Midlertidigt husly og et måltid mad til de allermest udsatte

På bare 48 timer er lokale kræfter rykket sammen for at skabe et midlertidigt værested for socialt udsatte og hjemløse i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I kampen om at bremse coronasmitte er mange væresteder og forsorgshjem lukket. Men socialt udsatte og de hjemløse har på lige fod med alle andre brug for et sted at søge hen - derfor er Holbæk Kommune og lokale erhvervsdrivende rykket sammen for at skabe et midlertidigt værested, der lever op til de nye krav til forsamlinger.

- Det ligner på mange måder de væresteder, som de plejer at komme på, men her er der fysisk plads til, at de hjemløse og udsatte borgere kan komme og få omsorg på afstand, en kop kaffe, en bid mad og få afløb for deres tanker, uden der bliver gået på kompromis med de nye regler, siger Katrine Linneboe, leder af Rusmidler, Forsorg og Forebyggelse.

quote Vi har arbejdet i døgndrift for, at vi kan åbne i morgen

Katrine Linneboe, Leder af Rusmidler, Forsorg og Forebyggelse

Det nye værested får titlen HUSK - Lad os sammen gøre en forskel, og kommer til at ligge i den gamle Østre Skole. Borgerne kan komme mellem klokken 10.00 og 15.00 på hverdage, og der vil maksimum kunne være ti personer ad gangen.

Der vil blive serveret et måltid mad, og der vil være socialrådgiver, sygepleje, behandlingsmulighed og pædagogisk støtte og hjælp at finde. 

- Borgerne har en time, de kan være der, og hvis det viser sig, at der bliver drøn på, så har vi gjort det sådan, at de kan få en morgenbolle og en kop kaffe ud ad vinduet, mens de venter på, at det bliver deres tur, siger Katrine Linneboe.

Beslutningen om at skabe et midlertidigt værested blev truffet på baggrund af bekymring fra medarbejderne om, hvor de socialt udsatte og hjemløse var henne, når nu de ikke længere kan komme på de steder, de plejer at søge hen.  

- Beslutningen blev truffet i går, og vi har arbejdet i døgndrift for, at vi kan åbne i morgen. Det har været positivt at se, hvordan hele systemet og de lokale har arbejdet sammen, siger Katrine Linneboe.

Et sted for de mest sårbare borgere

I Holbæk er forsorgshjemmet Karlsvognen lukket ned for besøgende. Det betyder, at borgere, som ellers hver dag kom på Karlsvognen, ikke længere får dækket deres sociale kontakt, da Karlsvognen ofte er deres eneste kontakt. Karlsvognens efterværn er ligeledes lukket, da det fysisk også ligger på Karlsvognen.

quote De er ikke mere syge end alle os andre

Katrine Linneboe, Leder af Rusmidler, forsorg og forebyggelse

Det vil sige, at borgerne ikke længere kan få den ugentlige hjælp af sundhedsfaglige, social eller pædagogisk karakter, de ellers har fået.

- De er ikke mere syge end alle os andre, men de er mere udsatte end os andre, også fordi deres fysiske formåen ikke er den samme, men de har ligeså meget behov for støtte og omsorg, som vi andre har, de har bare ingen steder at få det fra, siger Katrine Linneboe.

De økonomiske midler til værestedet er finasieret igennem foreningen HUS FORBI, og foreløbig kommer det til at vare frem til påske.