Stort flertal lukker fire skoler

Efter en lille times debat i byrådssalen mandag aften besluttede et komfortabelt flertal i Slagelse Byråd at lukke fire folkeskoler. 21 stemte for. 10 imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De ekstra stole i byrådssalen var tomme. Og storskærmen ude foran mødelokalet på toppen af rådhuset i Slagelse havde heller ingen tilskuere. Forældrene havde luret, at flertallets beslutning var truffet:

Når det ringer ud til sommerferie i slutningen af juni i år, er det slut for Skælskør Skole, Tårnborg Skole, Flakkebjerg Skole og Boeslunde Skole. I Skælskør samles skolerne på den nuværende Eggeslevmagle Skole, hvor der etableres en ny skole.

quote Det her er en af de hårdeste dage for mig i Slagelse Byråd. Men Slagelse står økonomisk i en historisk svær situation. Det kræver, at vi viser mod og tager ansvar. Samtidig står vi med en stor udfordring med mange specialelever, og derfor må skabe skoler, der har størrelsen til at løfte flere elever. Det skal lykkes

Phillip Westh Weirup (K), Byrådsmedlem, Slagelse Kommune

Den beslutning blev helt som ventet cementeret af flertallet i Slagelse Byråd bestående af Venstre, SF, Konservative, Radikale, Nye Borgerlige og Liberal Alliance samt Anders Nielsen, der er løsgænger. Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte nej.

Forældre havde ikke opgivet håbet

Men det var ikke alle forældre, der havde opgivet håbet om i sidste øjeblik at gøre indtryk på politikerne. Under den indledende spørgetid leverede Jeanette Rosenberg-Lund, som er en del af forældregruppen, som er imod Skælskør Skoles lukning, en passioneret tale for at redde Skælskør Skole fra lukning.

- Vores skole lukkes. Beslutningen var truffet på forhånd. Hele den her fase omkring skolelukningerne har virket forhastet. Vi mangler en række konsekvensberegninger, hvis planerne ikke holder. Vi efterlyser, at der bliver regnet på alle muligheder, inden I træffer beslutningen, sagde Jeanette Rosenberg-Lund blandt andet.

Demonstration Vordingborg
Læs også
Fire skoler i Vordingborg risikerer at lukke: - Vi er nødt til at gøre noget
Demonstration Vordingborg
Læs også
Fire skoler i Vordingborg risikerer at lukke: - Vi er nødt til at gøre noget

Skolelukningerne udløste en time lang debat i byrådssalen, men de to fløje talte sig ikke nærmere på hinanden.

- Vi er imod skolelukninger. Vi tror, det bliver dyrere for kommunen og dårligere for eleverne. Større skoler er ikke nødvendigvis bedre til at rumme udsatte elever. Tværtimod er det måske de små skoler, der klarer den opgave bedst, lød den fra John Dyrby Paulsen (S).

Besparelser for 44 millioner kroner

Thomas Vesth (LA) fra flertalsgruppen så helt anderledes på den sag:

- Lad være med at få det til at lyde som om, at verden bryder sammen, når vi gennemfører den nye skolestruktur. Jeg vil hellere investere i mennesker end mursten.

Beslutningen om skolelukningerne blev i realiteten taget i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2023 i oktober sidste år, hvor Slagelse Kommunes vakkelvorne økonomi udløste en katastrofeopbremsning med besparelser på i alt 323 millioner kroner. 

Og skolerne skal levere en del af pengene. Besparelsespotentialet for en skolestruktur er 44 millioner kroner, skriver forvaltningen. Den advarer dog om, at den nye skoleplan vil udløse ekstra udgifter de første år. For eksempel til flytning og etablering af nye klasser ved den ny, fælles skole i Skælskør.

Thomas Clausen (EL) var ikke imponeret over planen.

- Der er ikke pædagogiske, faglige eller økonomiske grunde til at udsætte børn og forældre for det her. Flertallet i Slagelse Kommune er ude i overdreven spareiver, fastslog han.

En historisk svær situation

Den konservative Phillip Westh Weirup havde en helt anden udlægning.

