Jette ændrede sit forbrug i jagten på billig strøm - men sparede ikke en krone

Tjek din elaftale, inden du jagter de lave strømpriser. Det har en læser af TV2 ØST erfaret, efter hun i flere måneder havde jagtet billig strøm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Jette Asserbo fra Nykøbing Falster forleden modtog sin elregning, fik hun sig en overraskelse. Gennem de seneste måneder har hun gjort en dyd ud af at bruge strømmen, når den er billigst, og det havde hun forventet ville sætte sit præg på den næste opkrævning, fortæller hun til TV2 ØST.

- Jeg har ændret mit forbrug alt efter prisen. Jeg har en app, der hedder Watts, og der er jeg inde flere gange om dagen for at se, hvornår jeg skal vaske, og hvornår jeg vaske op, fortæller hun og tilføjer:

- Hvis jeg har været oppe om natten, har jeg også kunnet finde på at sætte en vask over.

quote Da jeg skulle betale min el, stod der en gennemsnitspris – også tænkte jeg nå

Jette Asserbo, Nykøbing Falster.

Men da regningen kom, kunne Jette Asserbo ikke se skyggen af besparelser for hendes anstrengelser.

- Da jeg skulle betale min el, stod der en gennemsnitspris – også tænkte jeg nå, siger hun og tilføjer:

- Det har ingen betydning haft for min afregning. Jeg har ikke sparet en krone, selvom jeg har brugt strømmen på forskellige tidspunkter, når den skulle være billigst.

Jette Asserbo skrev med sin undren til Andel Energi, hvor hun er kunde.

De kunne fortælle, at Jette Asserbo ganske rigtigt ikke afregnes til den såkaldte spotpris, som på det seneste har været genstand for hyppig omtale i pressen – netop fordi elprisen svinger markant.

Læs også
Billig strøm i eftermiddag - blæsten hjælper på energipriserne
Læs også
Billig strøm i eftermiddag - blæsten hjælper på energipriserne

I sidste måned var prisen for en kilowatt inklusive afgifter således i snit nede på en krone og 89 øre over et døgn, da den var lavest, og toppede på seks kroner og 50 øre.

Derimod bliver Jette Asserbo afregnet til en fast pris per kilowatttime, der fastsættes hvert kvartal, kunne energiselskabet oplyse. Aktuelt er prisen på strøm uden afgifter og transport to kroner og 34 øre, oplyste Andel Energi. Næste gang, prisen ændres, er 1. oktober 2022.

Mange kunder har fastpris

Til TV2 ØST fortæller pressemedarbejder Rasmus Avnskjold, at Andel Energi aktuelt tilbyder sine kunder tre forskellige produkter:

- Et hvor prisen fastsættes for et kvartal ad gangen. Et hvor prisen er variabel time for time. Og derudover et produkt henvendt til elbilkunder, som har et stort strømforbrug om natten.

Det produkt, hvor prisen er fast for et kvartal af gangen, hedder Basisenergi. For kunden er det således, hvis man alene ser på strømprisen, ligegyldigt, hvornår på døgnet strømmen bliver brugt.

quote Vi kan se, at strømforbruget flytter sig til de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigst

Rasmus Avnskjold, pressemedarbejder, Andel Energi

Men udover prisen for den rene strøm er der også transport og afgifter.

Disse varierer hen over døgnet, hvorfor der selv for kunder, der betaler en fast pris, kan være penge at spare. Dette gælder for eksempel for den strøm, der bliver brugt mellem klokken 17 og 20.

- Jeg vil ikke sige, det ikke er vigtigt at følge elprisen og sætte sit forbrug derefter. Det vil altid være bedst, hvis så mange som muligt bruger energien, der hvor den er billigst – også selvom man har et kvartalsabonnement. For der er det billigere for os at købe strømmen. Og det er der, strømmen er grønnest, hvor vores egen produktion af vind topper, siger Rasmus Avnskjold.

Som oftest er strømmen billigst, når vindmøllerne snurrer og solen skinner. Derudover varierer afgifterne alt efter efterspørgslen på strøm hen over et døgn.
Som oftest er strømmen billigst, når vindmøllerne snurrer og solen skinner. Derudover varierer afgifterne alt efter efterspørgslen på strøm hen over et døgn. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Andel Energi vil af konkurrencemæssige årsager ikke oplyse, hvor mange kunder, der har det ene eller det andet produkt.

- Men der er mange af begge dele, lyder svaret.

Rasmus Avnskjold lader samtidig forstå, at Jette Asserbo formentlig langt fra er ene om at sætte opvaskemaskinen over, når elprisen er i bund.

- Vi kan se, at strømforbruget flytter sig til de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigst. Så kan vi dels se, folk bruger mindre strøm, og man bruger det på andre tidspunkter. Der er en helt klar tendens til, at folk er mere opmærksomme, siger han og tilføjer:

- Og antallet af besøg på vores side, hvor man kan se timeprisen, er stukket fuldstændig af. Antallet af besøgende, der tjekker de aktuelle priser, er steget med mere end 800 procent i løbet af året.

Overvejer nu at skifte

Jette Asserbo vil nu overveje, om hun ikke skal skifte produkt hos Andel Energi, der dog i første omgang ikke havde fortalt hende om, at hun også kunne få variabel pris time for time.

Det fremgår af et mailsvar til Jette Asserbo fra energiselskabet, som TV2 ØST har set.

Læs også
Kunder hos energiselskab samler underskrifter i protest: - Det skal ikke gå ud over os
Læs også
Kunder hos energiselskab samler underskrifter i protest: - Det skal ikke gå ud over os

- Det burde de jo have skrevet til mig, siger hun og tilføjer, at for hende giver det god mening at have en variabel elpris.

- Det vil jeg jo nok, for nu er jeg jo pensionist, så jeg har ikke så meget andet at lave end at finde ud af, hvornår det er billigst.

Andel Energi oplyser til TV2 ØST, at der alene de første fire dage i september har været knap en kvart million besøgende på virksomhedens hjemmeside for elpriser; www.andelenergi.dk/timepris.


Nyhedsoverblik