Frygter for sine børn: Højgravide Cecilie har spist forgiftet kød

Cecilie Roland har spist forgiftet kød gennem hele sin graviditet og serveret det for sine to børn. Nu er hun bekymret for hele familiens helbred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Cecilie Roland fra Guldborg er gravid i syvende måned.

Hun har netop fundet ud af, at det oksekød, hun har spist igennem hele graviditeten, har indeholdt høje koncentrationer af det stærkt sundhedsskadelige stof PFOS.

- Jeg prøver bare at lade være med at gå ind og læse så meget om det, fordi jeg kan ikke rigtig gøre noget ved det nu, og jo mere jeg læser, jo mere bekymret bliver jeg, siger Cecilie Roland.

quote Jo mere jeg læser, jo mere bekymret bliver jeg

Cecilie Roland

Kødet har hun købt af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, som hendes far er formand for.

Undersøgelser har vist, at køerne har indtaget store mængder PFOS, der stammer fra den nærliggende brandskole, hvor der frem til 2008 blev anvendt skum til brandøvelser, som indeholdt PFOS.

Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden
Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden

Ifølge en rapport udarbejdet af DTU er indholdet af PFOS i kødet så stort, at der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det pågældende kød. Samtidig fastslår rapporten, at stoffet er endnu mere skadeligt for fostre og børn.

- Vi har spist kød med PFOS fem til seks gange om ugen, siger Cecilie Roland, der ikke blot er bekymret for sin ufødte datter, men også for sine to børn på seks og knap to år.

Læs også
Forening chokeret over fund af gift i græssende køer: - Vi vil testes
Læs også
Forening chokeret over fund af gift i græssende køer: - Vi vil testes

- De har altid lidt meget af sygdom, de har dræn i begge ører, og de har rigtig ofte feber, som lægerne kalder ’feber uden kendt årsag’, fordi de tit bliver syge, uden vi ved hvorfor, og så går det over igen, siger hun og fortsætter:

- Specielt min mindste pige fejler nærmest noget hele tiden. Hun har en hudsygdom, hvor hendes hud bobler op, og lægerne kan ikke finde ud af, hvad det er.

- Jeg tror, vi har været indlagt fire gange i løbet af den sidste måned med alt muligt, som de ikke kan finde ud af, hvad er, og man kan ikke lade være med at tænke på, om det er kødet, der har påvirket immunforsvaret.

Kenneth Nielsen, formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, har ikke kunnet få svar hos egen læge, om han og de andre medlemmer skal være bekymrede for deres helbred.

Skader immunsystemet

Ifølge professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet er der grund til bekymring:

- Det er et stof, der skader immunsystemet og anses for at være kræftfremkaldende, og vores forskningsresultater viser, at jo mere børnene har været udsat for PFOS og lignende stoffer inden fødslen, jo oftere bliver de syge, og der er også en øget hyppighed af hospitalsindlæggelser for lungebetændelse, fastslår han.

Philippe Grandjean
Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Efter fundet af PFOS skal Cecilie Roland nu til sin egen læge for at få lavet et helbredstjek, ligesom lægen vil henvise hende til ekstra scanninger for at holde nøje øje med babyens vækst.

Sagen er havnet hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som nu skal vurdere, hvad de borgere, der har indtaget kødet, skal gøre og være opmærksomme på.


Nyhedsoverblik