- Det her er en af de hårdeste dage for mig i Slagelse Byråd. Men Slagelse står økonomisk i en historisk svær situation. Det kræver, at vi viser mod og tager ansvar. Samtidig står vi med en stor udfordring med mange specialelever, og derfor må skabe skoler, der har størrelsen til at løfte flere elever. Det skal lykkes, understregede han.

Henriette Ergemann
Læs også
Flere penge eller større frihed - sådan vil politikerne løfte folkeskolen
Henriette Ergemann
Læs også
Flere penge eller større frihed - sådan vil politikerne løfte folkeskolen

Jørgen Grüner (SF) var inde på samme spor.

- Vi har haft et massivt underskud. Vi kunne se ind i, at det kun var et spørgsmål om tid, før Indenrigsministeriet greb ind og satte os under administration. Men selv uden vores økonomiske pres, er vi nødt tid at reagere. Der er alt for mange børn, der ikke kan rummes i vores almene skole. Alt for mange bliver parkeret i specialklasser, sagde Jørgen Grüner (SF).

41 høringssvar

Planerne om skolelukninger har udløst en lang og følelsesladet debat. Forældre og børn har kæmpet for deres lokale folkeskoler. Det fremgår også af de mange høringssvar. 41 i alt.

Skolebestyrelsen for den lille Boeslunde Skole med omkring 30 elever i alt, der ligger nord for Skælskør, skriver:

”Boeslunde kommer til at mangle sin skole. Der er både historie, identitet og sammenhold i en lokal skole. Den mulighed har man nu fjernet fra området. Udsigterne er desværre, at man sørger for at have en plads på friskolen, inden man køber huset.”

Christina Jensen, der bor ved Tårnborg Skole, der ligger tæt ved Korsør Nor øst for Korsør, frygter for konsekvenserne af en skolelukning:

”Alt bliver ødelagt hvis den skole lukkes. Den er kernen i hele sognet. Og det store trækplaster til at børnefamilier vælger at flytte hertil. Lukker i den skole, ødelægger i det hele. Husene vil gå på tvangsauktion, for folk er nødt til at flytte…….og det vil blive en spøgelsesby”, skriver hun blandt andet.

Pengene skal bruges smartere

John Dyrby Paulsen (S) advarede flertalsgruppen mod at lukke skolerne.

- Når I taler om vores skoler, får man det indtryk, at de gør et dårligt stykke arbejde. Men det forholder sig faktisk modsat. Undervisningsministeriet har for kort tid siden offentliggjort en undersøgelse, der viser at vores skoler er gode til at løfte eleverne. Det risikerer I at ødelægge, lød det fra den tidligere borgmester.

praestoe privatskole 4
Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det
praestoe privatskole 4
Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det

Men Nikolaj Bjørk (V) pegede på, at der i den nuværende skolestruktur er for mange små skoler, der er dyrere pr. elev. Pengene skal bruges smartere.

- Det koster noget på nærheden. Men vi styrker til gengæld de resterende skoler, så de bliver mere robuste og fagligt stærke, sagde Nikolaj Bjørk (V).

Skolerne var i spil for ti år siden

Flere af skolerne, der nu skal lukke, var også i spil for godt 10 år siden, da daværende borgmester Lis Tribler (S) arbejdede med planer om at lukke i alt seks skoler. Det endte dog med, at politikerne blot lukkede to: Nørrevangskolen i Slagelse by og Vestermose Skole, der ligger nord for byen.

Vestermose Skole genopstod i 2012 som Vestermose Natur- og Idrætsskole. Den lever og har det godt i dag. Den har ca. 190 elever, SFO og børnehave og egen busrute, der henter en del af skolens elever.

Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden
Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden

Ifølge Sjællandske er forældre ved Flakkebjerg Skole i gang med en redningsaktion. De arbejder på at etablere en friskole.

Man skal være i god tid, hvis man vil starte sig egen skole. Et afgørende punkt i forhold til at starte en friskole er ansøgningen til Undervisningsministeriet. 

Fristen for anmeldelse om oprettelse af en fri grundskole er den 15. august forud for det skoleår, hvor skolen ønsker offentligt tilskud. Samtidig med anmeldelsen skal der indbetales 1. rate af depositum på 20.000 kroner til ministeriet.


Nyhedsoverblik