Marie faldt 16 meter ned - nu er Kragerup Gods tiltalt for manglende sikkerhed på klatrebane

Ifølge politiet havde Kragerup Gods ikke styr på sikkerheden, da Marie Louise Angelo Frederiksen sidste år faldt 16 meter ned i deres klatrepark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En knust fod og bækken, tre brækkede ribben og flere brækkede lændehvirvler. 

Det er blot nogle af de skader, som Marie Louise Angelo Frederiksen sidste år fik, efter hun faldt 16 meter ned fra klatreparken på Kragerup Gods.

Nu viser et anklageskrift, som TV2 ØST har fået aktindsigt i, at anklagemyndigheden i Midt- og Vestsjællands Politi har rejst tiltale mod Kragerup Gods. 

quote Det er sket for min datter, det kan vi ikke lave om på, men så må det for guds skyld ikke ske for nogen andre

Kim Angelo Frederiksen, der er far til Marie Louise Angelo Frederiksen

- Der er nu rejst tiltale i sagen mod Kragerup Gods i forhold til en mangel, der var på den her bane. Altså nogle manglende sikkerhedsmarkeringer, der var på udstyret, og så på at der ikke var opsyn, siger Charlotte Tornquist, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Anklagemyndighed: Marie var ikke sikret korrekt

TV2 ØST har ad flere omgange dækket faldulykken, hvor Marie Louise Angelo Frederiksen faldt 16 meter ned fra fritfald-banen Go High Extreme, også kaldet Quickjump og Head Rush af den amerikanske producent.

Ifølge politiets tiltale har Kragerup Gods ikke haft styr på sikkerheden. Det 16 meter høje frie fald, QuickJump, var ikke indrettet forsvarligt, og der manglede opsyn af en klatreinstruktør, når forlystelsen var i brug.

Læs også
Marie Louise faldt 16 meter ned fra klatrebane - har fået mén for livet

Derfor mener anklagemyndigheden i politiet, at Marie Louise Angelo Frederiksen ikke fik sikret sig korrekt og dermed styrtede mod jorden. 

Kim Angelo Frederiksen, der er far til Marie Louise Angelo Frederiksen, sidder derfor med et længeventet anklageskrift i hænderne.  

- Det her må ikke ske for andre. Det er sket for min datter, det kan vi ikke lave om på, men så må det for guds skyld ikke ske for nogen andre, hvis der viser sig at være fejl, siger Kim Angelo Frederiksen.

I dag påvirker ulykken stadig Marie Louise Angelo Frederiksen. Hun forsøger at lægge afstand til ulykken, derfor er det hendes far, der udtaler sig.

- Som far kan jeg godt se, at selvom hun siger, det går fint far, så kan jeg godt se, at det ikke er den samme pige som før ulykken, siger Kim Angelo Frederiksen.

Kragerup Gods har i denne omgang ikke ønsket at kommentere faldulykken til TV2 ØST, så længe der kører en retssag.

Hør, hvad Marie Louise Angelo Frederiksen sagde et par måneder efter ulykken:

Tvivl om krav til overvågning

Kragerup Gods har tidligere udtalt til TV2 ØST, at frit-faldbanen ikke behøvede at have personale, når gæsterne brugte den. 

- Det er ikke et krav, at der skal stå personale derhenne, forklarede hotelchef Dennis Dahl dengang.

Men dét lader Midt- og Vestsjællands Politi altså ikke længere til at være enige i. 

Tilbage i juli kunne TV2 ØST fortælle, hvordan den professionelle klatreforening BARA rejste spørgsmål ved, at sikkerhedskravet om konstant overvågning i banens tilsynsbog ikke lod til at være fulgt.

Banerne på Kragerup Go High betegnes officielt som forlystelser. Det er Teknologisk Institut, som laver tilsynsbøger for banerne og godkender dem i forhold til sikkerhedskravene. I tilsynsbogen for Go High Extreme står der blandt andre følgende krav:

"Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør. Når aktiviteten er lukket, skal det sikres, at aktiviteten ikke kan benyttes."

Henrik Pedersen, der er økonomichef ved Kragerup Gods, svarede i juli i en mail til TV2 ØST:

- Set fra vores side er "overvågning" af QuickJump et fortolkningsspørgsmål ud fra dét, Teknologisk skriver i logbogen.

Teknologisk Institut ønskede dengang ikke at uddybe, hvordan kravet skal forstås og henviste til, at instituttet havde et "privat kundeforhold" med godset. 

Afveg fra sikkerhedsanvisninger

Klatreforeningen BARA rejste samtidig spørgsmål ved, at der i producentens sikkerhedsanvisninger står, at klatreinstruktøren skal befinde sig oppe på selve platformen, hvorfra gæsten springer. 

Derudover står der i manualen, at både træet og jorden under platformen skal være falddæmpet og beskyttet. 

Ingen af delene var tilfældet ved Go High Extreme på Kragerup Gods.

Teknologisk Instituts sikkerhedskrav til banen overskygger en eventuel producents anvisninger. TV2 ØST ville dog alligevel gerne have spurgt instituttet, hvorfor deres sikkerhedsgodkendelse afveg fra producentens manual. 

Dét spørgsmål ønskede instituttet heller ikke at svare på. I stedet skrev advokat Andras Splidt i en mail til TV2 ØST:

- Vi har den klare opfattelse, at vi ikke har begået fejl i sagen. 

Kragerup Gods er fortsat åbent

Selvom der nu er rejst tiltale mod Kragerup Gods' sikkerhed, efter Marie Louise Angelo Frederiksen fald, er det stadigvæk muligt at prøve kræfter med klatrebanen. 

Det er politiet, der hvert år udsteder tilladelse til de forskellige baner. 

Læs også
Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned

I foråret udstedte Midt- og Vestjællands Politi en ny tilladelse til banen, på trods af at efterforskningen endnu ikke var færdig. 

Sagen kører først i retten til marts. Får banen en ny godkendelse igen til næste år?

- Det vil være en konkret vurdering på det tidspunkt, hvor vi skal ud og kigge på banen og godkendelsen, om det er muligt at udstede den, så det kan jeg ikke svare på nuværende tidspunkt, siger Charlotte Tornquist fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Retssagen skal foregå i Retten i Holbæk til marts næste år. Strafferammen bliver en bødestraf, beløbsstørrelsen har anklagemyndigheden endnu ikke lagt fast.