PFOS i blodet kan øge kolesteroltallet: - Jeg er lidt bekymret faktisk

Familien Roland fra Falster er medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening og har spist kød med PFOS i. Nu har familien fået deres kolesteroltal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tidligere på ugen fik højgravide Cecilie Roland at vide, at hun har en moderat forhøjet mængde af det sundhedsskadelige fluorstof, PFOS, i sit blod.

- Det har jeg det både og med. Jeg føler mig jo rask, men jeg ved også, at PFOS giver forhøjet kolesterol, og hele min families kolesteroltal ligger højt, fortæller hun.

Cecilie Roland og hendes kæreste, Kasper Pedersen, har været medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening i to år og har dermed spist kød, der er forurenet med store mængder af det sundhedsskadelige fluorstof, PFOS.

Foreningens kvæg har gået og græsset på en eng tæt på brandskolen i Korsør, som i mange år brugte brandskum med PFOS i. Det svært nedbrydelige stof er blevet konstateret i et regnvandsdræn ved den eng, kvæget har græsset på om sommeren, og fire prøver fra oksekød fra kogræsserforeningen har vist meget store mængder PFOS.

quote Min kærestes kolesteroltal var meget for højt, så måske skal han have medicin

Cecilie Roland

Cecilie Roland er datter af kogræsserforeningens formand, Kenneth Nielsen og har også spist kød fra foreningen, da hun boede hjemme. 

Hendes "moderat forhøjede" mængde PFOS i blodet skal endda ses i lyset af, at hun faktisk ikke spiser så meget oksekød.

- Jeg spiser ikke lige sådan en 200 gram bøf, det kan jeg slet ikke, og jeg spiser heller ikke rigtig hakket kød. Jeg er ikke den helt store kødspiser, fortæller hun.

For høje kolesteroltal

Cecilie Rolands kæreste og to børn må vente noget tid endnu, før deres blodprøver bliver analyseret for PFOS. Men hele familien kan nu se deres kolesteroltal inde på Min Sundhed.

Kolesterolindholdet i blodet skal helst være under 5,0 millimol per liter for at være i normalområdet. Cecilie Rolands kolesteroltal ligger på 5,0. Det samme gør hendes 1-årige datters og seksårige søns kolesteroltal.

Kæresten, Kasper Pedersen, har et kolesteroltal på 6,4.

- Min kærestes kolesteroltal var meget for højt, så måske skal han have medicin, siger Cecilie Roland.

Resultaterne er kommet bag på familien. Ikke mindst at børnenes kolesteroltal ligger på kanten af normalområdet

- Jeg er lidt bekymret faktisk. Vi spiser forholdsvis sundt og varieret, og hvordan kan en etårig piges kolesteroltal ligge på 5,0, når hun lever af agurk, peberfrugt og pasta? spøger Cecilie Roland.

Ekspert: Enhver forhøjelse er uønsket

Ifølge professor i Miljømedicin på SDU, Philippe Grandjean, er et højt kolesteroltal en kendt konsekvens af en øget mængde PFOS i blodet, men han tør ikke kæde Cecilie Rolands og hendes families kolesteroltal sammen med PFOS-forureningen i Korsør.

- Der findes stadig kun få resultater fra Korsør, så det eneste jeg kan sige er, at det er plausibelt, men der kan være arvelige former for forhøjet kolesterol, og der kan være kostfaktorer, så det må den enkelte læge, som har patienten, tage stilling til, siger Philippe Grandjean.

quote Enhver forhøjelse er uønsket. Det her er farlige stoffer

Philippe Grandjean, professor i Miljømedicin på SDU

I forhold til Cecilie Rolands PFOS-niveau i blodet, så ønsker han ikke at forholde sig til enkelte personers prøvesvar, men han mener, at en besked om, at man har "moderat forhøjet" mængde PFOS i blodet bør tages alvorligt.

- Enhver forhøjelse er uønsket. Det her er farlige stoffer. De er ikke akut giftige, men når stofferne kommer ind i kroppen, tager det mange, mange år at komme af med dem, så det vil sige, det er det, man akkumulerer i løbet af adskillige år, som er afgørende for ens helbredstilstand fremadrettet, forklarer professoren.

phillippe grandjean
Foto: Line Strand - TV2 ØST

Philippe Grandjean synes, det er uheldigt, at PFOS-forureningen i Korsør har ramt gravide.

- Det vigtige er at beskytte de tidligere stadier af tilværelsen, inklusive fosterstadiet. Det vil sige, at jeg synes, det er uheldigt, at det her har ramt nogen, der er gravide, og derfor må vi gøre alt, hvad vi kan for at standse den her forurening, siger Philippe Grandjean.

Svært at udskille PFOS fra kroppen

Cecilie Roland og hendes familie er for længst holdt op med at spise af det kød, de har liggende i fryseren fra Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, men det alene får ikke en eventuel PFOS-forgiftning til at forsvinde.

- Det er klart, at hvis man standser eksponeringen nu, så sker der jo ikke yderligere akkumulering, men det, der allerede findes i kroppen, er der jo, og det bliver langsomt udskilt. Kvinder kan faktisk udskille nogle af fluorstofferne fra deres egen krop ved at blive gravide, og dele stofferne med fosteret. Også gennem amning kan moderen udskille ganske betragtelige mængder, men uheldigvis er det altså en meget mindre organisme, spædbarnet, som så i stedet får fluorstoffer fra morens krop, siger Philippe Grandjean.

Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet
Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet

Hvis man får konstateret en stor mængde fluorstoffer i sit blod, så kan det ifølge professoren tage lang tid at udskille. Derfor vil det ofte være fornuftigt at holde ekstra godt øje med vedkommendes helbred.

- Der findes anbefalinger, jeg har selv været med til at skrive nogle, som handler om, at det vil være nyttigt, at man indimellem får målt sit kolesterol, fordi man kan behandle det, og at man får målt nyrefunktion og leverfunktion og immunsystemets funktioner. Det bør man gøre lidt hyppigere, sådan så, hvis der er sygdom på vej, så kan man gribe ind på et tidligt tidspunkt, siger Philippe Grandjean.

Når blodprøverne fra Cecilie Rolands kæreste og børn er blevet analyseret for PFOS, så vil hele familien blive indkaldt til en samtale på Arbejdsmedicinsk Klinik i Region Sjælland.

- Jeg håber rigtig meget, at mine børns PFOS-tal ikke er så slemme og at de kommer med nogle konkrete svar på, hvordan vi kan få bragt kolesteroltallene ned og få lagt et program for, hvad der videre skal ske, siger Cecilie Roland.


Nyhedsoverblik