Ældre i Slagelse får de første stik: - Det kan kun gå fremad nu

Ni hårde måneder begynder i morgen deres afslutning med et lille prik i skulderen. Det håbet for både beboere og personale på plejecenteret Blomstergården i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hverdagen har været alt andet en normal for både beboere og personale på landets plejehjem i de sidste ni måneder. Blomstergården i Slagelse er ingen undtagelse, og derfor er smilet også stort hos Christina Aaberg, der er leder af plejehjemmet.

- Vi er spændte, vi er glade og vi er trætte. Vi har knoklet i de sidste ni måneder, men også de seneste dage her med at gøre klar til, at vi skal begynde at vaccinere i morgen, fortæller hun.

For i de seneste ni måneder har borgerne i stor udstrækning været afskåret fra deres familier, ligesom personalet har skullet være ekstra opmærksomme på ikke at have coronasmitte med ind på deres arbejdsplads.

quote Medarbejderne er glade, og størstedelen kommer ind på søndag for at være en del af det her

Christina Aaberg, virksomhedsleder, Blomstergården

- Det har været et trist år, synes jeg. Der er mange af vores borgere, som lider et stort savn, det er meget tydeligt. Nogen har svært ved at kende deres pårørende, fordi det er så sjældent, de kommer, siger Christina Aaberg og tilføjer:

- Men også personalet, som i ni måneder har kæmpet for ikke at bære smitte ind på blomstergården, og som har givet afkald på en masse ting i deres liv. Det har været hårdt for alle parter.

Der bor i alt 144 borgere på Blomstergården, der er arbejdsplads for 255 ansatte. De har i de sidste par dage haft travlt med at gøre klar til vaccinationerne. Det har både handlet om at få indhentet samtykke til vaccinerne – men også sikre praktikken, når det første stik skal gives i morgen, søndag, klokken ni.

- Vi har skullet rydde en masse kontorer og gøre klar til det. Og så er det bare at forberede borgerne og tale med dem om, hvad der skal ske, forklarer Christina Aaberg.

Der er 144 plejeboliger på Blomstergården. Dermed er det den hårdt ramte kommunens største plejecenter.
Der er 144 plejeboliger på Blomstergården. Dermed er det den hårdt ramte kommunens største plejecenter. Foto: TV2

Glæder sig til gensyn

At det netop er Blomstergården, der står først til at få vaccinerne mod corona, skyldes at det er det største plejecenter i Slagelse Kommune – og netop Slagelse er valgt til at få de første vacciner, fordi corona-smitten her har været særligt udbredt, da fordelingen af vacciner blev besluttet i ugerne før jul.

Nyheden blev overdraget på et pressemøde kort inden juledagene, og lige siden har glæden spredt sig som en ekstra juleglæde på plejecenteret, der ligger i det nordlige Slagelse.

Læs også
Søndag får Michaels far vaccinen: - Snart kan vi kramme igen
Læs også
Søndag får Michaels far vaccinen: - Snart kan vi kramme igen

- De er glade – dem som forstår, hvad der skal ske – vi har også nogle, som ikke forstår det, men de er glade og glæder sig rigtig meget til, at de kan begynde at se deres pårørende igen, fortæller Christina Aaberg og tilføjer:

- Det kan kun gå fremad nu – nu begynder det at lysne, men vi ved også, det tager mange måneder, inden alle borgere og personale og pårørende er igennem, så vi skal stadig passe på og følge restriktionerne. Men lyset er der.

Håbet er, at man på sigt kan slippe af med de mange restriktioner, når flere danskere opnår immunitet.
Håbet er, at man på sigt kan slippe af med de mange restriktioner, når flere danskere opnår immunitet. Foto: TV2

1000 kilometer undervejs

Inden vaccinerne ankommer til Slagelse har den været på en godt 1.000 kilometer lang køretur i kølevogn ved minus 70 grader fra Pfizer/BioNTechs produktionsanlæg i den Belgiske by Puurs til Statens Serum Institut i København.

quote Det er gået rigtig godt og fuldstændigt efter planen.

Anne-Marie Vangsted, direktør, Testcenter Danmark.

Her blev de lige knap 10.000 ampuller med corona-vaccine, som Danmark får i første leverance, efter kontrol og omladning gjort klar til at blive sendt ud i landets fem regioner.

- Det er gået rigtig godt og fuldstændig efter planen. Vaccinen er kommet godt af sted og haft en god transport herop fra Belgien. Det kunne vi se på temperaturloggerne, og nu har vi udstyret den med nye loggere, som bliver aflæst, når de kommer frem til de respektive sygehusapoteker, siger Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark og tilføjer:

- Jeg er helt sikker på, det skal nok gå. De er godt af sted.

Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark, er yderst fortrøstningsfuld om den første leverance af coronavaccine: Det er gået rigtig godt og fuldstændig efter planen.
Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark, er yderst fortrøstningsfuld om den første leverance af coronavaccine: Det er gået rigtig godt og fuldstændig efter planen. Foto: TV2

En stor dag

Dermed nåede corona-epidemien i godt ni-måneder at kaste lange skygger over store dele af samfundet, hvor især de ældre har haft det svært, lyder det fra Ældre Sagen i Slagelse. Her kalder formand Annette Jørgensen den første dag for vacciner ”en stor dag.”

Læs også
Historisk: Her ankommer vaccinen
Læs også
Historisk: Her ankommer vaccinen

Hun fremhæver særligt én gruppe blandt de ældre, der har haft det svært under de mange restriktioner, som corona-virusset har medført for at begrænse smittespredning i samfundet:

- Dem som er meget demente, de forstår ikke, hvorfor man ikke kan få besøg – og derfor er det så vigtigt, at de får de første (vacciner red.) sammen med vores plejepersonale og vores sundhedshjælpere, siger hun og tilføjer:

-  Og så må vi andre komme til bagefter.

Søndag den 27. december 2020 er "en stor dag", lyder det fra Annette Jørgensen, der er formand for Ældresagen i Slagelse. Her har man med corona-restriktionerne været vidne til, mange ældre er blevet afskåret fra deres familier og omgangskreds.
Søndag den 27. december 2020 er "en stor dag", lyder det fra Annette Jørgensen, der er formand for Ældresagen i Slagelse. Her har man med corona-restriktionerne været vidne til, mange ældre er blevet afskåret fra deres familier og omgangskreds. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Tilbage på Blomstergården er der nu kun lidt over 12 timer, til vaccinationerne kan gå i gang:

- Der er en helt speciel stemning her ude, siger Christina Aaberg og tilføjer:

- Medarbejderne er glade, og størstedelen kommer ind på søndag for at være en del af det her.


Nyhedsoverblik