Flere penge eller større frihed - sådan vil politikerne løfte folkeskolen

Antallet af elever, der går på privatskoler, er højt i vores område. Få tre folketingskandidaters bud på, hvordan folkeskolen kan gøres mere attraktiv, her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Lolland går næsten hvert tredje barn på fri- eller privatskole.

Og ni ud af 12 kommuner i vores region ligger langt over landsgennemsnittet, når det drejer sig om andelen af børn, der går i privatskole.

Samtidig har flere kommuner varslet, at de vil lukke folkeskoler, men kan flugten fra folkeskolerne fortsætte? Og hvad skal der til for at undgå, at endnu flere familier vælger folkeskolen fra?

TV2 ØST har sat tre lokale folketingskandidater i stævne for at høre, hvad de vil gøre for folkeskolen, hvis de kommer i Folketinget.

Nye borgerlige vil sætte folkeskolen fri

Spørger man Henriette Ergemann (NB) fra Vordingborg, så skal lærere og ledelse på folkeskolerne have mere frihed til at drive skole på den måde, de mener er bedst.

- Hvis jeg kommer i Folketinget, så bliver folkeskolen sat meget mere fri, så er det lærerne og skolelederne, der kan skabe en god hverdag for børnene, fordi det ved vi ikke noget om, siger hun og kommer med nogle konkrete bud på, hvad hun gerne så mere af i folkeskolerne.

- Kunne jeg få et ønske opfyldt, så ville jeg også godt have meget mere bevægelse og praktisk læring ind, fordi de kloge hænder skal vi også dyrke, siger Henriette Ergemann.

Hun mener, at kommunerne har et ansvar for at sikre, at skolerne i lokalområdet er bæredygtige.

Henriette Ergemann fra Vordingborg er folketingskandidat for Nye Borgerlige.
Henriette Ergemann fra Vordingborg er folketingskandidat for Nye Borgerlige. Foto: Frederik Hagedorn Poulsen - TV2 ØST

- Når jeg siger bæredygtige, så handler det både om, hvor mange elever har vi, og om bygningsmassen er i orden, siger hun og peger på, at der er situationer, hvor hun mener, man er nødt til at lukke folkeskoler.

- Jeg vil sige, at selvfølgelig skal vi stadigvæk værne om de her små skoler, men når vi er nede at have fem elever i en klasse, så er det ikke hverken undervisningsmæssigt eller trivselsmæssigt forsvarligt længere, siger Henriette Ergemann.

Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det
Læs også
Forældre flygter fra folkeskolen: - Jeg får helt ondt i maven over at tænke på det

På spørgsmålet om, hvorvidt folkeskolen har spillet fallit, når nu så mange forældre vælger at sende deres børn på private skoler, siger hun:

- Jeg tror, vi er nødt til politisk at gå ind og kigge på, hvordan vi styrker vores folkeskole og gør den attraktiv igen, en skole er jo ligesom en forretning, hvis ikke der er kunder, så lukker den jo, kan man sige.

SF: - Folkeskolen er blevet udsultet i mange år

Spørger man til gengæld folketingskandidat Kenneth Werby Jensen (SF) fra Nykøbing Falster, så er der behov for at prioritere folkeskolerne økonomisk.

- Første skridt er at sætte penge af til folkeskolen, det koster nogle penge, og det må være første skridt at sørge for, at vi har de investeringer, der skal til i folkeskolen, siger han og foreslår, at pengene kan findes ved at tage noget af tilskuddet fra de nuværende privatskoler.

Men en ting er de overordnede politiske ønsker, noget andet er virkeligheden. For ude i kommunerne skal der spares, når elevtallet falder. Så hvad mener SF’erne, kommunerne skal gøre, når der ikke er økonomi til at holde gang i de mindste folkeskoler?

Kenneth Werby Jensen fra Nykøbing Falster er folketingskandidat for Socialistisk Folkeparti.
Kenneth Werby Jensen fra Nykøbing Falster er folketingskandidat for Socialistisk Folkeparti. Foto: Frederik Hagedorn Poulsen - TV2 ØST

- Så må man lægge skolerne sammen eventuelt. Principielt er jeg modstander af skolelukninger, og det er også det, vi ser, specielt hernede på sydhavsøerne; at hver gang der lukker en skole, så åbner der en privatskole. Typisk det, man kan kalde en protestskole.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt folkeskolen har spillet fallit, siger han:

- Nej, det synes jeg ikke. Folkeskolen er hele grundlaget for vores samfund, men det er klart, når den er blevet udsultet i så mange år, som den er blevet, så bliver det jo ringere kvalitet.

Konservative mener forældrene har et ansvar

Rune Kristensen fra Næstved er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti. Og han siger ligesom Henriette Ergemann fra Nye Borgerlige, at folkeskolen skal sættes fri.

- Det gør ikke noget, at skolerne i en kommune ikke alle sammen er ens, så længe de alle sammen har et højt niveau, men det gør ikke noget, at man har nogle linjer eller nogle fokusområder, hvor man er særligt skarp eller har ekstra meget opmærksomhed, det synes jeg kun vil styrke folkeskolen, siger han.

Den konservative politiker mener, at forældrene i et lokalsamfund har ansvar for at holde elevtallet på de lokale folkeskoler oppe.

Rune Kristensen fra Næstved er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.
Rune Kristensen fra Næstved er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti. Foto: Frederik Hagedorn Poulsen - TV2 ØST

- Hvis der er et faldende elevtal, og der i forvejen er meget få, så kan man godt tillade sig at lave en kontrakt med det lokalsamfund og sige, hvis nu vi kan opretholde det her antal elever, så lover vi også at beholde skolen, men hvis der til gengæld er et kæmpestort fald over en periode, så er vi altså nødt til at kigge på det, siger han.

Rune Kristensen har også fået spørgsmålet om, hvorvidt han mener, folkeskolen har spillet fallit. På det svarer han:

- Det synes jeg ikke, den har. For det første så synes jeg, det, at der er privatskoler, er sundt, så forældrene har noget at vælge imellem. For det andet så synes jeg også, at vi har nogle rigtig gode folkeskoler rundt omkring. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik