Historisk: Her ankommer vaccinen

Den første sending coronavacciner krydsede natten til lørdag Storebæltsbroen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har været på snart sagt alles læber siden marts: Vaccinen - hvornår kommer den?

Svaret er, at den er her nu. Tidligt lørdag morgen ankom den til Statens Serum Institut i København. Herfra er den i løbet af morgenen og formiddagen blevet sendt ud til alle fem regioner, heriblandt Region Sjælland.

Den første sending vacciner består af 9.750 doser og har taget vejen fra Pfizer/BioNtechs produktionsanlæg i den belgiske by Puurs. Den krydsede grænsen ved Padborg og satte kursen mod København, hvor den på vejen krydsede Storebæltsbroen.

- Vi har længe glædet os til at modtage den her første ladning af vacciner og derfor snart kunne sende dem ud til danskerne, siger Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, til Ritzau.

- Det er meget, meget dejligt, at vi nu snart kan lave et direkte slag tilbage mod corona ved at behandle det aktivt ved, at vi immuniserer, således at man ikke bliver syg, siger Henrik Ullum.

En lastbil med vacciner fra Pfizer/Biontech krydsede natten til lørdag Storebæltsbroen.
En lastbil med vacciner fra Pfizer/Biontech krydsede natten til lørdag Storebæltsbroen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Turen fra den danske grænse til Statens Serum Institut er foregået under politieskorte, fordi man frygter, at den kan blive mål for terror, sabotage eller kriminalitet. Derfor har leveringen af de første doser vacciner også været genstand for megen hemmelighedskræmmeri fra myndighederne.

De første danskere til at få vaccinen bliver ældre og udsatte på landets plejehjem.

Vaccinationerne begynder søndag morgen klokken 9, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Her vil vaccinationerne begynde på et plejecenter i hver af de fem regioner i Danmark. I Region Sjælland bliver det de ældre på plejecentret Blomstergården i Slagelse, som bliver de første, der får tilbudt et stik. Netop Slagelse er valgt, fordi kommunen længe har været blandt de hårdest ramte kommuner.

Vaccineplanen for de kommende uger er som følger.

Lastbil og plombering skal tjekkes

Efter lastbilen med vacciner ankom til Statens Serum Institut, blev de øjeblikkeligt flyttet til et fryserum, fordi de skal opbevares ved minus 70 grader.

Her blev emballagen inspiceret for at se, om lastbilens plombering er ubrudt og frysepakkerne intakte. Samtidig kontrolleres alle papirer og dokumenter, som er en del af formalia.

Der bliver også kigget på temperatur-loggere for at sikre, at kølekæden har været ubrudt under rejsen fra Belgien til Danmark.

Den grundige kontrol viser, at alt ved de nyankomne vacciner ser ud, som det skal. Det fortæller Anne-Marie Vangsted, der er direktør for Testcenter Danmark under Statens Serum Institut, til TV2.

- Jeg synes, vi skal sige tillykke til os alle sammen. Det er en meget stor dag i dag, siger hun.

Arbejdet med at sende vaccinerne ud i landet er også forløbet planmæssigt, fortæller hun.

- Det er gået helt efter planen, og jeg er helt sikker på, at det nok skal gå. De er kommet godt afsted, siger Anne-Marie Vangsted.

Vaccinebilen kører gennem porten til Statens Serum Institut tidligt lørdag morgen.
Vaccinebilen kører gennem porten til Statens Serum Institut tidligt lørdag morgen. Foto: TV2

Da frysekasserne er fyldt med tøris, skal personalet være iført specielle handsker under flytningen, som foregår meget hurtigt og i etaper for at sikre, at man kan holde en konstant, lav temperatur.

Herefter tages vaccinerne ud af frysekasserne og flyttes ind i en af de 34 frysere, som SSI har købt til at opbevare covid-19-vaccinerne.

Her gives de første vacciner

Under overvågning døgnet rundt

Når vaccinerne ligger i SSI’s frysere, venter de på at blive sendt videre til deres endelige bestemmelsessted.

Man gentager så den omvendte procedure. Vaccinerne tages ud af fryserne og lægges på ny i frysekasserne, som er fyldt med tøris og temperatur-loggere.

Frysekasserne læsses ombord på en bil fra Covid-19 Transportteam, som plomberes og derefter forlader SSI med kurs mod næste destination for vaccine.

Vaccinebilen kører gennem porten til Statens Serum Institut tidligt lørdag morgen.
Vaccinebilen kører gennem porten til Statens Serum Institut tidligt lørdag morgen. Foto: TV2

Disse danskere står først til at få vaccinen