Knap 8 ud af 10 vil lade sig vaccinere

Vaccine-skepsis er en reel udfordring i andre lande, men ikke i Danmark, viser rapport.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne giver stor opbakning til at lade sig vaccinere mod coronavirus. En megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken blandt 1013 repræsentantivt udvalgte respondenter viser, at knap otte ud af ti danskere - eller 79 procent - er klar til at modtage et prik af den længe ventede vaccine.

Dermed er Danmark et af de lande i Europa, hvor opbakningen til vaccinen er størst. Eksempelvis har Tyskland (63 procent), Sverige (59 procent) og Frankrig (59 procent) en betydelig større andel af vaccineskeptikere eller -modstandere.

Overlæge Søs Wollesen fra Sjællands Universitetshospital har behandling af coronapatienter som sit daglige arbejdsområde. Og hun ser frem til at blive vaccineret inden længe.

quote At så mange danskere gerne vil have vaccine betyder, at vi kan opnå flokimmunitet

Søs Wollesen, overlæge, Sjællands Universitetshospital

- Jeg tror, det kommer til at betyde meget for mange mennesker i alle aldre. At så mange danskere gerne vil have vaccine betyder, at vi kan opnå flokimmunitet, når 70-80 procent af befolkningen er immune, siger Søs Wollesen til TV2.

Folk skal "se det an"

Hun forventer, at opbakningen vil øges, i takt med at nogle lige vil "set det hele an", inden de overgiver sig til første stik.

- Da jeg så billederne af den første bil med vaccine, der rullede ind, kunne jeg ikke lade være med at smile stort. Det kommer til at betyde meget for rigtig mange mennesker, siger Søs Wollesen.

En generel tillid til sundhedsmyndighederne i Danmark spiller en betydelig rolle for folks villighed til at lade sig vaccinere.

Det siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, som har forsket i danskernes adfærd under pandemien.

I en rapport publiceret tidligere på måneden konkluderede Michael Bang Petersen, at den danske velvilje er ret udpræget sammenlignet med mange andre steder i Europa.

- Myndighederne står betydeligt bedre i Danmark end i vores nabolande, siger han og uddyber:

- Effektive og sikre vacciner spiller en central rolle i bekæmpelsen af covid-19, men det er ikke nok, at vi får dem på lager. Myndighederne er også afhængige af, at borgerne vil stikkes, og vaccineskepsis er en reel udfordring i alle de lande, vi har kigget på.

Megafonmålingen viser samtidig et stort flertal danskere pege på, at sundhedspersonale, kronisk syge og ældre skal vaccineres først.

Her ankommer den første sending vacciner til Sjælland. Den er produceret af virksomhederne Pfizer og BioNTech og kørt hele vejen fra Belgien.