Sigurd er ambassadør for klimaet og kæmper mod sult og fattigdom

25 unge er blevet uddannet som verdensmålsambassadører for at sprede budskabet om FN’s 17 verdensmål. To af dem var på deres første opgave i Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Verden står midt i klimaforandringer og andre store udfordringer som fattigdom og sult.

Dem vil man i Forenede Nationer (FN), som 193 lande er medlem af, forsøge at løse. Derfor udviklede man 17 verdensmål tilbage i 2015 på FN’s årlige generalforsamling.

quote Det er 17 helt konkrete måder på, hvordan vi kan bekæmpe nogle af de problemer, vi har i verdenen

Sigurd Hutnik, verdensmålsambassadør, Sorø

Læs også
Kræver handling nu - højskoleelever protesterer over Black Friday
Læs også
Kræver handling nu - højskoleelever protesterer over Black Friday

Nu skal budskabet om de 17 verdensmål videreformidles, og her kommer to unge mænd fra Sorø ind i billedet.

Mathias Lang Sørensen og Sigurd Hutnik har nemlig dedikeret deres tid til at fortælle andre unge om verdensmålene. De er blandt 25 unge, der har gennemført en mini-uddannelse og er blevet udnævnt til en såkaldt verdensmålsambassadør.

- Det er et håb. Det er 17 helt konkrete måder på, hvordan vi kan bekæmpe nogle af de problemer, vi har i verden, og hvordan vi kan gøre verden til et bedre sted. Det er derfor, jeg gik ind i kampen for verdensmålene, siger Sigurd Hutnik.

Artilklen fortsætter under billedet.

Eleverne på Frederiksberg Skole har i forbindelse med deres emneuge fået besøg af to unge mænd, der skulle fortælle dem om FN's 17 verdensmål.
Eleverne på Frederiksberg Skole har i forbindelse med deres emneuge fået besøg af to unge mænd, der skulle fortælle dem om FN's 17 verdensmål. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

quote Jeg synes, det er meget spændende, og jeg går meget op i klimaet

Cirkeline Agerskov Jacobsen, elev, Frederiksberg Skole

På første opgave i Sorø

Denne dag er de to mænd ude på deres første opgave som verdensambassadører på Frederiksberg Skole i Sorø. Her skal de gøre eleverne i 5.klasse klogere på, hvad FN’s 17 verdensmål går ud på i forbindelse med elevernes emneuge.

Og Ella Von Magius og Cirkeline Agerskov Jacobsen har fået meget ud af det.

- Jeg har lært, at det er meget godt at at lære om det (verdensmålene, red.) og have fokus på det, siger Ella Von Magius.

Læs også
Børn er bekymrede for klimaet - skole tager hånd om deres angst
Læs også
Børn er bekymrede for klimaet - skole tager hånd om deres angst

- Jeg synes, det er meget spændende, og jeg går meget op i klimaet, og for hvordan vores jord har det, siger Cirkeline Agerskov Jacobsen.

quote De kommer simpelthen med så meget gejst. De kommer med nye idéer og et helt unikt ejerskab for de her verdensmål

Jesper Jais Nørgaard, projektkoordinator, Verdensmålsakademiet

- De kommer med så meget gejst

Mathias Lang Sørensen og Sigurd Hutnik er uddannet fra Verdensmålsakademiet, som arrangeres af  Verdens Bedste Nyheder, Dansk Ungdoms Fællesråd og Tuborgfondet.

- Verdensmålsakademiet er en landsdækkende mini-uddannelse i FN’s 17 verdensmål. Den løber over to weekender. I første omgang har der været 25 med, som bliver uddannet til at være verdensambassadør. Et år efter de er færdige med deres uddannelse, så skal de rundt i landet, i deres lokalsamfundet og arbejde i deres egne organisationer på at skabe engagement for verdensmålene, siger Jesper Jais Nørgaard, projektkoordinator i Verdensmålsakademiet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jesper Jais Nørgaard, projektkoordinator i Verdensmålsakademiet, mener, at de unge kommer med en masse gejst i forhold til at løse klimaudfordringerne.
Jesper Jais Nørgaard, projektkoordinator i Verdensmålsakademiet, mener, at de unge kommer med en masse gejst i forhold til at løse klimaudfordringerne. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Unge, som er mellem 16-30 år, kan blive verdensmålsambassadører. Og projektets koordinator, Jesper Jais Nørgaard, kan mærke, at de unge kommer med et helt særligt engagement til projektet.

- De kommer simpelthen med så meget gejst. De kommer med nye idéer og et helt unikt ejerskab for de her verdensmål, fordi de ved, at de står på en prangende platform. Det er nu, der skal ske noget, hvis vi skal i mål med verdensmålene, siger han.

Klima, demonstrationer, Slagelse
Læs også
Unge gik på gaden for klimaet: - Vi har brug for at gøre noget alle sammen
Klima, demonstrationer, Slagelse
Læs også
Unge gik på gaden for klimaet: - Vi har brug for at gøre noget alle sammen

Som verdensmålsambassadører forpligter Mathias Lang Søren og Sigurd Hutnik sig til at sprede budskabet om verdensmålene i deres lokalområde.

Og det går de begge meget op i.

- Vi er generation verdensmål, så det er mega vigtigt, at vi har fokus på de unge, fordi det er dem, der en dag skal vokse op og tage beslutningen om den verden, vi skal leve i, siger Sigurd Hutnik.

- Vi kan være den første generation til at stoppe fattigdom og den sidste til at stoppe klimaforandringerne, supplerer Mathias Lang Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Lang Sørensen er sammen med Sigurd Hutnik  verdensmålsambassadør.
Mathias Lang Sørensen er sammen med Sigurd Hutnik  verdensmålsambassadør. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Håber at budskab kan sprede sig 

Frederiksberg Skole er bare det første sted af en lang række steder, som de to lokale verdensmålsamassadører vil besøge i fremtiden.

quote Når vi spreder verdensmålene til dem (eleverne, red.), så kan de gå hjem og fortælle deres forældre, søskende og venner om verdensmålene

Mathias Lang Sørensen, verdensmålsambassadør, Sorø

Og de tror på, at budskabet til eleverne kan sprede sig som ringe i vand på sigt.

- Når vi spreder verdensmålene til dem (eleverne, red.), så kan de gå hjem og fortælle deres forældre, søskende og venner om verdensmålene, siger Mathias Lang Sørensen.

Læs også
Fra Kenya til Kalundborg - skoleelever lærer om klimaudfordringer i Østafrika
Læs også
Fra Kenya til Kalundborg - skoleelever lærer om klimaudfordringer i Østafrika

- Fremadrettet skal vi ud og undervise og fortælle vores viden om verdensmålene til andre unge. Og forhåbentlig kan vi give den passion og kærlighed, vi har for verdensmålene, videre til andre, tilføjer Sigurd Hutnik.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Til næste år optager man 50 nye til Verdensmålsakademiet. Man kan læse mere om mini-uddannelsen og se de nuværende 25 verdensmålsambassadører her.


Nyhedsoverblik