er, at instituttet har et "privat kundeforhold" med godset, lyder det. 

quote Vi har den klare opfattelse, at vi ikke har begået fejl I sagen.

Andras Splidt, Sekretariatschef, advokat ved Teknologisk Institut

Midt- og Vestsjællands Politi forstår dog kravet således:

- Vi tolker det sådan, at når installationen er i brug, og der er gæster på installationen, så er den under overvågning, og så er der nogen, der kigger med, siger politiinspektør Michael Flemming Rasmussen.

VIdeoen her viser, hvordan forlystelsen "Go High Extreme" fungerer under normale omstændigheder.

Det er politiet, der giver officiel tilladelse til brug af banen. Ved et besøg på godsets klatrebane tilbage i 2019 skulle Midt- og Vestsjællands Politi for første gang godkende Quick Jump. Her skrev de i besøgsrapporten:

"Der var en drøftelse omkring den nye forlystelse - Quick Jump, hvortil klatreparken oplyste, at den ikke krævede nogle faste instruktører, mens forlystelsen var i brug - blot der var givet en instruktion som til de øvrige baner. Det er i direkte modsætning til det, der står anført i tilsynsbogen."

- Vi beder godset om at tage kontakt til Teknologisk Institut for at få afklaret den divergens, som vi ser, forklarer Michael Flemming Rasmussen.

I en besøgsrapport fra 2019 bemærker politiet, at manglen på faste instruktører ved forlystelsen var i modsætning til det, der stod anført i tilsynsbogen.
I en besøgsrapport fra 2019 bemærker politiet, at manglen på faste instruktører ved forlystelsen var i modsætning til det, der stod anført i tilsynsbogen.

Efterfølgende skriver Teknologisk Institut til Kragerup Gods i en mail, som blev sendt videre til politiet:

"Jeg bekræfter hermed, at vi godt kan acceptere, at betingelserne ændres således at krav til overvågning af Quick Jump tilpasses de krav som anvendes på de traditionelle baner på Go High. Vi vil ved først kommende lejlighed foretage denne tilretning I tilsynsbogen."

Politiet glemmer at følge op

Men nogen glemmer tilsyneladende at rette tilsynsbogen til, og mailen forsvinder også hos politiet.

- Den mail bliver ikke journaliseret ind i sagen, og det er problematisk. Medarbejderen forlod os kort tid efter. Den er fundet nu, og det er en beklagelig fejl, siger politiinspektør Michael Flemming Rasmussen. 

Læs også
Marie Louise faldt 16 meter ned fra klatrebane - har fået mén for livet
Læs også
Marie Louise faldt 16 meter ned fra klatrebane - har fået mén for livet

Midt- og Vestsjællands Politi følger tilsyneladende aldrig op på, om godset efterfølgende lever op til kravet om konstant personale, der stadig står anført I tilsynsbogen. Alligevel fortsætter politiet med at udstede tilladelser til banen både i 2020 og endda efter ulykken i 2021.

- Har I fulgt godt nok op på, om kravet om overvågning bliver efterlevet?

- Dét kan man altid diskutere, hvor ofte vi skal føre tilsyn. Men vi har en forventning om, at man lever op til kravene i tilsynsbogen, fastslår politiinspektøren, Michael Flemming Rasmussen.

Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen
Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen Foto: TV2 ØST

Efter at TV2 ØST er gået ind i sagen, bekræfter Teknologisk Institut dog endeligt i et telefonnotat overfor politiet:

"... At en instruktør skulle overvåge banen, når den blev benyttet af gæster."

TV2 ØST spørger politiet, om godset kan beholde den nuværende tilladelse til banen, hvis ikke de har uddannet personale til at overvåge gæsterne, sådan som det er påkrævet i tilsynsbogen.

- Så må vi i dialog igen. Det er ikke dét, de har oplyst overfor os, siger Michael Flemming Rasmussen. 

Teknologisk Institut afviger fra producents sikkerhedsanvisninger

Udover tvivlsspørgsmålet om selve tilsynsbogen, så afviger Teknologisk Instituts krav markant fra manualen til banen "Extreme" eller "Quick Jump," der er udviklet af den amerikanske producent Head-Rush. 

Ifølge manualen skal der endda stå uddannet personale oppe på selve platformen, hvor gæsten springer fra. Næstformanden i brancheforeningen for erhvervsklatrere, BARA, forstår ikke, hvorfor Teknologisk Institut afviger fra producentens sikkerhedskrav:

- De har gjort opmærksom på, det kræver, der står en person ved siden af. Den betingelse er ikke opfyldt, og dét bør Teknologisk Institut følge op på, siger Christian Almer. 

quote Vi har den klare opfattelse, at vi ikke har begået fejl I sagen

Andras Splidt, advokat, Teknologisk Institut

Ifølge producentens manual skal der endnu mere sikkerhed til, end der er ved Kragerup Go High: 

- Både den flade, man falder langs med, og jorden skal være falddæmpet og beskyttet, siger næstformanden i BARA.

Læs også
Faldulykke i klatrepark undersøges stadig - men nu er banen åben igen
Læs også
Faldulykke i klatrepark undersøges stadig - men nu er banen åben igen

Teknologisk Instituts sikkerhedskrav til banen overskygger en eventuel producents anvisninger. TV2 ØST ville dog alligevel gerne have spurgt instituttet, hvorfor deres sikkerhedsgodkendelse afviger fra producentens manual. Dét spørgsmål ønsker instituttet heller ikke at svare på. I stedet skriver advokat Andras Splidt i en mail: 

"Vi har den klare opfattelse, at vi ikke har begået fejl I sagen."

Midt- og Vestsjællands Politi efterforsker stadigvæk faldulykken fra november. Derfor findes der officielt endnu ikke en årsag til, hvorfor Marie Louise Frederiksen faldt ned. 



Nyhedsoverblik