Patient i retspsykiatrien: - Jeg savner mine gåture i det fri

Psykiatriske patienter som Trine Petersen oplever mange restriktioner i deres hverdag for at undgå, at patienter og personale bliver smittet med corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Trine Petersen savner den daglige gåtur i Slagelse Lystskov. Hun har en helt fast rute, som hun plejer at gå.  

- Jeg går altid med musik i ørene. Det får mine tanker til at falde til ro. Jeg får inspiration og mange gode ideer på disse ture. Jeg bruger også mine gåture, når jeg føler mig vred. Så hjælper det at være alene og samtidig bruge min krop, fortæller hun.

quote I øjeblikket hagler det ene nye tiltag efter det andet ned over mig og mine medpatienter

Trine Petersen, patient, Psykiatrisygehuset i Slagelse

Trine Petersen er indlagt på retspsykiatrisk afdeling SI8 på Psykiatrisygehuset i Slagelse sammen med 14 andre patienter. Her oplever hun og hendes medpatienter en hverdag, der er ændret betydeligt efter, at regeringen og myndighederne har lukket Danmark ned for at undgå spredning af coronasmitte.

- I øjeblikket hagler det ene nye tiltag efter det andet ned over mig og mine medpatienter, siger hun. Jeg har forståelse for, at de ting som regeringen har påbudt danskerne, selvfølgelig også skal efterkommes af os som patienter. Corona standser alt, og sådan er det. Det forstår jeg godt, for det er jo farligt. Men det må bero på individuelle skøn, om der kan laves aftaler med den enkelte patient om ikke at udsætte sig selv og andre for smitte. Lige som alle andre borgere i Danmark, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Trine Petersen har været patient i retspsykiatrien i otte år. Hun havde før coronakrisen mulighed for at gå flere ture om dagen helt alene. 
Trine Petersen har været patient i retspsykiatrien i otte år. Hun havde før coronakrisen mulighed for at gå flere ture om dagen helt alene.  Foto: Privatfoto

Før nedlukningen havde Trine Petersen mulighed for at gå en tur flere gange om dagen. Hun havde mulighed for at besøge sin kæreste i Nykøbing Sjælland, og hun var ofte ude og holde foredrag om sin sygdom og om flere bøger, hun har skrevet.

Nu må hun en gang om dagen gå en tur i en halv time, og det skal være sammen med en af sygehusets medarbejdere.

- De er bange for, at jeg omgås andre mennesker. Men det kunne jeg jo aldrig drømme om, jeg ved godt, at jeg ikke kan besøge min kæreste og se mine venner, og jeg har altid overholdt vores aftaler, siger hun.

Læs også
Midlertidigt husly og et måltid mad til de allermest udsatte
Læs også
Midlertidigt husly og et måltid mad til de allermest udsatte

Dorthe Juul Lorenz, der er vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger generelt om reglerne:

- Vi har meget forståelse for, at det kan være svært for vores patienter med de restriktioner, de oplever. Vi skal overholde de regler, som gælder for sygehuse i denne svære situation. Er man patient, er man jo ikke i sit eget hjem, men indlagt sammen med en del andre patienter. Derfor er det vigtigt, at vi ikke får smitte ind, og vi er forpligtet til at sørge for at minimere den, siger hun og uddyber:

- Man skal selvfølgelig kunne komme ud. Vi har små haver og for dem, hvor der er mulighed for det, så skal de også ud at gå rundt om sygehuset og ud og gå i naturen. Vi forsøger at tilbyde det til alle dem, som vi overhovedet kan. Men det er korrekt, at patienterne nogle steder ikke kan komme ligeså meget ud som tidligere, og der kan være forskel på mulighederne på forskellige afdelinger og på de forskellige matrikler i Slagelse, Vordingborg eller Roskilde. Så der kan godt være individuelle vurderinger, fortæller hun.

Patienter må ikke handle

Udover restriktionerne på de daglige gåture, må patienterne heller ikke længere handle i dagligvarebutikker. De må ikke gå ind i butikkerne for at købe slik, sodavand eller cigaretter, og de må heller ikke købe ind online på nettet.

