Enighed om begrænset genåbning: Butikker åbner mandag - men de ældste elever skal blive hjemme

Regeringen præsenterede klokken 11 på et doorstep foran Landstingssalen i Folketinget planerne for den nye genåbning af Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale er onsdag nået til enighed efter drøftelser om en række lempelser af coronarestriktionerne. Drøftelserne begyndte tirsdag med udgangspunkt i en indstilling fra en ekspertgruppe bestående af sundhedsmyndigheder og eksterne eksperter, den såkaldte Indsatsgruppe.

Den nye aftale blev præsenteret onsdag klokken 11 på et doorstep foran Landstingssalen på Christiansborg. Den blev præsenteret af Justitsministeriet, Sundhedsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet. 

Her fortalte justitsminister Nick Hækkerup (S) indledningsvist, at store dele af detailhandlen fra 1. marts åbnes over hele landet, og at der samtidig åbnes for udendørs kulturinstitutioner og for udendørs idrætsliv over hele landet. 

I forhold til detailhandlen åbnes udvalgsvarebutikker, såsom tøjbutikker, op til 5000 kvadratmeter med skærpede afstandskrav i hele landet. Det gælder dog ikke butikker placeret i storcentre. Større butikker kan også åbne for et begrænset antal kunder, men det kræver en godkendelse fra sundhedsmyndighederne.

De udendørs kulturinstitutioner kan genåbne med krav om en negativ test, der er højest 72 timer gammel. For de udendørs idræts- og foreningsaktiviter gælder, at forsamlingsforbuddet hæves fra fem til 25 personer. 

FAKTA: Nogle butikker og udendørs kultur får lov at genåbne

Skoler åbner gradvist med krav om test

På skoleområdet skal borgerne på Sjælland, Lolland og Falster væbne sig med tålmodighed. I første omgang vil der nemlig ske en åbning i Nordjylland og Vestjylland for grundskolens afgangsklasser og på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser samt for efterskolerne. På Bornholm, hvor smitten med coronavirus har været meget lav, bliver der åbnet for alle klassetrin i grundskolen, og efterskoler åbner ligeledes.

Det er endnu uklart, hvornår afgangsklasserne i TV2 ØST's sendeområde åbner. Ifølge regeringen planlægger man at åbne for de næste landsdele i perioden fra 15. marts til 6. april, efter hånden som smittesituationen tillader det. Som smitten lige nu ser ud, vil kommunerne i TV2 ØST's sendeområde være blandt dem, der kan åbne for afgangseleverne 15. marts, lød eksperternes vurdering mandag.

Aftalen om skoleåbningen indebærer, at der indføres krav om test på ungdomsuddannelserne. Det betyder, at elever skal lade sig teste to gange om ugen, når de fra 1. marts vender tilbage til deres skole. 

- Det gælder ikke børn under 12 år. Kravet om test gælder på ungdomsuddannelserne og vil være et krav for at møde fysisk op, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).  

De pågældende elever vender i Nordjylland og Vestjylland tilbage med 50 procents fremmøde. Det vil sige hver anden uge. Efterskoler i de to områder åbner ligeledes fra mandag med fuldt fremmøde.

Regeringen forventer at kunne lave en lignende åbning i andre landsdele fra 15. marts, såfremt smittesituationen tillader det.

- Det er vigtigt at understrege, at vi allerede den 15. marts tager stilling til yderligere dele af Danmark og den 6. april tager stilling til resten af landet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Logikken bag det er at se, hvordan det udvikler sig, for smitten kan jo ride på ryggen af de første, der bliver åbnet, siger hun. 

FAKTA: Disse restriktioner er fortsat gældende

Tilfreds sundhedsminister

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtaler, at han er meget tilfreds med den indgåede aftale på baggrund af anbefalingerne fra ekspertgruppens beregninger. 

- Vi følger selvfølgelig smitteudviklingen meget tæt, og hvis der kommer lokale udbrud, skal vi selvfølgelig sætte lynhurtigt ind, så det ikke spreder sig til andre landsdele, siger Magnus Heunicke. 

Tirsdag aften forlod oppositionen forhandlingerne, efter at regeringen ifølge lederne fra blå blok bad dem logge ud af mødet. Regeringen har derfor indgået en aftale med støttepartierne SF, De Radikale og Enhedslisten, mens hele blå blok samt Alternativet ikke er med i aftalen.

Statsministeren deltog ikke selv i formiddagens doorstep. Efterfølgende har Statsministeriet dog indkaldt til pressemøde "om covid–19 i Danmark" onsdag klokken 17.30, men det fremgår ikke, hvem der deltager ved pressemødet.