Prishop: Hæver prisen på strøm med over 100 procent

Andel Energi skruer prisen gevaldigt op for de kunder, der har en fast pris for tre måneder ad gangen. Andre selskaber har gjort det samme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I weekenden har en stor gruppe kunder hos Andel Energi fået reguleret den pris, som de betaler for strøm. Og det er en regulering, som kunderne kommer til at mærke.

Fra at have betalt 237,40 øre for en kilowatt time hedder taksten per 1. oktober nu 484,10 øre, hvilket er en stigning på næsten 104 procent. For en gennemsnitlig husstand med et årligt elforbrug for 4.000 kilowatt timer, svarer det til en prisstigning på omtrent 822 kroner om måneden.

Prisstigningen gælder for de kunder, som køber strøm via en såkaldt BasisEnergi-aftale hos Andel Energi. Konceptet for BasisEnergi er, at prisen er fast for tre måneder ad gangen.

quote Vores kunder har været udmærket klar over, at det er noget, der kommer til at gøre ondt

Jack Kristensen, funktionschef, Andel Energi.

Prisen i sidste måned, september, har således været den samme i juli og august, og på samme måde gælder den nye pris for årets sidste tre måneder, inden prisen reguleres igen til nytår.

Andel havde tidligere navnet SEAS-NVE og er efter overtagelsen af Ørsteds privatkunder Danmarks største elselskab.

Ikke ene om at hæve prisen

Jack Kristensen, funktionschef i Andel Energi, forklarer, at forklaringen på den aktuelle prisstigning skal findes i de seneste tre måneders høje energipriser.

For når elselskabet kan fastsætte prisen over for kunderne, sker det på baggrund af strøm indkøbt på forhånd – de såkaldte forwards.

- Vi køber ind i nogenlunde lige store bunker hver eneste dag, vi kan, og på den måde kommer der en lige stor andel af hver eneste dags pris ind i prissætningen, forklarer han og tilføjer:

- Og i august måned – specielt sidst på måneden – havde vi nogle store prisstigninger på gas, hvor elprisen fulgte med op. Og det er desværre årsagen.

Kunder med en BasisEnergi-aftale er på den måde ikke udsat for de udsving, der kan være i strømprisen over et døgn. Til gengæld nyder disse kunder heller ikke godt af, når spotprisen på strøm er i bund.

20220906-131835-L-5830x3887ma
Læs også
Jette ændrede sit forbrug i jagten på billig strøm - men sparede ikke en krone
20220906-131835-L-5830x3887ma
Læs også
Jette ændrede sit forbrug i jagten på billig strøm - men sparede ikke en krone

Således var spotprisen på strøm i weekenden på sit laveste niveau i to uger med en gennemsnitlig kilowatttime-pris på omkring 74 øre. Til sammenligning var spotprisen i gennemsnit 3,69 kroner i september og 4,82 kroner i august, hvor BasisEnergi-kunderne altså er sluppet med godt 2,37 kroner per kilowatttime.

I alle nævnte eksempler skal kunderne derudover betale transport og afgifter.

Andel Energi er ikke eneste selskab, der tilbyder sine kunder et basis-produkt til en fast pris i tre måneder ad gangen. Blandt dem SK Energi fra Slagelse, der også netop har ladet prisen på basis energi stige betragteligt til 483 øre per kilowatttime.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Andel Energi har tidligere oplyst til TV2 ØST, at der er "mange" kunder, som får leveret strøm på en BasisEnergi-aftale, mens der tilsvarende er "mange" kunder, som afregner deres strøm til spotpris.

Den nye pris for BasisEnergi blev meldt ud via Andel Energis hjemmeside i weekenden, hvorfor kunderne ikke på forhånd har haft kendskab til prisen og derfor haft mulighed for at skifte produkt eller el-udbyder, hvis de synes, prisen er for høj.

Lille håb om prisfald til nytår

Ifølge Jack Kristensen har Andel Energi, trods indkøbet af strøm på forhånd, ikke mulighed for at melde en pris ud, før det sidste strøm er købt ind.

- Det er rigtigt, vi har et godt billede af, hvad der sker i løbet af august måned. Men når vi kommer ind i september, kan der ske meget også. Vi har af gode grunde ikke vidst, om priserne ville fortsætte op, eller om de ville falde til ro.

20210108-185144-4-5894x3929ma
Læs også
Kunder frustrerede over store regninger savner svar fra energiselskab
20210108-185144-4-5894x3929ma
Læs også
Kunder frustrerede over store regninger savner svar fra energiselskab

I køber strøm ind cirka tre måneder forlods. Så I kender derfor prisen for fjerde kvartal temmelig godt, når I når hen i sidste halvdel af september?

- Det er rigtigt.

Hvorfor så ikke kommunikere til kunderne om det?

- Fordi vi i realiteten ikke ved, hvad det ender med at blive, når det kommer til stykket. Vi har en god idé om, at priserne stiger, men det ved vores kunder også. Og det kan vi mærke gennem den kommunikation, vi har med kunderne. Både på sociale medier og i vores kundecenter.

- Så vores kunder har været udmærket klar over, at det er noget, der kommer til at gøre ondt.

quote Bliver det på det niveau, vi har nu, så bliver det en lavere pris til første kvartal, det er der ingen tvivl om

Jack Kristensen, funktionschef, Andel Energi

Og kunderne har selv mulighed for at følge med i tendensen for næste kvartal, påpeger han. 

For udviklingen i de såkaldte forwardpriser er nogenlunde på niveau med de spotpriser, der er genstand for megen omtale.

- Det er svært at vide, hvad der kommer til at ske de næste måneder. Der bliver raslet med sablen rundt om i Europa, og vi ved ikke, om det bliver en kold vinter. Det er der dog ikke noget, der tyder på lige nu, men det kan komme lige pludselig, siger Jack Kristensen og tilføjer:

- Men bliver det på det niveau, vi har nu, så bliver det en lavere pris til første kvartal, det er der ingen tvivl om.

I tillæg til de nye priser for BasisEnergi-kunderne, så er alle strømkunder lørdag blevet afregnet efter nye priser for transport af strøm.

Det er den første af to prisstigninger, som venter kunderne dette kvartal.

20180726-171831-7-1920x1281we
Læs også
Din pris for at få leveret strøm stiger - snart bliver det langt dyrere at lave aftensmad
20180726-171831-7-1920x1281we
Læs også
Din pris for at få leveret strøm stiger - snart bliver det langt dyrere at lave aftensmad

Det er netselskabet Cerius, som også er en del af Andel-koncernen, der fra 1. oktober har hævet prisen for transport af strøm fra 37,85 øre per kilowatt-time til  98,56 øre per kilowatt-time i tidsrummet 17.00 til 20.00.

Og fra nytår bliver der lagt yderligere på.

Her vil Cerius, der ejer størsteparten af elnettet her i regionen, fremover taksere 183,36 øre per kilowatt-time mellem klokken 17.00 og 21.00 i vinterperioden fra oktober til marts.


Nyhedsoverblik