- Jeg plejer at gå ned og købe ind i Netto og handle smøger, shampoo, lidt slik, sodavand, og færdigretter. Nu er der ingen handlen overhovedet. Hvis vi skal have cigaretter, så henter personalet dem til os.  Det virker lidt panikagtigt, hvorfor må vi ikke gå i Kvickly? Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så restriktivt? Til hverdag er der jo lægelige og individuelle skøn, men nu er det regionen, der bestemmer, siger hun. 

Læs også
Regionen viser frem - her bliver særligt udsatte patienter med coronavirus indlagt
Læs også
Regionen viser frem - her bliver særligt udsatte patienter med coronavirus indlagt

I SIND, som er en landsforening, der arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelse, opfordrer landsformanden Knud Kristensen Trine Petersen til at klage over forbuddene. 

- Der er ikke noget i de generelle regler, der tilsiger en rigid indskrænkning af rettighederne, og jeg hæfter mig ved, at der kan laves aftaler, som kan bero på individuelle skøn. Derfor er mit råd til Trine Petersen, at det her er sådan noget, man kan klage til ledelsen over. For hvis de ikke lever op til den forpligtelse, de har, om at tage et individuelt skøn, så skal de rette op på det, siger Knud Kristensen.

Lidt højere sygefravær

Dorthe Juul Lorenz kan sagtens følge, at restriktionerne rammer hårdt.

- Vi har ret stramme regler for sygehusene og det med at handle, det skal man gøre i mindst muligt omfang. Vi har været nødt til at begrænse, hvad der er muligt at bestille og være overvågende i forhold til smitterisiko. Det er forskelligt, hvordan man gør det, men alle har mulighed for at købe tobak, siger hun.

20170925-154702-l-1920x1081we.jpg
Læs også
Fængsler frygter corona - syge fanger bliver låst inde 
20170925-154702-l-1920x1081we.jpg
Læs også
Fængsler frygter corona - syge fanger bliver låst inde 

Ifølge Dorthe Juul Lorenz er der god grund til at være yderst forsigtige, for allerede nu kan ledelsen mærke at der er sygdom blandt personalet:

- Vi har et lidt højere sygefravær blandt personalet, end vi plejer at have, så vi skal virkelig være forsigtige. Det gør ikke frustrationerne mindre. Alle oplever restriktioner. Vi kan kun håbe på, at patienter og personalet kan hjælpe hinanden igennem denne her svære situation, og at vi så hurtigt som muligt kan komme tilbage til normale tilstande. Vi ønsker kun at støtte alle patienter til bedring og hurtigst muligt kommer videre herfra og ud i livet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dorthe Juul Lorenz er vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland. Hun forstår patienternes situation, men allerede nu kan ledelsen mærke, at der er lidt mere sygefravær blandt personalet, og derfor skal alle være forsigtige. 
Dorthe Juul Lorenz er vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland. Hun forstår patienternes situation, men allerede nu kan ledelsen mærke, at der er lidt mere sygefravær blandt personalet, og derfor skal alle være forsigtige.  Foto: Privatfoto

Trine Petersen er netop ved at afslutte et langt forløb i Psykiatrien. Hun lider af uspeciferet skizofreni og borderline personligheds forstyrrelse.

- Jeg er velmedicineret for min skizofreni, og de symptomer, jeg har som borderline, skal jeg selv arbejde med, dem kan man ikke medicinere. Jeg går til samtaler og får styr på mit adfærdsmønster, så jeg ikke som tidligere er meget selvskadende.

Skal snart flytte

For otte år siden fik Trine Petersen en anbringelsesdom, fordi hun satte ild til nogle gardiner og en dyne på den afdeling, hvor hun var indlagt.

Efter mange års anbringelse, hvor hun kun havde udgang i tre timer af gangen, og hvor hun skulle søge om udgang en måned i forvejen, er hendes dom nu ændret til en behandlingsdom og det går så godt, at det er meningen, at hun nu snart skal flytte til et opholdssted.

- Jeg er meget langt i mit behandlingsforløb og havde derfor, før smittefaren kom ind i billedet, en masse udgang - jeg stod faktisk med det ene ben ude i det fri. Det påvirker mig meget med de her stramninger, det betyder meget, når jeg er et sted som her, at kunne koble af med en gå tur i det fri, fortæller hun.


Nyhedsoverblik