Efter at have spist PFOS-forgiftet kød - 10 børn skal undersøges yderligere

10 børn, der har spist kalvekød forgiftet med PFOS, skal undersøges af en børnelæge, fordi deres blodprøver viser forhøjede nyrer-, lever- eller kolesteroltal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Mie Rasmussens telefon ringede, og hun fandt ud af, at det var en ledende overlæge, der ringede angående hendes to børn, steg pulsen.

- Man får lige et chok og en knude i maven, fortæller Mie Rasmussen.

Kort forinden havde hele familien fået taget blodprøver, ligesom resten af Korsør Natur- og Kogræsserforening, fordi de i årevis havde spist kalvekød, der var blevet forgiftet med PFOS - et stof der stammer fra brandslukningsskum, der er blevet brugt på den lokale brandskole i Korsør.

Urolig men glad

Børnenes blodprøver viste lidt forhøjede tal, og derfor ville overlægen gerne indkalde børnene til yderligere undersøgelser hos en børnelæge.

- Lægen var god til at berolige mig og forsikre mig om, at det ikke var alarmerende, siger Mie Rasmussen og fortsætter:

- Man bliver selvfølgelig urolig og chokeret, men jeg er også glad for, at de vil undersøge dem nærmere.

Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?
Lea Wermelin
Læs også
Minister i samråd om PFOS-forurening - hvem har ansvaret?

Går med livrem og seler

I alt skal 10 børn undersøges af en børnelæge, fordi deres blodprøver viser forhøjede nyrer-, lever- eller kolesteroltal.

Ifølge Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, skal de ekstra undersøgelser ses som en ekstra sikkerhed:

- Vi har drøftet børnenes blodprøver med børnelægerne, og dels fordi der er tale om børn, og man gerne vil være ekstra omhyggelige, og dels fordi der er nogle af børnene, der har forløb hos børneafdelingen eller tidligere har haft sygdomme, så har vi valgt i samråd med børnelægerne, at de her 10 børn skal indkaldes til en samtale, siger hun og opfordrer samtidig forældrene til at tage det helt roligt:

- Jeg synes, de skal have ro i maven og vide, at vi tager dem meget alvorligt, og vi er ekstra omhyggelige og går med livrem og seler, og børnene bliver passet godt på, og vi tager os af dem.

Læs også
PFOS i blodet kan øge kolesteroltallet: - Jeg er lidt bekymret faktisk
Læs også
PFOS i blodet kan øge kolesteroltallet: - Jeg er lidt bekymret faktisk

1-årig indkaldt til undersøgelser

Blandt de børn der også er blevet indkaldt til undersøgelse er Cecilie Rolands 1-årige datter. Som vi tidligere har omtalt på TV2 ØST, har hun flere sygdomsforløb og indlæggelser bag sig:

- Jeg tror, vi har været indlagt fire gange i løbet af den sidste måned med alt muligt, som de ikke kan finde ud af, hvad er, og man kan ikke lade være med at tænke på, om det er kødet, der har påvirket immunforsvaret, sagde Cecilie Roland til TV2 ØST i marts, da det netop var blevet opdaget, at der var store mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS i det kalvekød, familien i årevis havde spist op til flere gange om ugen.

Cecilie Rolands anden datter Olivia er ofte syg, og lægerne har ikke kunnet give nogen forklaring på hvorfor. Nu frygter Cecilie Roland, at det kan hænge sammen med, at de har spist kød med høje PFOS værdier.
Cecilie Rolands anden datter Olivia er ofte syg, og lægerne har ikke kunnet give nogen forklaring på hvorfor. Nu frygter Cecilie Roland, at det kan hænge sammen med, at de har spist kød med høje PFOS værdier. Foto: Privatfoto

Efterfølgende har blodprøver vist, at datterens kolesteroltal ligger på kanten af normalområdet.

187 personer har fået taget prøver

Både børn og voksne, der har spist kødet fra kogræsserforeningen, er blevet tilbudt at få foretaget almindelige blodprøver og få undersøgt mængden af PFOS i kroppen - 187 personer har valgt at tage imod tilbuddet.

Prøverne skal give en indikation på, hvor meget af det sundhedsskadelige stof de har i kroppen, og om det har påvirket deres helbred.

Ifølge en rapport udarbejdet af DTU er indholdet af PFOS i kalvekødet nemlig så stort, at der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det pågældende kød.

Indtil videre har alle 187 personer fået svar på de almindelige blodprøver, mens de fortsat venter svar på, hvor meget PFOS de har i kroppen. To gravide kvinder har som de eneste fået svar på PFOS-prøverne heriblandt Cecilie Roland, hvis prøve viste et moderat forhøjet indhold.Nyhedsoverblik